Tako dobri i tako blizu, a tako daleko: Čudesna sezona Liverpula, a trofej ni na vidiku

“Mi ne osjećamo pritisak. Borimo se do kraja, računamo da je u fudbalu sve moguće i moramo da uradimo ono što je do nas - da pobjeđujemo”, rekao je menadžer “redsa” Jirgen Klop nakon pobjede nad Njukaslom u subotu veče
1596 pregleda 0 komentar(a)
Klop i Van Dajk, Foto: Reuters
Klop i Van Dajk, Foto: Reuters

Kolo prije kraja u Premijer ligi Liverpul ima čak 94 boda, upisao je samo jedan poraz u kompletnoj sezoni u šampionatu, dao je 87 golova, primio samo 22...

Nije teško zaključiti da ima fenomenalnu sezonu, ali ništa od toga mu nije bilo dovoljno da u finiš uđe kao tim koji drži sve u svojim rukama.

Mančester siti je protivnik koji mu remeti planove i koji će ako večeras savlada Lester ući u posljednje kolo svjestan da mu tri boda u Brajtonu u posljednjoj rundi, protiv rivala koji je osigurao opstanak, garantuju odbranu titule.

“Mi ne osjećamo pritisak. Borimo se do kraja, računamo da je u fudbalu sve moguće i moramo da uradimo ono što je do nas - da pobjeđujemo”, rekao je menadžer “redsa” Jirgen Klop nakon pobjede nad Njukaslom u subotu veče.

Njemac je vjerovatno svjestan da Liverpul teško da je mogao da odigra bolju sezonu, ali ako opet ostane bez titule koju čeka još od 1990. godine - kakva je vajda od svega? Navijačima je ionako dosadilo da čekaju. “Ako se otvori, bićemo šampioni. Ako ne, sačekaćemo drugu priliku”, dodao je Klop.

"Jasno je da smo željeli da budemo šampioni, ali to žele i ostali. Neki shvate da ne mogu prvog dana prvenstva, a neki posljednjeg. Mi smo dali sve što smo mogli, jednostavno – nismo mogli više. Momci su uradili i više nego što sam očekivao. Hajde sada da osvojimo 97 bodova, pa da sudimo, ali kako god se završi – naša sezona će biti uspješna i vjerujem da navijači misle tako”.

Istorija Premijer lige najbolje opisuje šta je u sezoni 2018/19. uradio Liverpul. Učinak od 94 boda je treći najbolji ikada u ligi - nakon Sitijevog iz prošle sezone (100) i Čelsijevog 2005.

Naravno, ne treba podsjećati da su “građani” prošle glatko bili šampioni, baš kao i “plavci” sa Žozeom Murinjom na klupi prije 14 godina. Liverpulov problem je što igra spektakularno u eri tima koji pobjeđuje još spektakularnije. Mančester siti šest bodova dijeli od odbrane trofeja, što znači da bi sezonu završio sa 98 za drugi najbolji učinak ikada...

Upravo je Siti i jedini tim koji je savladao Liverpul u Premijer ligi ove sezone - dogodilo se to 3. januara na “Etihadu” u momentu kada je Klopova ekipa imala četiri boda više na tabeli. Šansu za trofej, prvi od 2012. kada je osvojio engleski Liga kup, Liverpul ima i u Ligi šampiona, ali je ona svedena na minimum nakon bolnog poraza od Barselone u prvom meču polufinala u Kataloniji - 3:0.

Bonus video: