Ne damo fudbal bogatašima, fudbal pripada navijačima

"Uvijek ćemo štititi vikende. Nećemo dopustiti da se evropsko klupsko takmičanja igra vikendima. Strast nogometnih fanova pokreću domaće lige i tradicija odlaska na stadione subotama i nedjeljama", rekao je Kolombo
1146 pregleda 0 komentar(a)
Trofej Lige šampiona, Foto: KEYSTONE / SALVATORE DI NOLFI
Trofej Lige šampiona, Foto: KEYSTONE / SALVATORE DI NOLFI

Sekreta Udruženja profesionalnih evropskih liga Alberto Kolombo rekao je za Rojters da ta organizacija neće dozvoliti igranje utakmica Lige šampion i Lige Evrope vikendom.

Već dugo se priča o tome kako UEFA planira da se evropska takmičenja igraju subotom i nedjeljom,, a već su vodili razgovore sa ECA (Evropsko udruženje klubova) o toj ideji.

Promjene bi se počele primjenjivati nakon 2024. godine i donijele bi još veći profit takvim takmičenjima.

"Uvijek ćemo štititi vikende. Nećemo dopustiti da se evropsko klupsko takmičanja igra vikendima. Strast nogometnih fanova pokreću domaće lige i tradicija odlaska na stadione subotama i nedjeljama", rekao je Kolombo.

On se protivi nedavnim komentarima predsjednika ECA-e Andree Anjellija koji je nagovijestio promjene u Ligi šampiona, stvaranje takmičenja poluzatvorenog tipa.

"Ako velikim klubovima date garantovana mjesta u evropskim takmičenjima, vrijednost domaćeg fudbala i nacionalnih liga će pasti", završio je Kolombo.

Evropske lige u svom udruženju imaju 35 članica, što znači da je njihovo mišljenje itekako bitno.

Bonus video: