Van Gal: U Mančesteru su mi šest mjeseci držali omču oko vrata, Murinjo mladim igračima daje pet minuta, Solskjer deset

"Jedina razlika između Murinja i Solskjera je što ovaj drugi pobjeđuje"
3463 pregleda 1 komentar(a)
Luj van Gal, Foto: Twitter
Luj van Gal, Foto: Twitter

Holandski stručnjak Luj van Gal, nedavno je objavio da se povlači iz svijeta fudbala. Danas je Holanđanin, u velikom intervjuu za BBC, pričao o Mančester junajtedu, Žozeu Murinju, Solskjeru, Ligi šampiona...

"Donio sam im trofej FA kupa, iako su mi šest mjeseci držali omču oko vrata", kazao je uvijek iskreni Holanđanin, aludirajući na trofej FA kupa, koji je osvojen neposredno prije njegovog odlaska sa klupe "crvenih đavola" 2016. godine.

Van Gal je u Junajted došao 2014. godine, nakon osvojenog trećeg mjesta sa Holandijom na Mundijalu u Brazilu.

"Mančester junajted je bio star tim i bio sam svjestan šta me čeka, da ću morati da napravim veliku transformaciju. Da li sam pogrešno izabrao? Možda, ali sam poslušao srce. Radio sam u najboljim klubovima u Španiji, Holandiji, Njemačkoj i Engleskoj".

On je u Mančester junajted doveo igrače poput Anhela di Marije i Radamela Falkaa, koji se nijesu najbolje snašli.

“Di Marija me nijednog trenutka nije ubijedio da je dobar. Nije znao da se nosi s konstantnim pritiskom u Premijer ligi. To je njegov problem“, kaže Van Gal.

Holanđanin je doveo i Bastijana Švajnštajgera.

“Doveo sam Švajnštajgera jer mi je bio potreban kapiten na terenu. Nije uspio, jer je bio teško povrijeđen, imao je izgovor. Htio sam da dovedem i prvoklasnog napadača. Ne bih sada o imenima, ali kada ne možete da dovedete prvi ili drugi izbor sa liste želja, morate da budete zadovoljni sa četvrtim ili petim. Tako je došao Falkao, iako sam bio svjestan da je dugo bio povrijeđen. Zato sam insistirao da bude pozajmljen“, bez dlake na jeziku govori Van Gal.

Van Galov odlazak sa klupe Junajteda su mnogi priželjkivali i jedva čekali da se ostvari. Jedan od njih bio je i Pol Skols, koji je nedavno, poslije 31 dana dobio otkaz u Oldamu

“Šta, i Pol Skols je bio trener? Baš, lijepo, fantastično“, ironičan je Holanđanin.

Van Gala je na užarenoj klupi naslijedio Žoze Murinjo.

"Murinjo je promijenio sve i uveo taktiku "parkiraj autobus". Igralo se na kontra napade. Sada imate Solskjera, koji igra na identičan način, ali je jedina razlika između Murinja i njega što ovaj drugi pobjeđuje. Sad Junajted igra taj defanzivni sistem i jako ih je teško dobiti. To je jedino Murinjova zasluga. Naravno, drugačija je i atmosfera, bolja je, a bitno je i što je Solskjer promijenio Pogbino mjesto na terenu i gurnuo ga tamo gde se osjeća mnogo bolje. U svakom slučaju, ovaj Junajted ne igra ni približno onome što je Ferguson nekada forsirao. Sada je previše defanzivno, sa mnogo kontri. Nekome se to sviđa, nekome ne", priča Van Gal.

Osim Pogbe, kod Solskjera je proigrao i Markus Rašford, kojem je upravo Van Gal pružio šansu u prvom timu.

"Rašford je bio jako skroman, a ja sam vjerovao da će postati igrač svjetske klase. Ja sam tačno znao ko su igrači sa najvišim kvalitetima. To mnogi zaborave kasnije, ali ja to nikada neću zaboraviti."

Opet se vratio na Murinja. I potkačio Portugalca...

"Mnogo mladih igrača debitovalo je baš kod mene, pošto sam organizovao otvoreni trening za igrače iz akademije i uvideo njihove mogućnosti. To, inače, radim u svakom klubu. Ostali treneri, poput Murinja, nikada ne daju šansu mladim igračima. Možda i nekad daju, ali na pet minuta. Solskjer ide čak i na deset. Ali, to nije prilika. Igrač je dobio šansu onda kada odigra cijelu utakmicu. Moje mišljenje je da ako nijesi sposoban da veruješ mladom igraču, nijesi sposoban ni da budeš trener"

Holanđanin je u intervjuu govorio i o Ligi šampiona.

"Ljudi misle da je Barselona najbolja, ali nije. Mančester Siti i Liverpul su bolji od Barselone, a Liverpul je veći tim od Sitija. U mojoj filozofiji najbolji uvijek treba da pobijedi i zato navijam za Siti. Oni igraju najbolji fudbal od svih", kazao je Van Gal.

Bonus video: