Uhvati me ako možeš: Kako protiv munjevitih engleskih krilnih napadača

Brzina kojom trče bočni engleski napadači zaista je impresivna - mediji su izračunali da Hadson-Odoi trči 32,3, Sterling 33,8, a Sančo 34,6 kilometara na sat!
2079 pregleda 1 komentar(a)
Sterling i Sančo, Foto: Reuters
Sterling i Sančo, Foto: Reuters

Priključenjem Džejdona Sanča i Kaluma Hadson-Odoija, uz standardne prvotimce Rahima Sterlinga i povrijeđenog Markusa Rašforda, reprezentacija Engleske dobila je još više na brzini, koja je svakako bila izražena i prije njihovog prisustva.

Odbrana protiv izabranika Gareta Sautgejta, koji će u ponedjeljak gostovati u Podgorici, sada je još veći izazov, a mnogo toga se svodi na pozicioniranje i komunikaciju.

Disciplina i koncentracija bekova od ključne je važnosti za zaustavljanje turbo-brzih fudbalera, kojih je prepuna selekcija Gordog Albiona.

Ne smije da im se ostavlja prostor, a osim toga - potrebno je i onemogućiti prijem lopte kada su napadači Engleza okrenuti ka golu. U suprotnom, moglo bi da dođe do velikih problema.

Većina današnjih bekova se priključuje napadu, kod Engleza je to posebno izraženo - bilo da je na lijevoj strani Aleksander-Arnold (povrijeđen je) ili Čillvel, bilo da je na desnoj Voker ili Tripije.

Ukoliko protivnička krila ne sarađuju sa bekovima, ukoliko ne drže pozicije, udolazi do oslobađanja prostora i tu su Englezi ubitačni - zato je komunikacija unutar cijelog tima neophodna.

Sautgejt je formaciju 3-5-2 sa Mundijala prošle godine, zamijenio sa 4-3-3, a prednost same taktike je ta što se igra lako transformiše iz igre mirnog posjeda u munjevi napad.

U velikoj pobjedi na gostovanju Španiji (3:2) u Ligi nacija u oktobru, Hari Kejn je igrao centralnog napadača, dok je podršku sa strana imao u Sterlingu i Rašfordu.

Izostanak zvijezde Mančester junajteda mogli bi da nadomjeste upravo Sančo i Hadson-Odoi.

Kejn je protiv Španaca igrao duboko i ostavljao prostor krilima, što je zadavalo dosta muke odbrani “crvene furije”, pa bi sličan recept mogli da vidimo i na stadionu pod Goricom u ponedjeljak veče.

Brzina kojom trče bočni engleski napadači zaista je impresivna - mediji su izračunali da Hadson-Odoi trči 32,3, Sterling 33,8, a Sančo 34,6 kilometara na sat!

Novajlija u sastavu je i 20-godišnji Deklan Rajs.

Fudbaler Vest Hema pokriva poziciju zadnjeg veznog, a u ovoj sezoni zabilježio je najviše startova i oduzetih lopti od svih igrača uzrasta do 21 godine iz pet najboljih evropskih liga.

Međutim, osim što je sjajan u odbrani, priključuje se i napadu, što ga čini dodatnom prijetnjom po gol Danijela Petkovića.

33,8 km/h - brzina je kojom trči Rahim Sterling, napadač Engleza iz Mančester sitija

32,3 km/h - brzina je kojom trči Kalum Hadson-Odoi, napadač Engleske koji nosi dres Čelsija

34,6 km/h - brzina je kojom trči Džejdon Sančo, engleska senzacija iz Borusije Dortmund

Bonus video: