Serijski golgeter iz Varšave kome niko nije rekao da će da bude vrhunski fudbaler

Robert Levandovski prije dva dana postao najbolji strijelac među strancima u njemačkoj Bundesligi
2592 pregleda 0 komentar(a)
Robert Levandovski, Foto: AP
Robert Levandovski, Foto: AP

Robert Levandovski je prije dva dana postao rekorder u Bundesligi, najbolji je strijelac među strancima u njemačkom fudbalu - dao je 197 golova, dva više od legende Verdera Klaudija Pisara.

Poljak je posljednjih desetak godina ponajbolji napadač na planeti, ali daleko od toga da je bio predodređen za uspjeh, jer je u mladosti čak bio blizu odluke da napusti fudbal. Dogodilo se to kada je imao 17 godina i kada mu je slavna Legija iz Varšave pokazala vrata...

- Situacija u Legiji je bila najteža moguća situacija. Bio sam povrijeđen tri mjeseca, vratio sam se treninzima, a onda je uslijedio šok kada sam dobio čiste papire. Klupski sekretar mi je samo rekao da sam slobodan igrač. Imao sam 17 godina, majka me je čekala nakon treninga u kolima i čim me je ugledala znala je da nešto ne valja - kaže Levandovski u intervjuu za BBC.

Ispostavilo se da je taj momenat i bio prekretnica u njegovoj karijeri.

- Morao sam da mislim o narednom koraku. Razmišljao sam i da odustanem od fudbala. Odlučio sam da pronađem klub u kojem ću se oporaviti i nakon dva mjeseca sam potpisao za Znič iz Pruškova - ističe Levandovski.

Kasnije je pojačao Leh iz Poznanja i počeo da skreće pažnju na sebe. Dobio je i nadimak “serijski golgeter”.

- Nikada nisam upoznao trenera koji bi mi rekao da ću biti vrhunski fudbaler. Postizao sam golove, ali niko mi nije ukazivao na greške i govorio šta treba da popravim da bih bio bolji. U stvari, samo su mi dvojica starijih saigrača rekli nešto što mi je značilo. Pamtim njihove riječi: “Ako ne budeš igrao u najboljim evropskim timovima, doći ćemo i šutnuti te u d...” - rekao je 30-godišnji napadač.

Idol mu je Tijeri Anri.

- Volio sam da gledam Roberta Bađa na Mundijalu 1994, kasnije sam obožavao Alesandra del Pjera. Onda mi je idol postao Tijeri Anri. On je moj pravi idol. Bio sam opčinjen tom lakoćom postizanja golova i načinom na koji učestvuje u timskim zadacima.

Uslijedila je velika scena - iz Leha je za manje od pet miliona eura pojačao Borusiju iz Dortmunda u junu 2010. godine.

- U prve dvije sezone u Borusiji nisam bio baš poznat po tome da postižem mnogo golova. Nakon svakog treninga sam ostajao kako bih vježbao šut s obje noge i kretanje. Želio sam da mi sve to što radim postane navika i da to automatski činim i na utakmicama - kaže Levandovski i nastavlja:

- Kada sam došao u Borusiju naišao sam na paklen režim rada sa Jirgenom Klopom. Bio sam mlad i želio sam da dokažem svima da mogu da se nosim s tim. Nakon dva mjeseca sam se umorio, “pregazio” me je taj ritam, pa mi je onda trebalo nekoliko mjeseci da vratim svježinu. Sada kada se osvrnem, shvatam da sam naučio mnogo u tom periodu koji nije bio lak - navodi Levandovski.

Bio sam ljut, zato sam dao pet golova Volfsburgu

Levandovski je u novembru 2013. otkrio da je potpisao predugovor sa Bajernom i da će na ljeto 2014. pojačati giganta iz Minhena.

Na “Alijanc areni” se proslavio, a najviše se pamti po epizodi u duelu sa Volfsburgom kada je za devet minuta postigao čak pet golova. Pep Gvardiola, tada trener Bajerna, hvatao se za glavu nakon poduhvata Poljaka. Dogodilo se to u septembru 2015. godine.

- Imao sam povredu prije tog meča, koju sam zaradio u Ligi šampiona. I bio sam ljut što nisam u startnoj postavi. Onda sam ušao i sve se tako brzo dogodilo. Nisam vjerovao da to mogu da uradim, jednostavno se desilo - rekao je Levandovski i dodao:

- Kada sam s porodicom i prijateljima nekoliko mjeseci kasnije pričao o toj utakmici, morao sam da pogledam snimak da bih sve shvatio, jer se praktično nijednog momenta nisam sjećao. Igrao sam kao u transu - kaže Levandovski.

123

gola u Bundesligi Levandovski je postigao u dresu Bajerna, a preostalih 74 za Borusiju iz Dortmunda, u kojoj je igrao od 2010. do 2014. godine

Bonus video: