Ko je Erik ten Hag: Učio od Krojfa i Gvardiole, zna sa mladim igračima

Predvodnik nove čudesne generacije Ajaksa na najboljem je putu da stane rame uz rame sa legendarnim trenerima “kopljanika” - Rinusom Mihelsom, Johanom Krojfom i Lujom van Galom
2612 pregleda 2 komentar(a)
Čudotvorac: Erik Ten Hag, trener Ajaksa, Foto: Reuters
Čudotvorac: Erik Ten Hag, trener Ajaksa, Foto: Reuters

Ajaks iz Amsterdama je ove sezone sve ljubitelje fudbala podsjetio na ljepotu ove igre.

„Kopljanici“ igraju napadački, dopadljivo i osvojili su srca svih onih koji su se umorili od defanzivne, igre u kojoj se često previše taktizira i fudbala u kojem je odavno profit glavna stvar.

Prosjek godina igrača Ajaksovog tima je 23,9, ali to nije bila prepreka slavnom holandskom klubu da u Ligi šampiona ove sezone ne samo eliminiše, već i nadigra na papiru mnogo jače i iskusnije ekipe - Real Madrid i Juventus, a da u prvom meču polufinala u gostima pobijedi Totenhem.

Malo ko je vjerovao da će se pojaviti nasljednici Krojfa, Neskensa, Krola, Kajzera, Svarta koji su bili zvijezde Ajaksa 70-ih godina prošlog vijeka, Van Bastena, Rajkarda, Vidžgea, Vanenburga iz 80-ih ili Jonka, Litmanena, Overmarsa, braće De Bur, Bergkampa, Klajverta, Sedorfa, Davidsa i ostalih koji su u dresu Ajaksa dominirali evropskim fudbalom u prvoj polovini 90-ih.

A upravo se to dogodilo, i to pod trenerskom palicom holandskog stručnjaka - Erika ten Haga, koji je na dobrom putu da stane „rame uz rame“ sa legendarnim trenerima Ajaksa - Rinusom Mihelsom, Johanom Krojfom i Lujom van Galom.

Kako je sve počelo

Stokholm, 24. maj 2017. godine. Ajaks, predvođen trenerom Peterom Bošom igra svoje prvo finale nekog evropskog takmičenja nakon 21 godine.

Očekivanja su bila velika, ali su Holanđani poraženi na „Friends areni“ u Solni u finalu Lige Evrope od Murinjovog Mančester junajteda sa 2:0.

I pored poraza izgledalo je da se Ajaks konačno vraća na najveću scenu, Amsterdam je ponovo imao na koga da bude ponosan.

Peter Boš je u junu napustio klupu, a na njegovo mjesto stigao je Marsel Kajzer koji je do tada vodio mladi tim Ajaksa.

Međutim, već tog ljeta stižu razočaranja.

Pošto je Ajaks sezonu 2016/2017. u šampionatu Holandije završio na drugom mjestu, u evropsku kampanju krenuo je od 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

„Kopljanici“ su pali na prvom koraku, eliminisani su od francuske Nice (1:1 u Nici i 2:2 u Amsterdamu), što je značilo da Ajaks ide u plej-of za Ligu Evrope.

A tada je uslijedio novi šok. Ajaks je poražen u oba meča od norveškog Rozenborga (1:0 u Amsterdamu i 3:2 u Trondhajmu). Slavni holandski klub ostao je bez Evrope.

Sve ovo pratilo je i trajno oštećenje mozga koje je doživio mladi fudbaler Ajaksa, Abdelak Nuri nakon što je u julu 2017. kolabirao na terenu tokom prijateljske utakmice sa Verderom.

Da će Ajaks bar u holandskom šampionatu moći do titule, izgledalo je nakon pobjeda nad velikim rivalima Fejnordom (4:1 u Roterdamu) i PSV-om (3:0 u Amsterdamu). Ispao je, međutim, u decembru od Tventea u šesnaestini finala Kupa Holandije (6:5 nakon penala).

To je bila kap koja je prelila čašu, pa iako je Ajaks tada bio drugi na tabeli sa samo pet bodova manje od PSV-a, generalni menadžer Edvin van der Sar i tehnički direktor Mark Overmars riješili su da otpuste cijeli stručni štab.

Otkaze su dobili trener Kajzer, kao i njegovi pomoćnici Denis Bergkamp i Henri Spajkerman.

Nakon toga su kao privremeno rješenje na klupu postavljene legende kluba, Mihael Rajziger kao prvi trener i Vinston Bogarde kao pomoćnik.

Krenulo se u potragu za trajnim rješenjem. Spekulisalo se imenima Tomasa Tuhela, Franka de Bura, pa čak se „šuškalo“ da bi se Peter Boš mogao vratiti na klupu.

Izbor je ipak pao na tada prvog trenera Utrehta - Erika ten Haga.

Uticaj Gvardiole

Utreht, klub sa ograničenim resursima, dobro je igrao pod Ten Hagom. Stigao je do finala Kupa 2016. u kojem je poražen od Fejnorda (2:1), tu sezonu su završio je na 5, a narednu 2016/17. na četvrtom mjestu holandskog prvenstva i plasirao se u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Ten Hag, nekada igrač Tventea, De Grafšapa, Valvajka i Utrehta, trenersku karijeru je započeo kao 32-godišnjak u Tventeu kao trener mladih timova (do 17 i 19 godina).

Već tada je pokazao da zna da prepozna talente, a najpoznatiji igrač koji je izašao iz škole Tventea bio je austrijski reprezentativac Marko Arnautović.

Preko sedam godina je proveo u Tventeu, u kojem je bio pomoćnik tri trenera, uključujući i Stivena Meklarena u sezoni 2008/2009, u kojoj je Tvente bio vicešampion Holandije.

Otišao je na kraju te sezone i nakon toga tri godine bio pomoćnik u PSV-u, da bi onda u sezoni 2012/13. postao prvi trener holandskog drugoligaša Go Ahed Iglsa.

Tu je ponovo pokazao umijeće vođenja tima sastavljenog od mladih igrača.

Uprkos tome što su završili na šestom mjestu, Go Ahed Iglsi su se kroz baraž plasirali u Erediviziju i vratili u prvu ligu Holandije nakon 20 godina.

Prosjek godina igrača Go Ahed Iglsa u toj sezoni bio je 22,2.

Sposobnost Ten Haga da izvuče najbolje od mladog talenta, privuklo je pažnju Bajerna iz Minhena koji je upravo tada postavio Pepa Gvardiolu za prvog trenera.

Istog ljeta, tim iz Bavarske postavio je Ten Haga za trenera mladog tima Bajerna, koji je igrao u četvrtoj ligi Njemačke.

Iako bi ovo moglo da se tumači kao Ten Hagov pad - preći iz tima koji će sljedeću sezonu igrati u prvoj ligi Holandije u klub koji igra četvrtu njemačku ligu - ispostavilo se da je to bio pravi potez i prekretnica u njegovoj karijeri.

Ten Hag je dobio priliku da uči upravo od Gvardiole.

- Radujem se svakom danu kada treba da radim sa njim. On inspiriše - rekao je Ten Hag za Gvardiolu u jednom intervjuu koji je dao 2014.

Totalni fudbal 2.0

Ta saradnja ga je i formirala kao trenera.

Uticaj Gvardiole, koji je danas trener Mančester sitija, na Ten Haga može da se vidi u Ajaksovoj igri u kojoj je fokus na posjedu lopte, velikom broju pasova i presingu.

Koliko cijeni Gvardiolu, Ten Hag je pokazao i u izjavi koju je dao pred revanš meč tekuće Lige šampiona u kojem je Ajaks srušio Real u Mardidu (4:1) i plasirao se u četvrtfinale:

- Gvardiolina filozofija je senzacionalna i to je demonstrirao u Barseloni, Bajernu i Sitiju. Njegova napadačka igra je vrlo atraktivna i implementiraću je u Ajaksu - poručio je Teh Hag.

Senzacionalne igre i rezultati mladog tima “kopljanika” ove sezone najbolje pokazuju koliko je uspio u tome...

Ten Hagov Ajaks igra u formaciji 4-3-3 sa fokusom na posjed lopte, igrom koja je bila zaštitni znak i prethodnih najjačih Ajaksovih timova.

Ovakvim pristupom, Ajaks je pod Ten Hagovim vođstvom do sada odigrao 70 utakmica, pobijedio 52 puta, a izgubio samo sedam. Postigli su 192 gola, a primili samo 60.

Kada se govori o Ten Hagovoj taktici, onda je uticaj Krojfa i totalnog fudbala vidljiv.

Ako je glavna karakteristika totalnog fudbala da igrači trebaju biti prilagodljivi, fleksibilni i da mijenjaju pozicije na kojima igraju, u cilju stvaranja i iskorištavanja prostora, desni i lijevi bek Ajaksa, obično su to Nikolas Taljafiko i Joel Veltman, izlaze visoko i preuzimaju ulogu pomoćnog napadača, dok su Ajaksova krila David Neres i Hakim Ziješ jednako sposobni da budu opasni i u polju.

U ovakvom korišćenju bekova i krila koji napadaju i dolaze do samog srca protivničke odbrane, vidi se da slično radi i Gvardiola u Sitiju, jer se Ten Hagovo korištenje igrača na ovim pozicijama ne razlikuje mnogo od Gvardiolinog korištenja npr. Oleksandera Zinčenka, Kajla Vokera, Bernarda Silve i Rahima Sterlinga.

Ten Hag ohrabruje mladog veznjaka Frenkija De Jonga da „uskoči“ u odbranu kada je Ajaks pod pritiskom, tako da je ponekad teško procijeniti da li je De Jong klasični zadnji vezni, centralni vezni, kreator igre ili neko ko trči od svog do protivničkog šesnaesterca.

Ako je ovakva uloga De Jonga kao igrača koji se potpuno pridržava Krojfovog metoda mijenjanja pozicija, onda Barselona, koju je Krojf nekada trenirao, a koja je odlučila da ga ovog ljeta dovede za 75 miliona eura, nema dileme da je taj novac dobro potrošen.

Ten Hagovo oslanjanje na mlade igrače je takođe još jedan uticaj Krojfa koji je kao trener upravo to radio dok je vodio Ajaks i Barselonu.

Tako je prosjek godina Ajaksovih igrača koji su ove godine u revanšu četvrtfinala Lige šampiona rasturili Juventus u Torinu bio oko 25.

Ten Hagov fokus na kontroli posjeda je jedan od glavnih stubova Krojfove i Gvardioline filozofije kao trenera.

Sa De Jongom kao fudbalskim metronomom (fudbaler koji ima najviše uspješnih pasova) i glavnim kreativcem u veznom redu Donijem van de Bekom, Ajaks prosječno ima posjed od 58 odsto i čak 84 odsto uspješnih pasova.

Lase Šene je još jedan igrač koji odlično distribuira lopte, dok tinejdžerska senzacija Matijas de Liht izgleda kao centralni bek koji odlično barata loptom.

Da Ten Hag vodi računa i o iskustvu pokazuju srpski reprezentativac 30-godišnji Dušan Tadić i holandski reprezentativac 29-godišnji Dejli Blind koji su prošlog ljeta došli u Ajaks iz Sautemptona odnosno Mančester junajteda.

Sam Ten Hag je pred meč sa Totenhemom rekao da su njih dvojica napravili razliku.

"Znali smo koliko su važni znanje i iskustvo koje oni donose. Prije njih smo imali dobar, ali mlad i neiskusan tim. Blind i Tadić su dovedeni zbog ovakvih utakmica, jer je njihovo iskustvo veoma veliko."

A tu je i prekaljeni 35-godišnji napadač Klas Jan Huntelar.

Koliko je Ajaks napredovao pod Ten Hagom pokazuje i podatak da je osam igrača koji su učestvovali u pobjedi nad Totenhemom, igrali i meč sa Nicom u kvalifikacijama za Ligu šampiona u ljeto 2017. koji je završen 2:2 i tada je Ajaks ispao od francuskog tima.

Tri slike na zidu

Prema Roriju Smitu, novinaru “Njujork tajmsa”, tri slike vise na zidu Ten Hagove kancelarije. Prva je slika Rinusa Mihelsa, legendarnog trenera Ajaksa i holandske reprezentacije i mastermajnda totalnog fudbala koji je bio trener i Krojfu. Na drugoj slici je sam Krojf koji je kao trener primjenjivao totalni fudbal, a na trećoj još jedna trenerska legenda - Luj van Gal koji je vodio Ajaks tokom 90-ih i osvojio tri titule prvaka Holandije, Ligu šampiona, Kup Uefa, Super kup Evrope, Interkontinentalni kup, tri kupa Holandije.

Da je Krojf ostvario veliki uticaj na Ten Haga pokazuje i čuvena rečenica koju je Krojf, tada trener Barselone, rekao svojim igračima pred finale Kupa šampiona 1992. godine - „Izađite i uživajte“.

Ajaks trenutno definitIvno uživa, igrajući fudbal koji može da zadovolji čak i najzahtjevnijeg navijača slavnog holandskog kluba.

Bonus video: