Pozicioniranje pred pauzu

Danas svi mečevi 25. kola Telekom 1. CFL - Sutjeska protiv Zete u 13 časova, Budućnost dva sata kasnije gostuje Grblju. U 15 časova igraju još Petrovac - Rudar, Mornar - OFK Titograd i Lovćen - Iskra
835 pregleda 0 komentar(a)
Derbi u Nikšiću, Sutjeska protiv Zete: Duel Stefana Cicmila i Nikole Krstovića, Foto: Filip Roganović
Derbi u Nikšiću, Sutjeska protiv Zete: Duel Stefana Cicmila i Nikole Krstovića, Foto: Filip Roganović

Prvenstvena pauza od 14 dana, koju priželjkuju treneri gotovo svih prvoligaša - kako onih na vrhu, tako onih na dnu, uslijediće nakon današnjih mečeva 25. kola Telekom 1. CFL.

Pobjede su, obično, najslađe pred pauzu, donose mir i dobru atmosferu tokom dvije sedmice “punjena baterija” - takođe su česte poruke koje stižu od trenera ili fudbalera.

Dakle, kome će najviše prijati pauza?

U Nikšiću se igra derbi - Sutjeska protiv Zete, prvi protiv trećeg na tabeli. Ekipa Nikole Rakojevića ima pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Budućnost, koja gostuje Grblju.

Razlika nakon ovog kola mogla bi da iznosi osam, sedam, tri ili dva boda, a u taboru lidera i šampiona prihvatili bi da ostane ista - pet. - Ne gledamo u tuđe dvorište, naš cilj je da pobjeđujemo. Imamo lijepu prednost i bili bismo zadovoljni da je zadržimo pred pauzu - kaže defanzivac Sutjeske Stefan Cicmil.

11 utakmica zaredom Budućnost nije poražena od Grblja u Radanovićima, u prvenstvenim duelima - posljednji put je izgubila 9. aprila 2011, kada je bilo 1:0 za domaće. Od tada, Podgoričani u Grblju imaju prvenstveni bilans od devet pobjeda i dva remija.

Zeta je jesenas slavila kraj Bistrice - 1:0, golom Nikole Krstovića u finišu. Šampion nije dao gol Zeti ni na Trešnjici (0:0), a danas (13 sati) pokušaće da to uradi prvi put ove sezone.

- Idemo na pobjedu, naravno, protiv ekipe koja je bila najprijatnije iznenađenje jeseni. Slabije su startovali u drugom dijelu sezone, ali su se vratili pobjedama u srijedu protiv Grblja i sigurno da dolaze da se nadigravaju. Mladi su, talentovani, doći će rasterećeni, ali uz požrtvovanost i borbenost, uspjeh ne bi trebalo da izostane. Ovo je derbi, Sutjeska i Zeta uvijek su igrali dobre utakmice - naglasio je Cicmil.

Trener Zete Dejan Roganović neće sjedjeti na klupi svog tima kraj Bistrice, jer odrađuje drugi (posljednji) meč suspenzije.

- Želimo da se plasiramo u Evropu, motivisani smo da ostvarimo cilj. Okršaj protiv lidera Sutjeske biće pravi test naših mogućnosti - kaže ofanzivni vezi Zete Danilo Pešukić.

Budućnost gostuje Grblju i pokušaće da nastavi seriju sjajnih rezultata na proljeće - tim Branka Brnović zabilježio je svih pet pobjeda (gol razlika 20:1), a danas igra za šestu... I to na stadionu na kojem su Podgoričani posljednji put poraženi u prvenstvu još 9. aprila 2011. godine. Od tada, ostvarili su devet pobjeda i četiri puta igrali neriješeno.

- Čeka nas jak rival, težak teren, ali naš plan je da odemo na pauzu sa svih šest pobjeda i vjerujemo da ćemo ga ostvariti - poručuo je golman Budućnosti, reprezentativac Milan Mijatović.

- Mnogo bi nam značio rani gol, prethodne utakmice su pokazale da igramo puno bolje kada na vrijeme načnemo protivnika. I da se to ne desi, međutim, ne smijemo da gubimo strpljenje - dodaje čuvar mreže “plavih”.

Grbljani su u srijedu na gostovanju Zeti poraženi prvi put ovog proljeća, nakon tri vezana remija i pobjede protiv OFK Titograda.

- Prepuštamo Budućnosti ulogu favorita, s obzirom na rezultate u proteklih pet kola, ali imaćemo šta da pokažemo. Ovo je mnogo bitan meč za nas, pokušaćemo da se nametnemo - poručuje Zdravko Dragićević, vezista Grblja koji je ove sezone više puta igrao na poziciji štopera.

Petoplasirani OFK Titograd je vezao četiri poraza i ide u Danilovgrad da na neutralnom terenu protiv posljednjeplasiranog Mornara pokuša da prekine očajnu seriju.

- Ta negativna serija će nam biti motiv više da damo sve od sebe i pokušamo da napravimo dobar rezultat - ističe napadač Titograda Marko Pavićević.

Barani su u minula dva kola prvi put ove sezone vezali dva remija, a novi dobar rezultat mogao bi da ih dodatno približi pretposljednjem Lovćenu, posebno ako Cetinjani, takođe na neturalnom terenu - na “DG areni” u Lješkopolju - protiv Iskre vežu i četvrti poraz.

Druga liga: Derbi u Kotoru

Današnje, 21. kolo Druge crnogorske fudbalske lige donosi derbi - prvi protiv drugog.

Lider Mladost iz Lješkopolja, koja ima 10 bodova prednosti na vrhu, gostuje Bokelju u Kotoru. U slučaju trijumfa, gosti bi napravili vjerovatno ključan korak ka plasmanu u elitu.

Duel na Gradskom stadionu u Kotoru počinje u 15 sati. U istom terminu igraju se i ostali mečevi - trećeplasirani Kom, koji ima isti broj bodova koliko i Bokelj, dočekuje Otrant, Dečić je gost Jezera u Plavu, Berane je domaćin Arsenalu, dok se Igalo na svom terenu sastaje sa Jedinstvom.

Bonus video: