Ćavi objasnio šta je fudbal i zašto ne može svako da igra u Barseloni

"Za statističare je samo važno da je lopta stigla do saigrača, ali nema veze što je on tim pasom saigraču doveo četiri igrača na leđa. To definitvno ne može biti dobar pas, ali je za statistiku on prošao i bio tačan. Ne može statistika da govori da li je igrač dobar ili ne”, rekao je Ćavi
131 pregleda 5 komentar(a)
Andres Inijesta i Ćavi Ernandes, Foto: Www.google.com
Andres Inijesta i Ćavi Ernandes, Foto: Www.google.com
Ažurirano: 21.03.2018. 12:04h

Ćavi Ernandes, jedan od najboljih veznih fudbalera svih vremena, broji posljednje dane u karijeri.

Slavni as Barselone fudbalom će prestati da se bavi u Al Sadu iz Katara, u kome je od 2015. godine.

Fudbaler koji je imao oči na leđima, koji je uvijek znao gdje mu je protivnik, koji nije imao ni brzinu ni snagu, već je fudbal igrao čistom inteligencijom.

“Šta pravi razliku u fudbalu? Naravno - talenat. A šta je talenat? Sposobnost da kontolišeš to što radiš, ali i ono što drugi rade. Ne možeš da igraš samo nogama, moraš i glavom. Dani Alveš je takav igrač. Pogledajte Marka Veratija, mnogo mi liči. Nije brz, nije jak, izuzetno je nizak, ali je nevjerovatan”, kaže Ćavi.

Stvari po njega, Barselonu, Španiju su mogle biti mnogo drugačije da se neke kockice ipak nisu poklopile.

Nijedan trener njega i Inijestu nije vidio zajedno na terenu, sve do dolaska Rajkarda u Barselonu i Aragonjesa na klupi Španije.

“Govorili su da sam rak ekipe, da sam preslab za Barselonu. Da će sa mnom u timu teško ići, da Ligu šampiona sa mnom neće osvojiti. Inijestu i mene jednostavno nisu vidjeli zajedno u istom momentu na terenu. Ali se sve promijenilo kada je Frank Rajkard došao na klupu Barselone, a poklopilo se i da je reprezentaciju Španije preuzeo Luis Aragonjes. Tada smo počeli da igramo zajedno. Ostalo znate.”

Dijego Maradona je govorio za njega da je “gospodar fudbala”, ali je Johan Krojf na njega imao nevjerovatan uticaj.

“Možete misliti kakav je osjećaj kada Maradona to kaže za vas. Ali ja sam učenik škole Johana Krojfa. Ja sam svjestan da nisam Mbape. Jer kako on igra? On trči brzo, gura loptu, ima nevjerovatan dribling... Ali ja nemam ni brzinu ni dribling. Ali zato koristim mozak. Tako je bilo od prvog dana u Barseloni. Samo je trebalo da razumijem Krojfa”.

Ćavijeva omiljena igra je popularna “ševa”, na jedan dodir, koju ne gleda samo kao vježbu, već kao način da se brže reaguje, da se razumije igra.

“Tehnički, ja nisam loš. Ali, največi kvalitet mi je što brzo donosim odluke. Obožavam igru u krugu, na prvu. Svi misle da je to lagana vježba za zagrijavanje, e pa nije. To je vježba iz koje možeš mnogo da naučiš. Ona je odlična za tehniku, prije svega, za brzinu izvođenja i najviše na viziju. Vježbaš da dodaješ između linija, kako da se postaviš, da uvijek gledaš gdje je tvoj igrač, da jednostavno razumiješ prostor. Moraš da naučiš da budeš pametan.”

Danas je u fudbalu mnogo statističkih podataka, postoje kamere, razni uređaji koji prate svakog igrača na terenu ponaosob.

“Meni je sve to smiješno. Kada mi kažu imao je 100 pasova, od toga 80 tačnih. Stvarno? Jesu li sve to bili dobri pasovi? Za statističare je samo važno da je lopta stigla do saigrača, ali nema veze što je on tim pasom saigraču doveo četiri igrača na leđa. To definitvno ne može biti dobar pas, ali je za statistiku on prošao i bio tačan. Ne može statistika da govori da li je igrač dobar ili ne”.

On mnogo više voli napadački fudbal koji gaji Gvardiola u odnosu na defanzivni koji je zaštitni znak Dijega Simeonea.

“Odbrana isto može biti umjetnost, isto kao i napad. Prava je šteta što će preuzeti primat u odnosu na napad, tehniku i talenat. Jer se bojim da ćemo brzo gledati veoma dosadan fudbal”.

Tvrdi da je Mesi najbolji fudbaler ikada, ali za Inijestu ima posebno mišljenje.

“Da bi ste doživjeli to šta znači uživati na terenu, dovoljno je igrate sa Inijestom. Pa onda razmjenite nekoliko pasova sa Mesijem, pa iza vas Buskets. Vjerujte nekad smo se se samo dodavali čisto iz zabave, nije nas interesovao gol protivnika.”

Ali nije se lako uklopiti u sistem igre Barselone, jer oni ne igraju kao ostale ekipe, u ovoj ekipi moraju svi da igraju.

“Kada se samo sjetim kada je Abidal došao kod nas. On nije bio loš, ali nije bio za naš nivo. Ali onda je uključio mozak, postavljao milion pitanja i postao najbolji defanzivac na svijetu”.

Osman Dembele se mnogo muči, prvo sa povredama, na terenu ne djeluje ubjedljivo.

“Polako. Treba vremena. Barselona je za fudbalere kao diplomski ispit. Ne može svako da igra u Barsi. A zašto? Zato što kod nas on ima tri puta više posla nego u drugim klubovima. Primjer je Umtiti, on bi u Lionu uzeo loptu i dodao vezisti i oni neka rade svoje. A ovdje ne. Ovdje mora da učestvuje. Dembele nema prostora kao u Dortmundu, ovdje mora da se navikne da sve mora da radi unutar 30 metara”, objasnio je Ćavi.

Bonus video: