Predviđanje iz Bugarske: Bolji smo, pobijedićemo

Za “Vijesti” piše Juri Slavčev, novinar bugarskog lista “Blic”
1920 pregleda 2 komentar(a)
Reprezentacija Bugarske, Foto: Blitz.bg
Reprezentacija Bugarske, Foto: Blitz.bg

Ovo je prva utakmica u kvalifikacijama, uvijek teška, uvijek je neka vrsta pritiska - ako ne pobijedite na startu, naročito kada igrate kod kuće, i to protiv ekipe protiv koje ste, realno, favoriti kada igrate na svom terenu, onda se i ambicije mijenjaju, entuzijazam pada.

Sa druge strane, trijumf na startu daje krila, očekivanja odmah rastu, a Bugarska čeka dugo, predugo da bi se plasirala na veliko takmičenje.

Ako moram da najavim utakmicu u jednoj rečenici, reći ću - bolji smo od Crne Gore, pobijedićemo. Neće to biti neka ubjedljiva pobjeda, jer će biti tvrdi i težak meč. Zato tipujem rezultat 1:0 ili 2:1.

Zašto smatram da smo bolji? Zato, jer je sve na našoj strani.

Prije svega, domaći teren, na kojem ekipa igra dobro u posljednje vrijeme. Zatim, dobar kolektiv kojeg je formirao selektor Petar Hubčev. U pitanju je “strong man”, trener čvrste ruke, hrabar čovjek, koji uživa povjerenje bugarske javnosti, jer je doveo u red nacionalnu selekciju.

Na kraju, tu je i činjenica da Crna Gora neće imati Stevana Jovetića i Stefana Savića. Iako

Crna Gora ima još dobrih igrača, odsustvo dvije najveće zvijezde je nešto što bi Bugarska, naprosto, morala da iskoristi.

Javnost i navijači zato će biti razočarani ako Bugarska ne ostvari pobjedu na startu kvalifikacija.

Grupa za Euro je teška, izjednačena, sa Engleskom kao velikim favoritom i još četiri selekcije koje imaju svoje adute i koji žele da se bore za drugo mjesto. Nije tajna, cilj Bugarske je plasman na veliko takmičenje, prvo od Evropskog prvenstva 2004. godine, a pobjeda protiv Crne Gore bila bi sjajan uvod u tako ambiciozan ciklus.

Reprezentacija Bugarske je skladna i balansirana ekipa u svim linijama, a ako moram da istaknem nešto u čemu smo najbolji, onda je to napad - imamo brze fudbalere.

Naravno da se sjećam prethodne četiri utakmice koje su igrali Bugarska i Crna Gora. Sjećam se svakog detalja, ali i mnogo više od tih mečeva.

Razlike su velike. Za Crnu Goru, mislim da je sada bolja ekipa nego što je bila tada.

Možda će mnogi, u Crnoj Gori, pomisliti da nisam u pravu, jer ste tada imali neke velike zvijezde u timu, ali moje je mišljenje da ste u međuvremenu sakupili iskustvo i da dobro djelujete kao ekipa. Takođe, imate dobre fudbalere.

Slično je i sa Bugarskom. Imali smo Berbatova, dva Petrova, dobre individualce, ali nikada nismo djelovali kao tim. Uvijek smo bili kandidati, a nismo se plasirali na veliko takmičenje.

Stvari su se promijenile u posljednje tri godine, naročito otkada je Hubčev preuzeo tim.

Nemamo zvijezde, ali imamo dobar kolektiv - ekipu koja uliva mnogo veće povjerenje nego ijedna u prethodnih desetak godina.

Juri Slavčev

Bonus video: