Kakva je budućnost megalomanskog projekta: Milijarda je otišla niz vjetar

“Kataklizma”, “zemljotres”, “industrijska nesreća”, “prokleti klub”, “papirnati div”... naslovi su i napisi francuskih medija nakon ispadanja Pari Sen Žermena od Mančester junajteda
6137 pregleda 4 komentar(a)
Mbape i Tijago Silva, Foto: Reuters
Mbape i Tijago Silva, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2019. 12:00h

Više od milijardu eura uloženih u stvaranje tima, a treće uzastopno ispadanje u osmini finala Lige šampiona, drugo na bizaran način, nakon čuvenog poraza 6:1 od Barselone prije dvije godine...

Pari Sen Žermen, najskuplji svjetski sportski projekat, nikako da zaživi, nikako da opravda svrhu - “sveci” već duže vremena ne mogu ni da privire evropskom vrhu. Njihove avanture i nesrećna ispadanja iz Lige šampiona kao da su najbolja potvrda nepisanog fudbalskog pravila da novcem ne može baš sve da se kupi.

Za francuske medije, posebno uticajni “L’Ekip”, koji od starta ne gleda blagonaklono na “katarske milijarde” i pariski klub po modelu arapskih šeika, krivi su svi.

Ne samo Đanluiđi Bufon, veteran na golu, koji je katastrofalnom greškom u finišu prvog poluvremena vratio u igru Mančester junajted. Ne samo trener Tomas Tuhel, koji je izveo ekipu sa pet klasičnih defanzivaca, a na kraju poraz svog tima nazvao “smijurijom”.

I ne samo rukovodstvo kluba, predvođeno katarskim šeikom Naserom Al Kelaifijem, koje je investiralo skoro pola milijarde u dovođenje Nejmara i Mbapea, ali je, s druge strane, dozvolilo da se ugase neki lokalni momci, poput Adrijena Rabioa.

Kakva je budućnost megalomanskog projekta zvanog PSŽ nakon novog evropskog fijaska teško je predvidjeti - Parižani već nekoliko godina zaredom na čudesan način izbjegavaju kaznu Uefe zbog kršenja finansijskog fer-pleja, da li će uspjeti ponovo? Da li će neminovan pad prihoda, izazvan slomom na terenu, primorati šeike da prodaju neku od najvećih zvijezda poput Nejmara i Mbapea za koje se odavno interesuje Real?

Hoće li Arapi imati želje da probaju ponovo? Sve su to pitanja koja tek treba da dobiju odgovore.

Do tada, francuski mediji će se baviti razlozima senzacionalnog ispadanja od desetkovanog Junajteda, koji je doputovao u Grad svjetlosti sa dva gola minusa i bez 10 povrijeđenih ili suspendovanih fudbalera.

“Neoprostivo”, naslov je lista “Parizijen”, koji je francuskog šampiona nazvao “prokletim klubom”, a za trenera Tuhela napisao da mu je “vrijeme isteklo”.

Kolumnista tog lista, Dominik Severak, ispadanje Pari Sen Žermena opisao je kao “zemljoters” i “industrijsku nesreću”, a klub je nazvao “papirnatim divom”.

“Bio je onaj čuveni preokret Barselone 2017, kada ni 4:0 u prvom meču kod kuće nije bilo dovoljno Pari Sen Žermenu da prođe dalje. Sada i ova trauma, ni 2:0 u gostima nije dovoljno. To je neka paklena okrutnost, klub kao da je usisao sav kapital u svoje demone. Mentalna krhkost, povezana sa nevjerovatnim pojedinačnim greškama - to je PSŽ”, napisao je Severak.

“Kataklizima”, naslov je “L’Ekipa”, koji je izdvojio osam razloga za evropski krah najboljeg francuskog kluba.

Prvi je taktika Tomasa Tuhela, koji je izveo tim sa previše defanzivaca, od kojih su neki igrali i u veznom redu - Markinjoš i Dani Alveš.

Drugi je objektivni - nesreća sa povredama, Nejmara prije svih, ali i Kavanija (tek se oporavio, pa je ušao u nadokandi), a slijede lutanje sa golmanima (Sirigu, Trap, Areola, Bufon, niko se nije pokazao kao pravi), nesposobnost da se zaključi utakmica (svi se sjećaju Barselone), neizbalansirana ekipa, nedostatak prave zamjene za Kavanija, te “slučaj Rabio” - otpisivanje jednog od najtalentovanijih fudbalera, jer nije potpisao novi ugovor...

1,149 milijardi eura uložili su katarski šeici u Pari Sen Žermen otkada su prije šest godina preuzeli klub. Bilo je to dovoljno samo za domaće trofeje - pet titula, četiri Kupa, pet Liga kupova, šest Superkupova). U Evropi, Parižani nisu osvojili ništa

Bonus video: