Peta u Rusiji, a najbolja na svijetu

Iza tri učenice Eteri Tuterbidze, mjesta ispod podijuma su zauzele favorizovane domaće klizačice
6782 pregleda 0 komentar(a)
Alina Zagitova, Foto: Andy Wong
Alina Zagitova, Foto: Andy Wong
Ažurirano: 22.03.2019. 20:00h

Rusija je u transu! Prvi put, neočekivano, dvije su Ruskinje osvojile medalje na Svjetskom prvenstvu u umjetničkom klizanju. Aktuelna olimpijska šampionka Alina Zagiotova osvojila je prvo zlato, dok je srebrna sa OI 2018. Jevgenija Medvjedeva zaslužila bronzu u japanskoj Saitami.

Između njih plasirala se još jedna učenica Eteri Tutberidze, Kazahstanka Elizabeta Tursinbajeva.

Neočekivano, jer su Japanke imale najbolju sezonu, a pobjednica Svjetskog kupa Riki Kahira je bila nepobjediva ove sezone. Uz nevjerovatno stabilnu Kaori Sakamoto, domaćin je nade polagao i u fantastičnu Satoko Mijaharu. Japanke su, ipak, podbacile i zauzele četvrto, peto i šesto mjesto.

Zagitova je nakon prošlogodišnjih OI, EP i Svjetskog kupa, postala i svjetska prvakinja, prvom pobjedom u sezoni savršeno je iskoristila nepodijeljenu podršku 19.000 navijača u Japanu.

"Bilo je zaista nevjerovatno, sve smo osjećale nepodijeljenu podršku navijača, iako su bile ugrožene domaće takmičarke", naglasila je 16-godišnja Zagitova.

Ona se najveće smotre domogla samo zahvaljujući starosnom ograničenju za konkurentkinje, jer je bila tek peta na prvenstvu Rusije. Njena klupska drugarica Tursinbajeva će u anale kao prva seniorka sa savršenim četvorostrukim lucom na najvećem takmičenju, godinu nakon što je ruska juniorka Aleksandra Trusova vezala četvorostruki luc sa trojnim ritbergerom, što i najboljim muškarcima teško uspijeva.

Medvjedeva, koja je prije godinu napustila klupske drugarice i iz Moskve se preselila u Toronto, prvi put je ove sezone sakupila preko 205 bodova (danas za bronzu 223,80), iako je nastupila sa povredom desnog butnog mišića. Njoj u karijeri nedostaje samo zlato sa OI.

Bonus video: