Gaze li danas "redsi" suvu travu Enfilda?

Pet godina od čuvenog proklizavanja Stivena Džerarda - Liverpul danas opet igra sa Čelsijem u jednom od ključnih mečeva za titulu prvaka Engleske
1085 pregleda 1 komentar(a)
Mohamed Salah i Markos Alonso u septembarskom duelu Liverpula i Čelsija, Foto: Beta/AP
Mohamed Salah i Markos Alonso u septembarskom duelu Liverpula i Čelsija, Foto: Beta/AP

Liverpul 29 godina čeka na titulu prvaka Engleske, a prošlo je pet sezona kada je posljednji put bio nadomak trofeja.

Predvođeni Brendanom Rodžersom na klupi, “redsi” su 2014, tri kola prije kraja, imali plus šest u odnosu na Mančester siti, uz utakmicu više, ali su u 36. rundi poklekli u duelu sa Čelsijem, kada se desilo čuveno proklizavanje Stivena Džerarda i gol Debme Ba. “Plavci” su tog 27. aprila 2014. trijumfovali na “Enfildu” sa 2:0 i ugasili snove slavnog kluba iz grada Bitlsa o dugo iščekivanoj tituli.

Danas u 17.30 sati Liverpul i Čelsi ponovo igraju derbi 34. kola, u sličnim, ali istovremeno i drugačijim okolnostima - tim Jirgena Klopa ima 82 boda, dva više u odnosu na “građane”, ali i meč više, pet kola prije završetka sezone.

82 boda osvojio je Liverpul u dosadašnjem dijelu sezone, što je za tri više u odnosu na sezonu 1989/90, kada mu je za titulu bilo dovoljno 79. I tada su se u Engleskoj za pobjedu računala tri boda. Do kraja sezone ostalo je još pet kola

A da sve neodoljivo podsjeti na 2014. godinu pobrinuo se i raspored - i tada i sada, naime, Mančester siti na gostovanju Kristal Palasu (15.05), traži svoju pobjedu, te kiks velikog rivala protiv Čelsija.

Najavljujući jedan od ključnih dana u borbi za titulu, Klop ne želi da podsjeća svoje igrače na bolni poraz od prije pet godina, jer je pritisak ionako preveliki.

- Ni na trenutak nisam razmišljao o 2014. dok nisam ušao ovdje, dok me niste pitali. Ne treba da poredimo sezone. Moramo da ostanemo pozitivni, nema potrebe da razmišljamo o tome. Imamo 82 boda, preostalo je još pet mečeva. Ne nadamo se tituli, već ćemo uraditi sve što je potrebno da je osvojimo - poručio je Njemac.

Dodatni pritisak na Liverpul stvara negativna serija protiv Čelsija - čak šest mečeva u nizu “redsi” na svom stadionu nisu savladali rivala iz Londona (četiri remija i dva poraza), što je najduža negativna serija protiv nekog tima iz Premijer lige.

- I Čelsi i Azar su u naletu. Eden bi mogao da bude najbolji na svijetu. Snažan je, brz, dobar igrač. Pokušaćemo da ga zaustavimo. Neće biti lako, ali i mi smo u formi. Moramo da iskoristimo prednost koju nam daje domaći teren - kazao je Klop.

Razlika u odnosu na 2014. je i u tome što je Čelsi tada bio takmičarski rasterećen, Žoze Murinjo je na “Enfild” poslao maltene drugi tim, dok ekipa Mauricija Sarija danas vodi veliku borbu za plasman u Ligu šampiona.

Italijan smatra da je prirodno to što je Liverpul pod pritiskom, te da je to pozitivna stvar.

- Ako želite da osvojite titulu u Premijer ligi, morate da igrate pod pritiskom duže vremena. Možete biti nervozni, ali sa visokim nivoom motivacije, što je više pozitivna stvar, nego negativna. Biće teško protiv njih, ali svaki meč je težak. Gostovanje na ‘Enfildu’ je uvijek izazovno. U dobrom smo fizičkom i mentalnom stanju pred meč - istakao je trener “plavaca”.

Domaćin će u duelu sa Čelsijem obilježiti 30-godišnjicu od tragedije na Hilsbrou, kada je poginulo 96 navijača “redsa” u tadašnjem polufinalu FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Mančester siti je prije pet godina iskoristio poraz Rodžersovog Liverpula i istog dana savladao Kristal Palas u gostima sa 2:0, što je Sitiju dalo vjetar u leđa ka osvajanju drugog trofeja Premijer lige. Slučajnost ili predskazanje - dva identična para na programu su istog dana i ove godine.

Bonus video: