"Nikada nećemo znati koliko je dobar mogao da bude": Ajaks igra i za Apija Nurija

"Nažalost, nikada nećemo saznati koliko je dobar mogao da bude", kazao je Dani Blind, bivši proslavljeni fudbaler, a sada direktor omladinske škole Ajaksa
2344 pregleda 0 komentar(a)
Abdelhak Nuri, Foto: Reuters
Abdelhak Nuri, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2019. 17:50h

Kada sjutra na amsterdamsku arenu "Johan Krojf" istrče fudbaleri Ajaksa i Juventusa, na tribinama će makar jedna navijačka zastava biti posvećena mladiću koji neće biti na terenu.

I koji više nikada neće igrati fudbal...

Karijera Abdelhaka Apija Nurija prekinuta je prije godinu i po, na prijateljskom meču sa Verderom, kada se tada 20-godišnji talenat srušio na teren.

Dijagnoza je bila bolna - trajno oštećenje mozga,.

Od tada je Nuri vezan za krevet, a tek nedavno je počeo da daje znake da bi možda mogao da se oporavi i da nastavi sa koliko-toliko normalnim životom.

"Postao je makar malo svjestan, postoji neka vrsta komunikacije. Kada ga nešto pitamo, on otvori usta ili podigne obrve, kao znak da je razumio. I to je sve", rekao je njegov brat Abderahim.

U blistavom mladom timu Ajaksa, u generaciji Frenkija de Jonga i Matajsa de Lihta, Nuri bi sigurno imao zapaženo mjesto.

"Nažalost, nikada nećemo saznati koliko je dobar mogao da bude", kazao je Dani Blind, bivši proslavljeni fudbaler, a sada direktor omladinske škole Ajaksa.

"Api je bio pravi Ajaksov igrač. Bio sam tu kada je došao, mislim da je imao sedam ili osam godina. Imao je sve - vještinu, tehniku, brzinu... Napredovao je sjajno, bio je ispred generacije u mnogo čemu", rekao je Blind.

Džastin Klajvert, Filip Sandler, Amin Junes i Kevin Diks, njegovi nekadašnji saigrači u Ajaksu, a sada fudbaleri Rome, Mančester sitija, Napolija i Empolija, nose dresove sa brojem 34, koji je imao Nuri.

Osman Dembele, as Barselone, na kopačkama ima ispisano "Nouri 34".

Navijači Ajaksa danima su se okupljali ispred bolnice da bi pružili podršku mladom fudbaleru u borbi života, a njegovo ime se čuje na svakom meču u Amsterdamu.

Biće tako i u srijedu, kada će Nurijevi nesuđeni saigrači, pokušati da naprave još jedno iznenađenje, nakon što su u osmini finala prekinuli trogodišnju dominaciju Reala.

Bonus video: