HOĆE LI GRAĐANI MOĆI DA GLEDAJU "SOKOLE"?

TV Nova otkazala kablovskim operaterima: Ni reprezentacija nije izuzetak

"Televizija Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je Crnogorskom Telekomu i drugim operaterima s kojima nije vlasnički povezana da uklone taj kanal sa svojih platformi", saopštio je Crnogorski Telekom
14072 pregleda 25 komentar(a)
Mugoša, Kosović i Vukčević na treningu naše reprezentacije, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Kosović i Vukčević na treningu naše reprezentacije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2019. 17:39h

Korisnicima Extra TV-a i M:tela u Crnoj Gori uskraćeno je pravo da ubuduće gledaju TV Nova M, što znači da će biti uskraćeni i za prenose utakmica crnogorske fudbalske reprezentacije.

Crnogorski Telekom je u saopštenju istakao, između ostalog, da je takva odluka TV Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu.

"Televizija Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je Crnogorskom Telekomu i drugim operaterima s kojima nije vlasnički povezana da uklone taj kanal sa svojih platformi. Uprkos naporima Crnogorskog Telekoma da zaštiti interese svojih korisnika, dogovor sa tom TV kućom nije bilo moguće postići zbog nerealnih i neodrživih zahtjeva vezanih za uslove emitovanja", stoji u saopštenju Telekoma.

"Zbog toga, TV Nova M od ponoći neće biti dostupna na platformi Extra TV. Ovim povodom Crnogorski Telekom se obratio nadležnim državnim organima, budući da bi na ovaj način Nova M, protivno javnom interesu, uskratila prenos utakmica reprezentacije za više od 60 odsto crnogorskih građana, koliko tržišta trenutno pokrivaju operatori koji moraju zatamniti taj kanal, što je suprotno Zakonu o elektronskim medijima i javnom interesu", navodi Telekom.

Dodaje se:

"Ova praksa ne postoji u drugim zemljama u regionu, gdje je ista medijska kuća nosilac prava prenosa kvalifikacionih utakmica fudbalskih reprezentacija tih zemalja. Podsjećamo, Odlukom o listi događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori Savjeta za elektronske medije ("Službeni list Crne Gore", br. 011/12 od 22.02.2012), sve utakmice crnogorske (seniorske muške) fudbalske reprezentacije, kod kuće i u gostima, utvrđene su za događaje od posebnog značaja za domaću javnost. Pošto TV Nova M, nažalost, ili ne prepoznaje značaj navedenih događaja za ukupnu crnogorsku javnost ili želi da iskoristi svoju poziciju na tržištu suprotno važećim propisima, apelujemo na nadležne organe da zaštite javni interes i omoguće svim građanima da u svojim domovima gledaju prenose utakmica fudbalske reprezentacije Crne Gore", saopštio je Crnogorski Telekom.

M:tel: Ispostavljeni nerealni zahtjevi

Kompanija M:tel saopštila je da ih je TV Nova M obavijestila da taj TV kanal uklone sa svoje platforme.

"Uprkos maksimalnim naporima koje smo uložili u pregovore, a sve u cilju zaštite interesa grašana Crne Gore, ka nama su ispostavljeni nerealni zahtjevi pod parolom "uzmi ili ostavi" u vezi nastavka emitovanje ovog TV kanala na našoj platformi. Mtel kao društveno odgovorna kompanija i kompanija, koja njeguje dobru praksu promocije i podrske nacionalnih TV emitera, obratili smo se Regulatornoj Agenciji za elektronske medije (AEM) uz pojašnjenje da su ovakve odluke na štetu blizu 60 odsto građana Crne Gore i u suprotnosti su sa postojećom zakonskom regulativom", saopšteno je iz kompanije M:tel.

Vlasnici Nova M, kako se navodi u saopštenju, ovim gestom iskazuju nepoštovanje prema interesima građana i reprezentacije Crne Gore, što je, dodaje se, definisano Zakonom o elektronskim medijima, Član 66 i Odlukom o događajima od posebnog značaja za javnost Crne Gore.

"Njihovo poslovanje u regionu nije zabilježilo kršenje Zakona u ovom smislu, te u skladu sa tim apelujemo na državu i sve nadležne institucije da spriječe njihove namjere i omoguće gradjanima Crne Gore da nesmetano prate i podržavaju svoju reprezentaciju, bez obzira kog operatora koriste. Takođe, na nadleznim organima je da sprovode Zakon i obezbijede ambijent za zdravo poslovanje i tržisnu i fer utakmicu", zaključuje se u saopštenju kompanije M:tel.