Englezi van konkurencije, Crna Gora igra mini-ligu sa još tri reprezentacije

Remi i poraz iz prva dva kola kvalifikacija za Euro - Crna Gora nije ništa dalje od baraža nego što je bila pred start takmičenja
4154 pregleda 0 komentar(a)
Momenat kada je Vešović pogodio protiv Engleske, Foto: Filip Roganović
Momenat kada je Vešović pogodio protiv Engleske, Foto: Filip Roganović

Crnogorski fudbaleri su u prva dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo zaslužili više od boda, vjerovatno bi ih imali u džepu da nije u Sofiji bilo kardinalne greške francuskog sudije Rudija Bukea, ali “hrabri sokoli” nisu ništa dalje od cilja nego što su bili pred start kvalifikacija.

Da situacija ostane praktično ista kao na početku kvalifikacija, pobrinula se Engleska - dala je pet golova Češkoj na “Vembliju”, pa isto toliko Crnoj Gori u ponedjeljak u Podgorici (prvi put je od 1984. povezala je dvije utakmice sa pet ili više pogodaka) i odmah poručila da će svaki njen izgubljeni bod u grupi A biti ravan senzaciji.

Gordi Albion, dakle, odrađuje posao, očekuje se da će tako biti i u nastavku kvalifikacija, a već sada je jasno da će tim Ljubiše Tumbakovića do kraja igrati neku vrstu mini-lige u borbi za drugo mjesto sa Bugarskom, Kosovom i Češkom.

Bugari nakon dva kola imaju dva boda, Crna Gora i Kosovo po jedan, s tim što su Kosovari odigrali meč manje. Na nuli je Češka, takođe s utakmicom manje od Bugarske i Crne Gore.

JUNSKI DUELI ĆE BITI KLJUČNI

Nema dileme, jun je mjeseci kada se mnogo toga rješava - Crna Gora je 7. domaćin Kosovu, a onda tri dana kasnije ide u Olomuc na noge Česima. Od tih mečeva će zavisiti i s kakvim šansama naša reprezentacija ulazi u oktobarske, a onda i novembarske bitke za plasman u baraž...

Takođe u junu, mjesecu kada Englezi neće igrati kvalifikacije (čeka ih plej-of Lige nacija), sastaju se još Češka - Bugarska i Bugarska - Kosovo. Ko iz četiri međusobna duela četiri reprezentacije u junu prođe najbolje, ima šansi da bude “prvi do Engleske”.

- Nema predaje, nema razloga da bude tako. Od starta smo znali da je Engleska favorit. Treba da dođemo spremni na utakmice sa Kosovom i Češkom, koje su krucijalne u ovim kvalifikacijama - rekao je Stefan Savić.

Do juna će biti otvoreno pitanje na kakav tim može da računa Tumbaković, pa i na formu igrača koji budu tu. To je često znao da bude i veći problem za našeg selektora od samog protivnika, ma kako se on zvao.

- Odmjerili smo snage s Englezima, ali smo znali koliko je teško tražiti bodove protiv njih. Imamo ostale rivale u grupi, koji su po našoj mjeri i sa njima treba da se borimo za drugo mjesto. Tu je naša šansa - istakao je Marko Vešović, strijelac gola protiv Albiona i ponajbolji pojedinac u našem timu u dvoboju sa favoritom.

Činjenica je da crnogorska reprezentacija ni u jačem sastavu (sa Stevanom Jovetićem) ne bi mogla da parira Engleskoj.

- Prejaki su, na terenu djeluje kao da hodaju, kao da ne trče, ali zna se ko šta radi. Drago mi je što sam doživio da igram protiv takvih igrača. Kao kompjuteri su, programirani od malena - kazao je Vešović.

MOĆNI I NADMENI ALBION

Engleska se naigrala fudbala pod Goricom, pokazala kakvu klasu posjeduje, ali je Stefan Savić nakon utakmice otkrio i neke pikanterije s terena o nadmenosti igrača Albiona.

- Nekad se ne osjećam dobro zato što se bavim ovim sportom. Kapiten Engleske Džordan Henderson je našem igraču nakon povlačenja za dres u jednom momentu rekao da će mu ga dati poslije utakmice. To je ružno i morao sam da mu skrenem pažnju da su dovoljno kvalitetni da ne moraju da se tako ponašaju. Mislim da su shvatili poruku. Fudbal je lijepa igra i treba poštovati protivnika. Ponosni smo i uvijek bih volio da igram sa ovom ekipom, nego sa nekim prepotentnim igračima iz protivničkog tabora, kao što je to bio slučaj ovoga puta - rekao je štoper Atletiko Madrida.

Mugoša: Makar nam remi Kosova i Bugarske ide u prilog

Stefan Mugoša je teško dolazio do prostora protiv Engleske, štoperi Albiona Hari Megvajer i Majkl Kin su odigrali gotovo bez greške. Takve rivale, međutim, napadač Inčona više neće imati u nastavku kvalifikacija.

- Moramo što prije da zaboravimo ovu utakmicu i da se okrenemo duelima u kojima “leži” prilika za drugo mjesto. Remi između Kosova i Bugarske nam ide u prilog - rekao je Mugoša.

Engleska nije iznenadila nikog u Podgorici, pa ni Mugošu.

- Englezi su igrači iz svjetskog vrha. Odigrali su odlično. Nažalost, nismo mogli da im pariramo - kazao je Mugoša, strijelac pogotka za Crnu Goru u petak u Sofiji.

Hadson-Odoi oduševio Engleze, da li je i Sarija?

Rahim Sterling je igrač klase, Hari Kejn i Dele Ali takođe... To zna cijeli svijet, zna i podgorička publika, koja je prije dvije noći mogla uživo da gleda nadolazeću veliku zvijezdu - Kaluma Hadson-Odoija.

Hadson-Odoi je odigrao čudesan meč na debiju od prvog minuta u dresu Albiona, a na Ostrvu je sada još veći pritisak na menadžera Čelsija Mauricija Sarija. Jer, 18-godišnji napadač još nije upisao debi od starta u Premijer ligi u dresu “plavaca”, koji su ljetos odbili ponudu od 35 miliona koju je poslao Bajern.

“Hadson-Odoi je ubijedio englesku javnost i selektora Gareta Sautgejta u to kakav je potencijal. Da li će ubijediti i Sarija?”, pitanje je u analizi na BBC.

Hadson-Odoi, doduše, nije ni trebalo da igra pod Goricom, makar ne od početka. Sautgejt mu je dao šansu kada se povrijedio Džejdon Sančo, 19-godišnji as Borusije iz Dortmunda.

Bonus video: