Bugarska kao Crna Gora: Sistem bez velikih zvijezda

Selektor Petar Hubčev i svi igrači pričaju da naša reprezentacija nije favorit ni protiv jednog tima. To je sada izgleda trend i zato nemam osjećaj da smo favoriti protiv Crne Gore, kaže bugarski novinar Teodor Borisov
2615 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora bez najboljih: Jovetić je 2011. igrao protiv Bugarske, sada je povrijeđen, Foto: Savo Prelević
Crna Gora bez najboljih: Jovetić je 2011. igrao protiv Bugarske, sada je povrijeđen, Foto: Savo Prelević

Novinar bugarskog lista “Maridian match” Teodor Borisov sjajan je poznavalac fudbalskih prilika na Balkanu i naš stalni sagovornik prilikom susreta crnogorskih i bugarskih klubova ili reprezentacija.

Uoči novog “balkanskog derbija”, petog po redu kvalifikacionog sudara dva nacionalna tima u posljednjih 11 godina, Borisov kaže da je Bugarska u sličnoj situaciji kao i Crna Gora.

Nema velikih zvijezda (nema ni Crna Gora, kada su Jovetić i Savić povrijeđeni), ali ima ekipu koja je dobro pripremljena u taktičkom smislu, solidnu grupu fudbalera koja može da iznenadi, kao što je bio slučaj u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. kada su u Sofiji pali Holanđani (2:0) i Šveđani (3:2).

Atmosfera uoči starta novog kvalifikacionog ciklusa nije, međutim, previše optimistična, niti euforična.

- Nema previše euforije u javnosti. Mi smo odigrali dobre utakmice u Ligi nacije protiv Slovenije i Norveške kod kuće, ali to nije dovoljno da se stvori neka posebna atmosfera. Svi očekuju utakmicu protiv Engleske, nažalost na ostalim mečevima u Sofiji stadion neće biti pun. Savez je sad uveo akciju za navijače da dobiju jeftinije karte za Češku i Englesku ako kupe ulaznice za mečeve sa Crnom Gorom i Kosovom, ali nisam siguran da će to pomoći da dođe više ljudi. U ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. igrali smo kod kuće protiv Francuske i Holandije, a stadion nije bio pun - zbog toga se može reći da kod nas vlada nepovjerenje prema reprezentaciji - kaže Borisov.

I problem Bugara je slaba minutaža pojedinih igrača u svojim klubovima.

- Sadašnja generacija bugarske reprezentacije je daleko, predaleko, ne samo od one generacije iz 1994. godine sa Stoičkovom, Balakovom i Kostadinovom, već i od one koja je posljednji put igrala protiv Crne Gore sa Berbatovom, Martinom i Stilijanom Petrovom. Sad imamo prosječnu ekipu s igračima koji su dobro pripremljeni u taktičkom aspektu, koji mogu da odigraju solidan meč, ali fizički nismo baš najspremniji, jer neki igrači ne igraju standardno u svojim klubovima. Znam da i Crna Gora ima sličan problem.

Teško je, po Borisovu, procijeniti ko je favorit, čak i na meču u Sofiji.

- Selektor Petar Hubčev i svi igrači pričaju da naša reprezentacija nije favorit ni protiv jednog tima. To je sada trend i zato nemam osjećaj da smo favoriti.

Koliko bugarska javnost poznaje Crnu Goru? Slično koliko i crnogorska bugarsku...

- Što se se tiče prosječnog bugarskog navijača, mislim da on zna jedino Jovetića i Savića. Prvi put kada ste igrali protiv Bugarska bili ste više poznati sa Vučinićem, Vukčevićem i tako dalje. Za našu javnost, Crna Gora je neugodna ekipa, koja može da bude problem za svaki tim koji je potcijeni.

Na stadionu “Vasil Levski” u Sofiji, zbog svih navedenih razloga, neće biti neka posebna atmosfera, ističe Borisov.

- Neće biti neki pakao, ne brinite. Sve zavisi od rezultata. Ako Bugarska povede 1:0 ili 2:0, biće dobra atmosfera, ali ako Crna Gora prva postigne gol, teško da će navijači vratiti ekipu u igru.

Engleska kvalitetom odskače u grupi A, iako će sve ostale selekcije tražiti svoju šansu.

- Engleska je izraziti favorit, poslije nje ide Češka, a onda svi ostali - Bugarska, Crna Gora i Kosovo. Mnoge selekcije se nadaju plasmanu na Evropsko prvenstvo po onome što su uradili u Ligi nacija, zato će kvalifikacije nekima biti dobra prilika za nove igrače da se uklope u tim. Što se tiče Crne Gore, vaša šansa je kada imate pun igrački kadar. Vidio sam da nedavno u Ligi nacija niste mogli da računate na najbolje fudbalere i zbog toga se ne može objektivno procijeniti kolika je šansa Crne Gore - zaključio je Borisov.

Reprezentacija barem nije više mjesto za rekreaciju pojedinaca

Kakva je razlika između sadašnje reprezentacije Bugarske, i one protiv koje je Crna Gora igrala 2008, 2009. i 2010. godine?

- Sadašnja generacija igra dobro kao ekipa, igrači daju sve od sebe i to je najveća razlika u odnosu na raniji period, kada je reprezentacija često bila mjesto za rekreaciju pojedinih zvijezda. Sadašnji je problem u tome što nemamo toliko kvaliteta, kao i to što se startnih 11 mijenja svaki put zbog nekog razloga.

Kad nemaš standardnu ekipu, teško je nešto očekivati - kaže Borisov, koji ističe da Bugarska nema fudbalera koji može da bude bauk za Crnu Goru.

- Naravno, Ivelin Popov je kapiten i najiskusniji igrač, a najbolji u Ligi nacija bio je bek Strahil Popov iz turske Kasimpaše, koji je imao četiri asistencije i bio je na drugom mjestu u cijelom takmičenju, poslije Španca Marka Asensija.

Ni Bog ne zna u kojem će sastavu Humbčev krenuti na Crnu Goru

Bugarski novinari nemaju ideju u kojem će sastavu i formaciji selektor Peter Hubčev krenuti na Crnu Goru.

- Povrijeđeni su Ivan Goranov, Borislav Tsonev i Mihail Aleksandrov, ali je samo posljednji standardan - kaže Teodor Borisov, koji ističe da su nastojanja da se odgonetne sastav Petera Hubčeva sličan igrici “Fantasy football”.

- Problem je što svaki put mijenja taktiku. U Ligi nacije je igrao u formacijima 3-4-1-2, 4-4-2, 3-5-2, 4-2-3-1... Mislim da ni Bog ne zna kako ce izgledati Bugarska protiv Crne Gore.

Borisov je ipak pokušao:

- Ako zaigra u sistemu 4-2-3-1, koji je posljednji koristio, to bi moglo da izgleda ovako: Iliev (Levski) - Strahil Popov (Kasimpaša), Bodurov (CSKA Sofija), Božikov (Slovan), Nedelkov (Ludogorec) - Kostadinov (Arsenal Tula), Slavčev (Karabag) - Delev (Pogon Šćećin), Dimitrov (Ural), Ivelin Popov (Rostov) - Vasilev (Černo More).

Bonus video: