Totenhem i Ajaks pobili sve prognoze: Dvoboj za Madrid koji niko nije očekivao

Londonski i amsterdamski klub su režirali nevjerovatno stvari ove sezone, pa je zato pred polufinalni okršaj teško, gotovo nemoguće i ocijeniti kome pripada uloga favorita
2759 pregleda 0 komentar(a)
Prva zvijezda Ajaksa: Dušan Tadić, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Prva zvijezda Ajaksa: Dušan Tadić, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ažurirano: 30.04.2019. 11:08h

Totenhem i Ajaks su pobili sve prognoze ove sezone i zakazali polufinale koje mjesecima unazad vjerovatno niko u svijetu fudbala nije mogao da predvidi.

Liga šampiona je takmičenje najboljih i najbogatijih, ali dogodilo se da Ajaks nadigra i eliminiše Real Madrid i Juventus, da Sparsi prime četiri gola u revanšu protiv Mančester sitija i ipak prođu u polufinale...

Londonski i amsterdamski klub su režirali nevjerovatno stvari ove sezone, pa je zato pred polufinalni okršaj teško, gotovo nemoguće i ocijeniti kome pripada uloga favorita.

Gledajući istoriju, ona je na strani Ajaksa, četvorostrukog prvaka Evrope, gledajući ostale aspekte postavlja se pitanje - kako treći najjači tim iz Premijer lige ne može da bude u prednosti u odnosu na lidera holandske Eredivizije?

"Moramo da pokažemo poštovanje prema našem protivniku, koji je potpuno zasluženo ovdje gdje se sada nalazi", rekao je menadžer Sparsa Maurisio Poketino.

Totenhem ima problem - nema Harija Kejna, koji je vjerovatno završio sezonu, a večeras u londonskom okršaju (21 sat) neće biti ni Sona.

Korejac, ponajbolji igrač tima ove sezone, odrađuje meč suspenzije, a Kejn je pod znakom pitanja čak i za eventualno finale u kojem bi Totenhem na stadionu “Vanda Metropolitano” u Madridu morao da se bori sa Barselonom ili Liverpulom.

"Ključ svega je da smo pravi tim. Nikada nismo zavisili od pojedinca. U polufinale Lige šampiona se ne dolazi često. Zato i jesmo svi uzbuđeni, ali i veoma motivisani", ističe Poketino.

Totenhem je prvi put u polufinalu od kada se elitno takmičenje zove Liga šampiona. Među četiri najbolja je, međutim, bio još prije 57 godina - te 1962. je eliminisan u polufinalu od Benfike, koja je kasnije osvojila trofejom pobjedom nad Real Madridom.

"Polufinale Lige šampiona na novom stadionu koji su sanjale generacije Totenhemovih igrača i navijača! Teško da smo mogli da poželimo bolje", dodaje Poketino.

Argentinac se potom osvrnuo na snagu “kopljanika”.

"Ajaks je pokazao ogroman kvalitet. U grupi nije izgubio, odigrao je dva fantastična meča protiv Bajerna, onda eliminisao Real i Juventus. Slični smo - niko nije vjerovao da ćemo biti u ovoj fazi takmičenja", poručio je bivši menadžer Sautemptona.

Ajaks je sezonu u Ligi šampiona otvorio još 25. jula, i to u drugom kolu kvalifikacija.

Tada je eliminisao Šturm iz Graca, onda u trećem belgijski Standard, a elitu mu je donio trijumf u dvomeču sa Dinamom iz Kijeva krajem avgusta.

Osam mjeseci kasnije među navijačima je euforija kakva nije viđena više od 20 godina.

"Kvalitet ovog tima je da uvijek želi da bude bolji. Niko nije mogao ni da pomisli da će jedan holandski klub biti u polufinalu Lige šampiona, ali mi smo tu. I šta sad? Sad želimo u finale", rekao je trener Ajaksa Erik ten Hag.

Na pitanje da li Ajaks može bolje od onoga što je pružio protiv Reala u Madridu i Juvea u Torinu, odgovorio je: "Ono u čemu moramo da budemo bolji je realizacija. Sjetite se prve utakmice sa Realom u Amsterdamu i revanša sa Juveom. Stvorili smo mnogo šansi i promašivali ih. Srećom, to nam se nije vratilo", jasan je Ten Hag.

Totenhemu leže holandski rivali - u posljednjih šest utakmica je upisao četiri pobjede i dva remija, sve to nakon poraza od PSV-a 2008. godine u nokaut fazi Kupa Uefa.

Bonus video: