Ispad neodgovornih pojedinaca ne odražava ni crnogorski mentalitet ni kulturu navijanja

"Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore najoštrije osuđuje bilo kakav rasistički ispad na toj utakmici, a čija su meta bili tamnoputi igrači reprezentacije Engleske", navodi se u saopštenju
728 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od akcija SPFCG
Sa jedne od akcija SPFCG
Ažurirano: 29.03.2019. 18:20h

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) uputio je pismo FIFPro organizaciji, koja se bavi zaštitom fudbalera i funkcioniše kao partner i u okviru FIFA, kao i kolegama iz engleskog sindikata fudbalera, povodom "incidenta sa rasističkom tematikom koji se dogodio tokom utakmice između Crne Gore i Engleske".

"Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore najoštrije osuđuje bilo kakav rasistički ispad na toj utakmici, a čija su meta bili tamnoputi igrači reprezentacije Engleske", navodi se u saopštenju.

"S druge strane, moramo istaći da ispad nekolicine neodgovornih pojedinaca nikako ne odražava ni crnogorski mentalitet ni kulturu navijanja. Naime, već gotovo deceniju u crnogorskom fudbalu, kao i u ostalim sportovima nastupaju igrači drugačije boje kože i niko od njih nikada nije doživio bilo kakvu neprijatnost zbog toga, i to ne samo na terenu, već za vrijeme boravka u Crnoj Gori uopšte", naglašava se u saopštenju.

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore podsječa da je je "sprovođenjem edukativnih i promotivnih aktivnosti u sklopu kampanje 'Pokaži crveni karton rasizmu', svih ovih godina obavljao i razgovore sa igračima", te nije registrovao "bilo kakvu zamjerku na ponašanje igrača, navijača ni građana uopšte, čak naprotiv".

"Povrh svega, moramo istaći da na ovom prostoru koji se suočavao sa različitim problemima u prošlosti, ali nikada nismo imali problem sa rasizmom u bilo kom obliku", stoji u saopštenju.

"SPFCG će i dalje nastaviti sa sprovođenjem edukacije i kampanje po ovom pitanju, i nadamo se ispad nekolicine pojedinaca neće odraziti na imidž naše zemlje kao otvorene i slobodoumne destinacije za sve sportiste, navijače i dobronamjerne ljude iz svih krajeva svijeta", zaključuje SPFCG.

Bonus video: