Hrabro ili ludo - barem je sportski

Selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković odbacio floskulu da njegova ekipa nema šta da izgubi, u predvečerje mega-spektakla protiv moćne Engleske (stadion pod Goricom, 20.45)
5514 pregleda 6 komentar(a)
Tumbaković juče na pres-konferenciji, Foto: Savo Prelević
Tumbaković juče na pres-konferenciji, Foto: Savo Prelević

Ostrvski mediji su impresionirani kako tako mlada reprezentacija, tako mala nacija, ima takav bilans protiv zemlje u kojoj se fudbal prvi put igrao po pisanim pravilima.

Tri remija na prethodne četiri utakmice protiv Crne Gore i motivišu i upozoravaju Engleze, u predvečerje novog fudbalskog spektakla u glavom gradu Crne Gore.

Bez obzira što utakmice, igrane 2010. (0:0), 2011. (2:2) i 2013. godine (1:1) nemaju mnogo veze sa današnjom, kako ističe crnogorski selektor Ljubiša Tumbaković.

- Stvari koje su se dogodile u prošlosti su lijepi rezultati za Crnu Goru, ali ništa više od toga. Sada igraju drugi igrači, sa drugačijim mogućnostima, drugi su treneri, sa drugačijim idejama.

Koliko može drugačija Crna Gora protiv vjerovatno najbolje Engleske u posljednjih 20 godina?

Aktuelni polufinalista Mundijala apsolutni je favorit pod Goricom, novi remi, ili pobjeda Crne Gore, odjeknuli bi više nego svi prethodni rezultati, ali je Tumbaković nazvao fudbal “živom materijom” najavljujući sudar 46. protiv pete selekcije sa rang-liste Fife.

- Imamo li šta da izgubimo? Naravno da imamo - tri boda. Engleska je apsolutni favorit, ali ako nemamo šta da izgubimo onda bolje i da ne izlazimo na teren. Ja ću tako da pristupim utakmici i da to prenesem na momke. Ne znam je li hrabro ili ludo, ali je sportski. Naš cilj je da damo sve od sebe - zbog nas, zbog navijača, zbog Crne Gore. Da li je je rezultatska realnost drugačija - vidjeće se na terenu - kazao je Tumbaković.

Crna Gora je otvorila kvalifikacija za Euro “gorkim” remijem u Sofiji, ispuštenom pobjedom zbog velikog sudijskog previda, dok je Engleska pokazala potencijal demoliravši selekciju koja je žrijebana iz drugog šešira - Češku na Vembliju (5:0).

Svaki rezultat osim poraza protiv Engleza bio bi “ekstra bonus”, ne samo za Crnu Goru, već za bilo koju reprezentaciju i grupi, u borbi za drugo mjesto.

- Fudbal je živa stvar i sve je moguće. Pod tim podrazumijevam i stvari kao što je penal kakav je dosuđen u Bugarskoj protiv nas. Da li je taj remi bio realan - možda jeste, ali nije bio realan način na koji smo primili gol. Zato kažem da je u fudbalu sve moguće - to je igra, može da se dogodi i loš dan, slab trenutak, postoje i spoljnji faktori.

Tumbaković je najavio i bolju Crnu Goru nego u Sofiji prije tri dana.

- Svi engleski fudbaleri su u takmičarskom ritmu, igraju stalno, za razliku od nas, ali želimo da pokušamo da se velikom favoritu suprotstavimo na realan način, znajući i njegovu jačinu.

Za crnogorskog selektora, ovo nisu najteže utakmice za pripremu...

- Nisu, teže je pripremiti utakmicu koja je unaprijed dobijena. Ovdje su motivi u drugom pravcu - istakao je Tumba.

A taj motiv njegovi fudbaleri neće “crpiti” samo iz činjenice što će se na suprotnoj strani naći najbolji fudbaleri iz jedne od najboljih liga na svijetu, Premijer lige.

- Pripadnost grbu i reprezentaciji, to je najveći motiv koji jedan fudbaler može da ima, i koji to je polazna tačka u pripremi meča - zaključio je Tumbaković.

Engleske slabosti? Koliko god se trudio, ne mogu da ih nađem

Tumbaković je oduševio engleske medije odgovarajući na pitanje da li je vidio neke slabosti u igri selekcije “tri lava”.

- Trudim se da ih nađem, ali ne mogu!

Isti ti engleski mediji “zezaju” se napadačem Češke Matejom Vidrom, igračem Barnlija, koji je štopera Harija Megvajera označio kao najveću slabost Engleza i kao “prioritetnu tačku” napada Čeha, najavljujući meč u kojem je njegova selekcija primila pet golova (5:0).

- Engleska dolazi sa autoritetom, svojim statusom i kao fudbalska nacija i kao država. Kada su pomalo izgubili autoritet, uradili su mnogo na Mundijalu, pa u Ligi nacija. Sada imaju ozbiljan autoritet, prepoznatljivost u sistemu, igri - kazao je Tumbaković.

Savić je na najboljem putu...

Da li će Stefan Savić početi protiv Engleza, pitanje je koje je i danas aktuelno, a ne samo juče u podne, kada je Tumbaković pričao o tome na konferenciji za novinare. - Da obećam da će da igra - to ne mogu, a da obećam da je na najboljem putu da igra - to mogu. Savić je izdržao trening u subotu, i individualni, i sa ekipom, vidjećemo kako će se odvijati stvari do utakmice - istakao je Tumbaković. Savić je jedini crnogorski fudbaler koji je odigrao sva četiri prethodna meča sa Englezima. Koliko je značajan, dovoljno govori podatak da je Crna Gora iz tih mečeva izvukla tri remija.

Ne bih izrovao teren

Na hipotetičko pitanje da li bi, kao svojevremeno Žoze Murinjo dok je vodio Čelsi Barselone - “uništio” pred meč sa velikim favoritom, Tumbaković je nasmijao:

- Ne, ne bih to radio. Ovo je utakmica, doživljaj, prilika da pokažemo sve što znamo, da tražimo put do pobjede i da računamo na neke faktore koji takođe čine fudbal - kazao je Tumbaković.

Bonus video: