Šanse četiri Engleza ravne jednoj Barseloni

Pred današnji žrijeb 1/4 finala Lige šampiona (Nion, tačno u podne) Barseloni se za titulu daje 39 odsto šansi, koliko zbirno za sva četiri engleska kluba
4150 pregleda 0 komentar(a)
Fudbalski genijalac: Mesi, Foto: Reuters
Fudbalski genijalac: Mesi, Foto: Reuters

Žrijebom danas u podne u Nionu prvi put u istoriji takmičenja neće biti poznati samo parovi četvrtfinala Lige šampina, već cjelokupan kostur završnice evropskog elitnog takmičenja. U kuglicama će osim Liverpula, Mančester jujnajteda, Mančester sitija i Totenhema, biti prvaci Španije - Barselona, Italije - Juventus, Portugala - Porto i vicerpvak Holandije - Ajaks.

Klubovi najbogatije Premijer lige, će dakle, dominirati i prvi put nakon deset godina Engleska ima četiri predstavnika u četvrtfinalu. Posljednji put u sezoni 2008/2009. igrali su Liverpul, Čelsi, Arsenal i Mančester junajted. Žrijeb je tada spario “plavce” i “redse”, dok je titulu je te godine osvojila Barselona. Ona je u polufinalu zahvaljujući greškama norveškog sudije Ovreba elimnisala Čelsi, da bi u finalu u Rimu lako izašla na kraj sa Mančester junajtedom (2:0).

Upravo je Barsa jedan od prvih favorita za osvajanje takmičenja, jer ulaganjima može da parira engleskim bogatašima, ali i Juventus je naučio lekciju i ljetos nije žalio da bi angažovao Kristijana Ronalda.

12 puta zaredom Barselona se plasirala u četvrtinale Lige šampiona. Katalonci su posljednji put prije ove faze eliminisani još 2007. godine, od Liverpula (1/8 finala). Nakon toga su tri puta osvojili trofej, četiri puta su eliminisani u polufinalu, a četiri puta u četvrtfinalu

Zato je BBC napravio analizu, prema kojoj je vjerovatnoća da engleski klubovi osvoje titulu 39 odsto, baš koliko se daje i prvom favoritu - Barsi. Juve je drugi sa 20 odsto, slijede Siti (19), LIverpul (9), Junajted (7) i Totenhem (4), dok su šanse Porta svega dva, a Ajaksa jedan odsto.

Procjena BBC-ja drugačija je od procjene bukmejkera - po kladionici “Betfair”, prvi favorit je Mančester siti (koeficijent 3,5), pa tek onda Barselona (4,5), Juventus (5,2) i Liverpul (6,8). Ostali su daleko, a među njima i dva engleska tima - Mančester junajted (kvota 14,5) i Totenhem (18). Najslabije se vrednuju Ajaks (30) i Porto - čak 85.

Liverpul je u gornju polovinu favorita dospio ne samo na osnovu istorije i tradicije, već i pametnim kupovinama.

- Mogao bih napisati knjigu o sposobnostima Virdžila van Dajka. O tome šta on sve može, njegovoj snazi i ljudskim kvalitetima - nahvalio je trener Liverpula Jirgen Klop svog defanzivca.

Van Dajk je prvi defanzivac ove sezone koji je u Ligi šampiona, u pobjedi nad Bajernom, upisao gol i asistenciju, a Klop je bio maltene na stubu srama zbog angažovanja 27-godišnjeg štopera prošlog ljeta za rekordnih 75 miliona eura. Tada je samo Pep Gvardiola, trener Sitija javno opravdao taj transfer.

Van Dajku “redsi” već spremaju bolji ugovor, da bi odbili Barsu i Real.

I Gvardiola, koji je počinjao trenersku karijeru kada su posljednji put u četvrtfinalu bila četiri engleska kluba, poznat je kao trener koji ne štedi u pojačanjima. Koliko je novac bitan pokazala je eliminacija trostrukog prvaka Reala, koji nije nadomjestio odlazak Kristijana Ronalda u Juventus i odmah se odrekao 50 golova u sezoni, koje nije ničim kompenzovao.

Prvi potez Zidana u povratku na klupu “merengesa” zato je dovođenje sjajnog Brazilca Militaa iz Porta. Uostalom, trener Barse Ernesto Valvere je srijedu, da bi zadržao nalete Lioina, morao da uvede u igru 100 miliona eura vrijedno pojačanja iz Dortmunda Osmana Dembelea, koji je povrijeđen ušao sa klupe i postigao gol, iako su ljekari kluba bili protiv. Dembele će zbog toga odsustvovati do mjesec, ali bundesligaša zbog smanjenja potrošnje prvi put neće biti u četvrtfinalu nakon 13 godina.

Porto, Totenhem i Ajaks uljezi su u tom društvu velikih potrošača. Recept Totenhema je sjajan trener i uigranost ekipe, Porta sjajan skauting i škola, koju ima i Ajaks, uz odličnog trenera koji je prvu zvijezdu ekipe, Dušana Tadića doveo iz Engleske za 11 miliona eura.

Ono što je prednost ta tri kluba je i manji pritisak i očekivanja javnosti, baš kao i ostala tri engleska kluba koji zahvaljujući enormnom novcu od Premijer lige imaju mogućnost kontinuiranog rada.

Kod drugih nije tako. Real je do povratka Zidana promijenio dva trenera...

- Navijačima Juventusa malo su moja dva finala Lige šampiona za četiri godine i stalne titule i domaći trofeji - dao je sebi oduška Masimiljano Alegri nakon što je “stara dama” eliminisala Atletiko.

A u današnjem žrijebu nema ograničenja, pa je moguće da kuglice spare engleske klubove već u četvrtfinalu. Za razliku od prošle sezone, kada je Gvardiola javno želio da izbjegne Liverpul, ove godine svi kriju želje. Možda će otkriti pred početak izvlačenja.

Prvi mečevi četvrtfinala igraju se 9. i 10. aprila, revanši sedam dana kasnije. Termini polufinala su 30. april/1.maj - 7/8. maj.

Finale je 1. juna na stadionu “Vanda Metropolitano” u Madridu.

Bonus video: