Evroklasik na "Nou Kampu": Klopova zamka za Mesija

Petostruki evropski prvaci večeras (21) igraju prvi meč polufinala Lige šampiona
1593 pregleda 0 komentar(a)
Njegova brzina bi mogla da bude problem za Barsu: Mohamed Salah, Foto: Reuters
Njegova brzina bi mogla da bude problem za Barsu: Mohamed Salah, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2019. 09:07h

Barselona i Liverpul su imali potpuno drugačiji put do polufinala Lige šampiona. Katalonski gigant je rutinski odradio grupu, onda i dvomeče sa Lionom i Mančester junajtedom, a “redsi” su pravu snagu i dominaciju pokazali tek u nokaut fazi u duelima sa Bajernom i Portom.

Svi pamte probleme koje je Liverpul imao u grupi, poraz od Crvene zvezde u Beogradu, eliminacija je visila u vazduhu - do nje bi i došlo da Alison Beker u posljednjim sekundama posljednje utakmice u grupi nije odbranio zicer Napolijevom Arkadijušu Miliku...

Liverpul je sve to preživio i oživio, sada želi da eliminiše Barsu i drugu godinu zaredom dođe do finala.

- Bili smo u problemima, ali ne znam nijednu ekipu u Ligi šampiona koja nije prošla nešto slično. Ovo je takmičenje u kojem igrate protiv najboljih timova u Evropi i morate da naučite da patite - rekao je Jirgen Klop.

Liverpul je, dakle, naučio da pati - to znači da je spreman za Lionela Mesija.

- Mesi je najbolji igrač na svijetu. Kako da ga zaustavim? Sam neću moći sigurno. Znate kako se branimo - trudimo se da ne igramo jedan na jedan, već da cijela ekipa bude iza lopte. Tako i napadamo - istakao je lider Liverpulove odbrane Virdžil van Dajk.

46 golova u 45 utakmica u svim takmičenjima ove sezone postigao je Lionel Mesi. Nikada u karijeri, međutim, nije pogodio protiv Liverpula

Liverpul je, inače, jedna od svega šest ekipa u Ligi šampiona kojima Mesi nikada nije dao gol. Velikan sa “Enfilda” je u društvu Intera, Atletiko Madrida, Rubina iz Kazanja, Benfike i Udinezea.

- Liverpul je vrhunski protivnik. Bori se za titulu u Premijer ligi, sposoban je da rivala stavi pod pritisak, da ga vrati na svoju polovinu... Istu ideju je Klop sprovodio i u Borusiji, a kako igra Liverpul pokazuje i to da je izgubio samo jednom u ligi ove sezone - kaže trener Barse Ernesto Valverde.

Ni Barsa ni Liverpul nisu izgubili od januara u svim takmičenjima, a Katalonci već 31 meč zaredom ne znaju za poraz na “Nou Kampu” u Ligi šampiona.

- Moj tim se nikada nije bavio statistikom. Mi pričamo na terenu. “Nou Kamp” je hram fudbala? Znamo da je teško igrati ovdje, ali ne zbog atmosfere, već zbog igrača Barse. “Nou Kamp” je, ipak, samo stadion, veliki doduše, ali nije hram fudbala - istakao je menadžer Liverpula.

Bonus video: