Fudbalska romantika u predgrađu Madrida: Hetafe na korak od Lige šampiona

"Toliko smo šokirani stanjem na tabeli da i ne znam šta da kažem. Govor za ovakve momente nisam pripremao", našalio se trener Hose Bordalas
1635 pregleda 0 komentar(a)
Anhel je dao osam golova u Primeri ove sezone, Foto: Twitter
Anhel je dao osam golova u Primeri ove sezone, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.05.2019. 10:05h

U svjetskom fudbalu je sve manje romantičnih priča, ali u španskoj Primeri je izgleda sve moguće - pa i da Hetafe u finišu sezone u jednoj od najjačih liga svijeta dođe na korak od plasmana u Ligu šampiona.

Ogromna razlika u kvalitetu Barselone, Reala i Atletika u odnosu na ostale dijeli Primeru toliko da svako vidi šansu da bude četvrti, a ova sezone bi to mogao da bude mali klub iz predgrađa Madrida. Hetafe je jedan od timova koji je uvijek kandidat za ispadanje, ali sada na stadionu “Alfonso Peres”, na kojem staje svega 17 hiljada i 393 navijača, duvaju neki novi, evropski vjetrovi.

"Toliko smo šokirani stanjem na tabeli da i ne znam šta da kažem. Govor za ovakve momente nisam pripremao", našalio se trener Hose Bordalas.

Hetafe je osigurao izlazak na evropsku scenu treći put u klupskoj istoriji, a dva kola prije kraja sezone zna da mu četiri boda, ne obazirući se na rezultate ostalih timova, garantuju istorijski plasman u Ligu šampiona.

"U klubu smo se našalili da sezona neće biti dobra ako ne odemo u Ligu šampiona. Da, bila je šala, ali zaista mislim da smo zaslužili da našim navijačima poklonimo šansu da gledaju najbolje svjetske ekipe. Željeli smo opstanak, spremali se za borbu sa timovima iz donjeg dijela tabele. Dobili smo nešto drugo - dva kola prije kraja imamo 15 pobjeda, što je za poštovanje", kaže Bordalas.

Njegov klub je dva puta bio dio Lige Evrope. Čak je u sezoni 2007/08. pod komandom Mihaela Laudrupa igrajući spektakularan fudbal stigao do četvrtfinala kada ga je eliminisao Bajern.

Tri sezone kasnije je bio trećeplasirani u grupi u kojoj se borio sa Štutgartom, Odenzeom i Jang Bojsom.

Hetafe je juče savladao Đironu kod kuće (2:0) i na pravi način iskoristio težak poraz Sevilje u petak na svom terenu od Leganesa (0:3) da dođe do tri boda prednosti.

Plus je i bolji u međusobnom skoru koji bi odlučivao u slučaju istog broja bodova na kraju.

"U narednom kolu gostujemo Barsi, u posljednjem čekamo fantastični Viljareal. Nisam siguran da smo baš veliki favoriti za četvrto mjesto, ali ako ostanemo ovako dobri, spremni na bitku sa svima - zašto da ne", ističe Bordalas, 55-godišnji stručnjak iz Alikantea.

Hetafe je u 36 kola dao 46 golova, a pravi posao su odradili napadači - Haime Mata i Horhe Molina su se upisali po 14 puta, a osam pogodaka je postigao Anhel.

Najskuplji transfer šest miliona, prvi put u Primeri 2004.

Hetafe u timu ima šest internacionalaca, najskuplji transferi koje je napravio ljetos su dolasci Nemanje Maksimovića iz Valensije i Ignasija Migela iz Malage.

Oni su otkupljeni za cifru od po pet miliona eura.

Šest miliona je najveća cijena koju je Hetafe platio za nekog igrača. Uradio je to u tri navrata - za golmana Oskara Ustarija 2007, godinu kasnije za Roberta Soldada i Pedra Leona 2013.

Hetafe je prvi put u Primeri igrao u sezoni 2004/05. i u kontinuitetu je bio dio elite sve do sezone 2016/17. koju je proveo u Segundi.

Vratio se ekspresno godinu kasnije - prošle sezone je bio osmoplasirani, a ove je izvjesno da će biti najbolje plasiran u La Ligi u klupskoj istoriji.fanhel

Bonus video: