Engleska nema pravo da traži da Crna Gora bude uništena: Hrabri van, kukavice kod kuće

"Engleska nema nikakvo pravo da traži da Crna Gora bude uništena zbog rasističkih uvreda na račun tamnoputih igrača, dok sama odbija da se ovim problemom ozbiljno bavi", navodi se u tekstu Dankana Rajta, novinara "Sana"
21191 pregleda 15 komentar(a)
Utakmica Crna Gora - Engleska, Foto: Reuters
Utakmica Crna Gora - Engleska, Foto: Reuters

U Engleskoj je pokrenuta kampanja ogromnih razmjera nakon sinoćnje fudbalske utakmice sa Crnom Gorom u Podgorici.

Ugledni fudbalski analitičari, mahom bivši fudbaleri, kao i mediji traže žestoku kaznu za Crnu Goru, zbog rasističkih uvreda sa tribina na račun tamnoputih igrača.

Ima i mišljenja da bi Crnu Goru trebalo izbaciti iz kvalifikacija za EURO 2020!

Ima, međutim, i drugačijih stavova.

"Engleska nema nikakvo pravo da traži da Crna Gora bude uništena zbog rasističkih uvreda na račun tamnoputih igrača, dok sama odbija da se ovim problemom ozbiljno bavi", navodi se u tekstu Dankana Rajta, novinara "Sana".

"Sterlingu, Rouzu i Hadsonu-Odoiju treba aplaudirati što na sramne povike odgovaraju igrama na terenu i tako elokventno pričaju o svemu. Garetu Sautgejtu treba ukazati poštovanje zbog svog stila i načina na koji govori o tome. Ali, čelnici Fudbalske asocijacije će biti uvaljeni u svoje fotelje i kriti se iza saopštenja, praveći se da su snažni borci protiv rasizma. Nisu", navodi Rajt.

U Engleskoj je u posljednje vrijeme, na klupskoj sceni, bilo mnogo slučajeva rasističkih uvreda, a akter jedne od takvih situacija bio je upravo Rahim Sterling, koga su četvorica navijača Čelsija vrijeđala na rasnoj osnovi tokom meča Čelsi - Mančester siti.

Oni su dobili zabranu ulaska na stadion, ali nikakva mjera protiv kluba čiji su oni navijači nije ni preduzeta, a ni tražena, podsjeća se u tekstu.

Navode se i primjeri sa mečeva Vest Hema, Milvola i Totenhema.

"Pokušajte da nađete kada je Fudbalska asocijacija kaznila Čelsi, Totenhem, Milvol i Vest Hem u slučajevima rasizma o kojima se pričalo u cijelom svijetu. Nećete ih naći, jer nikakva akcija nije preduzeta za kažnjavanje klubova", piše Rajt.

"Da li je neko, pa i Sterling, tražio da se zatvore stadioni tih klubova čiji navijači vrijeđaju na rasnoj osnovi. Ili da se klubovima oduzmu bodovi? Nije niko, a takve se kazne traže za Crnu Goru", ističe Rajt.

"Ako se tako nešto dogodi protiv nas, Fudbalska asocijacija napada jako. Ali, kada se dogodi kod nas, onda su obične kukavice", zaključuje se u tekstu.

Bonus video: