Put na EURO, drugi dan: Česi na Vembliju, kreću Francuzi, povratak Ronalda

Večeras kreću i šampioni svijeta, Francuzi, i to gostovanjem u Moldaviji, dok će Portugal ugostiti Ukrajinu u derbiju grupe B
490 pregleda 0 komentar(a)
Trening reprezentacije Engleske, Foto: AP
Trening reprezentacije Engleske, Foto: AP

Engleska i Češka odigraće večeras od 20,45 sati na “Vembliju” derbi grupe A kvalifikcija za EP. Ma koliko da su velike želje i nade naše i ostalih selekcija u grupi, objektivan pogled kaže da Englezi imaju sjajnu generaciju (uostalom, 4. su na svijetu).

Češka, sa druge strane, ima nevjerovatnu tradiciju...

U svom prvom učešću na evropskim prvenstvima, 1996. Česi su čuvenim zlatnim golom Olivera Birofa izgubili finale na starom “Vembliju”, pa je Njemačka postala evropski prvak. Česi se danas vraćaju u London, gdje će prvi put igrati takmičarski duel sa Englezima.

Svjesni da nemaju igrače iz finala 1996. sa Nedvedom, Poborskim, Bergerom.., ali - češki fudbal je prebrodio tranziciju, pokazala je to završnica prve Lige nacija, a tamošnja javnost tvrdi da selektor Jaroslav Šilhavi na svakoj poziciji ima makar dva kvalitetna igrača.

- Jedino oko izbora golmana nemam dilemu, ali neću otkrivati sastav - bio je decidan Šilhavi.

Češki mediji očekuju da će oni izići sa formacijom 4-5-1, u kojoj će Patrik Šik biti najistureniji.

Engleska Gareta Sautgejta ima toliko klase, da je favorit uprkos povredama Markusa Rašforda (neće igrati ni u ponedjeljak u Podgorici), Džordana Hendersona i Alkesandra-Arnolda iz Liverpula, te Fabijana Delfa i Džona Stounsa iz Sitija.

- Dobili smo Deklajna Rajsa! Samo nam je falio takav igrač. Ja sam obožavatelj stila igre Rajsa, brzo predaju lopte i izuzetno dobro čita protivnički manevar i organizovaće našu sredinu na pravi način. On je bio karika koja nam je nedostajala na Mundijalu - kazao je kapiten Hari Kejn.

Večeras kreću i šampioni svijeta, Francuzi, i to gostovanjem u Moldaviji, dok će Portugal ugostiti Ukrajinu u derbiju grupe B.

Ronaldo je prvi put u timu od Mundijala u Rusiji.

Grupa A

Bugarska - Crna Gora 18

Engleska - Češka 20.45

Grupa B

Portugal - Ukrajina 20.45

Luksemburg - Litvanija 20.45

Grupa H

Moldavija - Francuska 20:45

Andora - Island 20:45

Albanija - Turska 20.45

Bonus video: