Najbolji španski golman svih vremena: Kasiljas, Foto: Beta-AP

Sveti Iker

Prije nekoliko dana penzionisan je Iker Kasiljas, izdanak čuvene Realove fabrike, koja je podarila mnoge talente. Ponosnim Madriđanima uvijek je toplo oko srca kada neki njihov sugrađanin, dječak iz kraja, ostvari veliku karijeru u “kraljevskom klubu”
3216 pregleda 3 komentar(a)
Najbolji španski golman svih vremena: Kasiljas, Foto: Beta-AP
Najbolji španski golman svih vremena: Kasiljas, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.05.2019. 08:28h

Iker Kasiljas najbolji je španski golman svih vremena. Sportista za primjer, lider, kapiten, čovjek koji je na golu djelovao smireno i trudio se da tu smirenost prenese na saigrače, zabrinuo je javnost kada je u srijedu doživio srčani udar. Srećom, Madriđanin se uspješno oporavlja, ali sasvim je sigurno da više neće stajati između stativa. A branio je fenomenalno...

Iker je izdanak čuvene Realove fabrike, koja je podarila mnoge talente. Brzo je pobrao simpatije - ponosnim Madriđanima uvijek je toplo oko srca kada neki njihov sugrađanin, dječak iz kraja, ostvari veliku karijeru u “kraljevskom klubu”.

Real je u novembru 1997. godine otišao u Norvešku na gostovanje Rozenborgu u Ligi šampiona. Trener Madriđana, Jup Hajnkens uoči odlaska suočio se sa kadrovskim problemima. Golmani Santjago Kanjizares i Bodo Ilgner bili su povrijeđeni, pa je upražnjeno mjesto u avionu pripalo tada 16-godišnjem Kasiljasu. U Norveškoj nije branio, ali je njegovo vrijeme tek dolazilo...

Na debi je čekao do 1999. godine. Atletik Bilbao je 12. septembra ugostio Madriđane na “San Mamesu“. Meč je završen 2:2, a zvijezda je rođena.

Tri dana kasnije debitovao je i u Ligi šampiona - u meču protiv Olimpijakosa sa 18 godina, tri mjeseca i 26 dana postao je najmlađi čuvar mreže u elitnom evropskom takmičenju. Njegov rekord oborio je golman Benfike, Mile Svilar 2017. godine.

Sezona 1999/2000. posebna je za Ikera i Real Madrid. Ekipi nije išlo u Primeri, završili su na petom mjestu, ali su rane zaliječene trijumfom u Ligi šampiona. Osvojena je osma titula u klupskoj istoriji. U Parizu je Valensija pregažena 3:0.

U naredne dvije godine izrastao je u golmana svjetske klase. Osvojio je Primeru 2001, a godinu kasnije podigao je još jedan trofej u Ligi šampiona. U finalu protiv Bajera iz Leverkuzena ušao je u igru umjesto povrijeđenog Sančesa i začarao mrežu.

Posebna je priča oko njegovog učešća na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Za Kasiljasov bljesak na planetarnoj smotri indirektno je “zaslužan” Santjago Kanjizares. Tadašnji golman Valensije trebalo je da bude prvi izbor na golu, ali na kraju zbog bizarne povrede nije ni bio na spisku putnika. Povrijedio se prilikom brijanja, kada mu je bočica losiona pala na nogu i rasjekla je. Kasiljas je dobio priliku i iskoristio je. Španija je u osmini finala Mundijala igrala protiv Republike Irske. Duel sa Ircima u južnokorejskom Suvonu završen je 1:1, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Tada na scenu stupa Iker - brani dva penala i “furiju” odvodi u četvrtfinale. Sveti Iker, klicali su Španci. Kasiljas je čvrsto stajao na zemlji.

- Želim da me navijači pamte kao dobru osobu, a ne kao dobrog golmana - iskren je bio Madriđanin.

Poštovan u svakom kutku Španije, kapitensku traku reprezentacije zadužio je na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj, budući da selektor “furije”, Luis Aragonjes nije više računao na Raula Gonzalesa.

Na Euru je ponovo bio heroj. Španija je u četvrtfinalu igrala protiv Italije. Meč je završen bez golova, pa su pobjednika odlučivali penali. Kasiljas je odbranio udarce De Rosiju i Di Nataleu i svoju zemlju odveo u samu završnicu. Rusija je bila lak zalogaj u polufinalu (3:0), da bi u finalu golom Fernanda Toresa, Španija savladala Njemačku i osvojila pehar na velikom takmičenju poslije 44 godine. Kasiljas je postao prvi golman, kapiten neke ekipe, koji je podigao trofej na Evropskom prvenstvu.

Bio je to početak španske dominacije, fudbalskog savršenstva. Dvije godine kasnije “la roha” je osvojila Mundijal u Južnoj Africi. U finalu je pala Holandija, golom Andresa Inijeste u samoj završnici drugog produžetka. Inijesta možda jeste bio heroj te večeri u Johanesburgu, ali velike zasluge za trofej pripadaju i Ikeru, koji je odbranio dva zicera Arjenu Robenu. Nagrađen je Zlatnom rukavicom za najboljeg golmana na turniru.

Španija je 2012. odbranila evropsku titulu, ali su na klupskom planu, pred Kasiljasom bili teški dani. Na klupi Madriđana sjedio je Žoze Murinjo. “Specijalni” nije imao milosti prema klupskim legendama. Raul je napustio klub ubrzo po Murinjovom dolasku 2010, a Kasiljas je pao u nemilost Portugalca. Izgubio je status prvog golmana i došao u sukob sa navijačima. Murinjo ga je optuživao da medijima prenosi detalje iz Realove svlačionice.

Ipak, prije Kasiljasa, Madrid je napustio Murinjo. Na klupu “merengesa” na početku sezone 2013/2014. sjeo je Karlo Anćeloti. Italijan je Kasiljasa koristio u mečevima Kupa kralja i Lige šampiona. Iker je te sezone postao prvi golman koji do finala Kupa kralja nije primio gol. U Ligi šampiona je sa Realom osvojio čuvenu “desimu” (desetu titulu prvaka Evrope) i uz Franca Bekenbauera i Didijea Dešana postao treći kapiten u istoriji koji je podigao trofej Lige šampiona, Svjetskog i Evropskog prvenstva. Sezona 2014/2015. posljednja je Ikerova u dresu tima kojem je posvetio karijeru, osvojio 19 trofeja i odigrao 725 utakmica. Otišao je dostojanstveno. Sazvao je pres konferenciju na kojoj se oprostio od kluba i navijača. Sa druge strane nije bilo previše emocija - iz Reala su samo na sajtu okačili saopštenje u kojem se opraštaju od golmana. Osoba koja je ponikla u Realu, u bijelom dresu sazrela kao igrač i kao čovjek nije dobila oproštaj kakav zaslužuje.

Ljeta 2015. godine prešao je u Porto.

U utakmici portugalskog šampionata prošle godine zabilježio je 1000. nastup u seniorskoj konkurenciji.

Posljednji meč odigrao je prošlog petka u prvenstvenom duelu sa Rio Aveom.

Grande Iker.

Oca “zakinuo“ za 1,2 miliona eura

Zanimljiva je priča iz Ikerovog djetinjstva. Svakog vikenda njegov otac, Hose igrao je sportsku prognozu. Sastavio bi kombinaciju, a zatim poslao sina da uplati listić.

Nedjelje su prolazile, a pokušaji da dođe do novca bili su neuspješni. Sve dok jednog vikenda Hose nije zanijemio ispred televizora. Vidio je rezultate. Sve se poklapalo. Imao je dobitnu kombinaciju i bio bogatiji za 1,2 miliona eura. Odnosno, mislio je da je bogatiji. Tražio je Ikeru tiket, a onda se zaprepastio. Sin je zaboravio da uplati.

Bonus video: