Janković: Bićemo spremni za još veće stvari

Crna Gora sjutra putuje na Kipar, gdje će pokušati da ostvari prvu pobjedu u prijateljskim mečevima još od trijumfa protiv Gane pod Goricom prije četiri godine
51 pregleda 0 komentar(a)
Marko Janković, Foto: Beta-AP
Marko Janković, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.03.2018. 16:55h

Treće mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, skoro ravnopravna trka sa Poljacima i Dancima, sve do posljednjeg kola...

Iza fudbalske reprezentacije Crne Gore je uspješan ciklus kvalifikacija, ali senzacija nije kompletirana.

Stižu, međutim, nove, i lakše, prilike.

"Definitivno, lakše je otići na Evropsko, nego na Svjetsko prvenstvo", poručuje Marko Janković, vezista crnogorske reprezentacije, nadovezujući se na riječi selektora Ljubiše Tumbakovića, da Crna Gora želi da se plasira na veliko takmičenje.

Ako Crna Gora pod Tumbakovićem zaista unaprijedi igru, u odnosu na onu koju je imala u prošlom ciklusu, plasman na Evropsko prvenstvo neće biti senzacija, nego realnost.

"U prošlom ciklusu smo igrali izvanredno, ali smo posustali u finišu - čim se nismo plasirali, znači da je nešto nedostajalo. Sada imamo dosta vremena da se dodatno uigramo, da pokušamo da budemo bolji u svim segmentima. I siguran sam da ćemo biti još bolji. Dugo smo zajedno, već smo prošli jedne kvalifikacije, tako da je sasvim logično da vremenom budemo sve bolji i bolji", ističe vezista Partizana.

Crnogorski reprezentativci sjutra putuju na Kipar, gdje će imati prvu, od četiri "stanice", do septembarskog početka Lige nacija.

Druga je već u utorak, kada u Podgoricu dolazi Turska, dok su treća i četvrta zakazane za kraj maja i početak juna, kada su na programu prijateljske utakmice protiv Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Tumbaković je sastavio listu od 30 igrača - svi su prošli "filter" prethodnih kvalifikacija, a uz dodatnu selekciju (povratnici Bakić i Boljević), to su otprilike fudbaleri sa kojima će Crna Gora pokušati da se dočepa Evropskog prvenstva.

"Okupili smo se nakon duže vremena, pred nama su prijateljske utakmica protiv dobrih rivala, Kipra i Turske, i sigurno će nam značiti da dodatno unaprijedimo svoju igru. Utakmice će posebno koristiti selektoru i ostatku stručnog štaba, da isprobaju neke igrače koji su posije dužeg vremena tu", dodaje Janković.

Sve velike pobjede na klupi reprezentacije Crne Gore, Tumbaković je ostvario u - kvalifikacionim utakmicama.

Prijateljski mečevi do sada su bili samo zagrijavanje za takmičarske trijumfe, u bukvalnom smislu - protiv Grčke, Turske i Irana (porazi), kao i protiv Bjelorusije (remi).

Može li Crna Gora na Kipru do pobjede na prijateljskom meču, prve od marta 2014. (pune četiri godine), kada je na stadionu pod Goricom, pod Brankom Brnovićem, savladana Gana.

"Bez obzira na to što je ovo prijateljska utakmica, pokušaćemo da ostvarim dobar rezultat, uz sve ostale stvari koje su prioritet - a to je dodatno uvježbavanje onog što radimo na treninzima. Vjerovatno će biti i promjena u sastavu, selektor će pokušati da isproba neke varijante, ali ko god bude igrao - igra za reprezentaciju, a nema ništa ljepše nego slaviti pobjedu u dresu sa državim grbom", ističe Janković.

Prijateljske utakmice reprezentacija - obično ne previše interesantne za publiku, navijače, medije (zato ih i Uefa šalje u istoriju, uvodeći Ligu nacija), ali ne i za fudbalere, tvrdi 22-godišnji vezista Partizana.

"Nisu prijateljske utakmice opterećenje za igrače, naprotiv. U njima može i nešto novo da se se proba, jer nema imperativa pobjede. Mi na svakom meču pokušavamo da ostvarimo dobar rezultat, tako će biti i ovoga puta, iako je već dobro što smo dobili novu priliku da se dodatno upoznamo i ugiramo".

Na ljeto će biti novih i boljih ponuda

Janković u subotu nije igrao za Partizan u prvenstvu Srbije, ali kako kaže, potpuno je spreman za Kipar.

"Nisam igrao jer sam imao sam manju povredu, a trener je odlučio da me sačuva kako ne bi došlo do većeg problema".

Talentovani Cetinjanin ljetos je imao nekoliko ponuda da ode iz Partizana, svaku je odbio...

"Nisam opterećen, trenutno sam igrač Partizana i samo razmišljam o tome. Odbio sam ponude jer sam imao neke svoje ciljeve i zamisli koje se na žalost nisu ostvarili, ali to je sport, to je fudbal - morate da rizikujete ponekad. Ipak, ne kajem se, na ljeto će takođe bit ponuda, bar se tako nadam, možda još boljih nego zimus".

U međuvremenu, Janković je postao i jedan od značajnijih igrača reprezentacije.

"Dobio sam šansu bio protiv Jermenije, iskoristio sam je, od tada sam igrao stalno. Znam šta se očekuje, na meni je sada da opravdam ta očekivanja i da budem još bolji, da pokušam da sa ekipom ostvarim sve ciljeve.

Bonus video: