Kako je Poborski rizikovao da umre...

2393 pregleda 0 komentar(a)
Karel Poborski, Foto: Profimedia.cz
Karel Poborski, Foto: Profimedia.cz

Bivši češki fudbaler Karel Poborski, koji je u karijeri, pored nekoliko domaćih klubova, nosio dres Mančester junajteda, Benfike i Lacija, u ispovijesti za “Gardijan” govorio je o teškom životnom iskustvu koje ga je zadesilo prije tri godine, kada je zbog bolesti ozbiljno rizikovao da umre.

"Da sam u bolnicu došao dan kasnije, ovaj intervju, vjerovatno, danas ne bi bio moguć", kazao je Poborski, koji je u međuvremenu prebrodio zdravstvene probleme.

Kako je objasnio, ni danas se sa sigurnošću ne može dati odgovor kako se razbolio u ljeto 2016. godine. Doktori sumnjaju da se radilo o bakteriji koja je “živjela” u njegovoj zapuštenoj bradi, a koja prenosi infektivnu Lajmsku bolest, koja se širi upravo krpeljima koji mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija srca i, u nekim slučajevima, i do smrti.

"Po dolasku u bolnicu, stavili su me u indukovanu komu. Kada sam se probudio, pitali su me da li znam kako se zovem. Ali, svi mišići na licu su mi bili paralizovani, proveo sam tri sedmice u bolničkom karantinu pod dejstvom jakih antibiotika. Nisam mogao da jedem, morao sam da pokrivam oči jer su bile veoma osjetljive na svjetlost. Bio sam veoma uplašen", dodaje Poborski.

Poborski je jedan od najboljih čeških fudbalera 90-ih godina, koji je sa reprezentacijom igrao finale Evropskog prvenstva 1996. godine u Engleskoj, kada je Njemačka slavila “zlatnim golom” Birofa u produžetku (2:1).

Prije finala desio se prelomni trenutak u njegovoj karijeri, kada je tadašnji trener Mančester junajteda, Aleks Ferguson došao u hotel gdje je bila smještena Češka i pitao ga da li je zainteresovan da dođe na Old Traford.

"Naravno, rekao sam “da”. Kad je čuo moj odgovor, Ferguson je odmah otišao, a ja sam mjesec kasnije zaigrao u Junajtedu", prisjeća se Poborski

Bonus video: