Dva cilja Sutjeske: Deset dana do titule i rekorda

Sutjeska je u nevjerovatnoj seriji od 25 utakmica bez poraza u oba takmičenja. Rekord u toj kategoriji i dalje drži ekipa Budućnosti Branka Babića iz sezone 2007/08, kada je vezala 27 mečeva u kojima nije poražena
966 pregleda 0 komentar(a)
Jure i titulu i rekord: Fudbaleri Sutjeska, Foto: Milan Šapurić
Jure i titulu i rekord: Fudbaleri Sutjeska, Foto: Milan Šapurić

U nestvarnom ritmu igrala je Sutjeska prošle sezone, titulu je matematički osigurala sredinom aprila, prvenstvo je završila sa 22 boda više Budućnosti.

Ove sezone, Nikšićani su ponovo prvi, na korak su od odbrane trona, iako bodovno nisu dominantni kao godinu ranije - četiri kola prije kraja, ekipi Nikole Rakojeviće teoretski treba pet bodova za titulu.

Po jednom drugom parametru, međutim, Sutjeska igra sezonu iz snova - čak 25 utakmica u nizu lider nije doživio poraz u oba takmičenja, prvenstvu i Kupu.

Serija je počela 20. oktobra prošle godine, kada su Vladan Giljen i društvo poraženi u Petrovcu sa 1:0. Od tada, prošlo je više od pola godine, šest i po mjeseci, Nikšićani još nisu izgubili na domaćoj sceni.

Zabilježili su 17 pobjeda i ostvarili osam remija - iz Kupa su, interesantno, eliminisani iako nisu doživjeli poraz (ispali u polufinalu od Budućnosti nakon dva remija, zbog manjeg broja golova postignutih u gostima).

Ako Sutjeska u narednih nekoliko kola potvrdi primat i osvoji titulu, ispostaviće se da je to bila ključna serija.

Sa 25 utakmica bez poraza, Nikšićani su ujedno napravili rekordan klupski niz u samostalnoj Crnoj Gori, kada su u pitanju oba takmičenja.

Prošle sezone su, na primjer, imali maksimalnih 15 utakmica bez poraza u nizu, a totalna dominacija “isprekidana” je sa tri poraza od Budućnosti, jednim u prvenstvu, dva u Kupu.

Najdužu seriju bez poraza, do ove sezone, Sutjeska je imala još 2009. godine. I tada je na klupi sjedio Nikola Rakojević, kada su Nikšićani prvi put u samostalnoj Crnoj Gori izborili plasman u Evropu (16 utakmica u prvenstvu i u Kupu).

A gdje je ovogodišnja serija Sutjeske u odnosu na serije ostalih klubova?

Crnogorski rekord i dalje drži šampionska ekipa Budućnosti iz sezone 2007/08, koju je predvodio Branko Babić - 27 utakmica utakmica bez poraza u oba takmičenja vezali su Podgoričani nakon dolaska beogradskog trenera. Osvojili su titulu, ali nisu Kup - u finalu su tek nakon izvođenja penala poraženi od Mogrena.

Sutjeska, dakle, u narednim kolima ima lijepu priliku, ne samo da odbrani titulu, već i da postavi novi rekord - ako ne izgubi od OFK Titograda u subotu kraj Bistrice i Zete u srijedu na Trešnjici, lider će izjednačiti učinak Budućnosti iz 2007. i 2008. godine. A ako tome i pridodaju makar remi protiv Grblja 18. maja - Nikšićani će sa 28 vezanih utakmica bez poraza postaviti novi rekord crnogorskog fudbala.

Jedna pobjeda i dva remija u naredna tri kola dovoljni su Rakojevićevom timu da matematički osigura titulu, pod uslovom da Budućnost dobije svoja tri naredna meča.

Od velikih serija bez poraza u samostalnoj Crnoj Gori, pamti se i niz Rudara od 25 uzastopnih mečeva u oba takmičenja, u sezoni 2011/12, kada je trener bio Dragan Radojičić. Pljevljaci te sezone, što je apsolutni kontrast, nisu osvojili trofej - u prvenstvu su poraženi tri kola prije kraja od Lovćena, kada su tron ustupili Budućnosti, da bi samo nekoliko dana kasnije u finalu Kupa izgubili od Čelika.

Pamti se i serija Mogrena od 24 vezana meča bez poraza u prvenstvu i Kupu, u sezoni 2010/11. Trener je bio Stevan Mojsilović, koji nije završio sezonu - titulu je osvojio Brano Milačić. U finalu Kupa, klub koji više ne postoji izgubio je na penale od Rudara. Sve velike serije modernog doba crnogorskog fudbala Sutjeska može da prevaziđe - u narednih deset dana.

Bonus video: