OFK Titograd pita ministra zašto nije dobio novac i traži pomoć premijera: Tražimo 50.000 eura

Klub poziva ministra sporta da preispita odluku o dodjeli sredstava fudbalskim klubovima, i da istu "imajući u vidu kriterijume koje su sami naveli, promijeni i da opredijeljeni novac za tu namjenu, u iznosu od 50.000 eura dodijeli OFK Titogradu"
1542 pregleda 5 komentar(a)
OFK Titograd
OFK Titograd

Upravni odbor OFK Titograda oglasio se saopštenjem povodom raspodjele finansijskih sredstava Ministarstva sporta.

Vlada Crne Gore juče je opredijelila 300.000 eura kao pomoć našim istaknutim klubovima, a na listi koju je saopštio ministar Nikola Janović za sada se sa fudbalske scene našao samo ŽFK Breznica.

“Ministar je na jučerašnjoj konferenciji za štampu saopštio da se “prilikom odabira sportskih klubova, Ministarstvo sporta i mladih vodilo kriterijumima poput tradicije, učešća i rezultata seniorskih kategorija na domaćim i međunarodnim takmičenjima u prethodnoj godini, ravnomjerne regionalne zastupljenosti i razvoja. Takođe, a u cilju afirmacije riodne ravnopravnosti u sportu predloženi su i naši istaknuti ženski sportski klubovi.”

Na osnovu ovih kriterijuma očekivali smo da se nađemo među klubovima, koji će biti sufinansirani od strane ministarstva sporta", navodi se u saopštenju.

OFK Titograd se pita zašto se nije našao na listi.

"Možda zato što ispunjavamo sve kriterijume koje je ministar sporta naveo u jučerašnjoj izjavi.

Možda zato što su prve fudbalske korake u našem klubu napravile zvijezde poput Anta Miročevića, Nikole Jovanovića, Dejana Savićevićevića, Predraga Mijatovića, Stevana Jovetića, Niše Saveljića, a kroz klub stasavali još mnogi značajni crnogorski I evropski fudbaleri. Dugogodišnji predsjednik našeg kluba je i aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Možda zato, što je u prošloj godini, jedan od dva trofeja za koje se bore crnogorski fudbalski klubovi, osvojio upravo OFK Titograd. Kada su međunarnodna takmičenja u pitanju, svi crnogorski klubovi su okončali takmičenje u prvom kolu.

Možda zbog toga što je OFK Titograd unazad tri godine postigao najbolji rezultat u istoriji crnogorskog klupskog fudbala, plasmanom u treće kolo Lige Evrope.

Možda zato što je OFK Titograd najbolji crnogorski klub, kada su u pitanju međunarodna takmičenja pod okriljem UEFA.

Možda zato što je OFK Titograd jedini od deset klubova koji se takmiče u prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi, a koji nema pomoć ni od strane Vlade, ni od Opštine Podgorica, kao ni od mnogih državnih i javnih preduzeća, koja nemilice sipaju novac u propale sportske projekte, bez bilo kakve kontrole", stoji u saopštenju.

Iz kluba navod da su "do 14. juna 2017. godine od Opštine Podgorica dobijali 20.000 eura godišnje".

"Od tada do danas, nismo dobili ni jedan jedini cent od Glavnog grada, iz nama nepoznatog razloga. Iako je taj iznos, predstavljao simboličnu podršku, bio nam je značajan jer smo znali da se cijeni naš trud i rad", kaže se u saopštenju.

OFK Titograd je, stoji u saopštenju, jedini fudbalski klub u prvoj ligi koji se samofinansira, a isključivo na osnovu svojih rezultata.

Novac možda neće dobiti jer je "OFK Titograd prvi fudbalski klub koji je 26.12.2018. dobio rješenje o preregistraciji, odnosno usklađivanju sa novim Zakonom o sportu, kojeg je ovo ministarstvo donijelo", ili možda "zato što OFK Titograd uredno izmiruje sve poreske obaveze".

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo sporta u januaru 2018. raspisalo konkurs za dodjelu sredstava "čiji smo učesnici bili i mi kao klub, a na kojem smo od ministarstva dobili, shodno ugovoru o dodjeli sredstava po konkursu, iznos od 7.000 eura, koje su plaćene iz dva puta 16.02.2018 i 18.07.2018.

Isti novac je proslijeđen Zavodu za sport i medicinu sporta u Beogradu, gdje su obavljena zdravstvena, biomehanička i fizička testiranja naših mlađih kategorija, a iz razloga što u Crnoj Gori uslovi za to ne postoje".

Klub poziva ministra sporta da preispita odluku o dodjeli sredstava fudbalskim klubovima, i da istu "imajući u vidu kriterijume koje su sami naveli, promijeni i da opredijeljeni novac za tu namjenu, u iznosu od 50.000 eura dodijeli OFK Titogradu".

Klub poziva i dugogodišnjeg predsjednika našeg kluba i aktuelnog predsjednika Vlade Crne Gore, da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema, obzirom da je Ministarstvo napravilo više nego očiglednu grešku.

"Očekujemo da ministar na sledećoj sjednici Vlade donese ispravnu odluku i pomenuti iznos uputi OFK Titogradu”, stoji u saopštenju crnogorskog prvoligaša.

Bonus video: