Posebna noć, poseban klub i poseban stadion

Motivacioni govor Jirgena Klopa, huk sa “Enfilda”, kvalitet Liverpula - sve to je imao Liverpul protiv Barselone u jednom od najvećih preokreta u istoriji fudbala
685 pregleda 0 komentar(a)
Igrači i navijači Liverpula, Foto: Reuters
Igrači i navijači Liverpula, Foto: Reuters

Jedini stadion na kojem ne želite da gostujete u revanšu nokaut faze Lige šampiona je ‘Enfild roud’!

To su riječi koje je Arsen Venger izgovorio u studiju BEIN sporta 60-ak minuta prije sada već epskog duela Liverpula i Barselone u utorak veče.

Rečenica bivšeg menadžera Arsenala, koji je u karijeri bezbroj puta gostovao “redsima”, postala je legendarna skoro tri sata nakon što je izgovorena - Liverpul je napravio čudo, deklasirao je Barsu 4:0 i potvrdio Vengerovu misao da je “Enfild” zaista poseban stadion.

Baš kao što je i Liverpul poseban klub, koji može da natjera i asa poput 68-godišnjeg Kenija Dalgliša da iz sveg glasa na stadionu zapjeva himnu “You’ll never walk alone”.

“Najveća evropska noć na ‘Enfild roudu’ ikada”, nije imao dilemu ugledni “Tajms”.

Velika istorija kluba, koja je začinjena sa skoro 60 trofeja, od 7. maja 2019. godine je bogatija za meč koji mnogi upoređuju sa čudesnim finalom Lige šampiona protiv Milana u Istanbulu 2005. kada je tim iz grada Bitlsa gubio 3:0, a onda slavio nakon penala.

VJERUJTE. SAMO VJERUJTE...

A ko je mogao sve to da pretpostavi nakon što je Barsa surovo kažnjavala sve promašaje Liverpula na “Nou kampu” i pobijedila 3:0? Jirgen Klop je vjerovao...

- Šef je održao emotivan govor prije utakmice. Bio je briljantan, nevjerovatan - otkrio je hrvatski defanzivac Dejan Lovren.

- Rekao nam je: vjerujte, postavite misli tako. Samo vjerujte. Nema veze i ako ne postignemo gol za 15 minuta. Vjerujte iako ne damo gol do 65, 66. ili 67. minuta. Samo vjerujte - vi to možete, možete da date gol uvijek. I tu je ‘Enfild’ koji nas nosi i koji vjeruje u nas. Svi ti ljudi su došli zato što vjeruju da možemo. I momci - mi možemo - prenio je Lovren šta je sve rekao njemački trener.

Na terenu se vidjelo sve - Liverpul je mogao, želio je i uspio na krilima dvostrukih strijelaca Divoka Origija i Žoržinija Vajnalduma.

Sve to sa Firminom, Salahom i Keitom na tribinama, Robertsonom koji je zbog povrede izašao na poluvremenu. I majicom egipatskog superstara na kojoj je pisalo “Never Give Up” (nikad ne odustaj).

“Čudo s Enfilda”, odjekuje s naslovnih strana engleskih medija.

Legendarni engleski napadač Alan Širer je bio očaran:

- Zaboravite 70-te, zaboravite 90-te. Ovo je Liverpulova najčudesnija noć u istoriji. Ovakvu atmosferu na stadionu, ovakav preokret... nikada to nisam doživio, a siguran sam da više nikada ni neću - poručio je Širer.

MURINJO: PREOKRET IMA IME - ZOVE SE JIRGEN

Liverpul je na kvalitet, karakter i hrabrost stigao do drugog finala Lige šampiona zaredom, imaće šansu da se bori za šesti trofej prvaka Evrope, a prvi od 2005.

- Ovaj preokret ima ime - Jirgen. I nije stvar u taktici ili filozofiji, već u odnosu koji je stvorio s igračima. Klop se nikada ne žali na raspored, na povrede, nikada ne traži opravdanje. To je njegov mentalitet koji govori sve - skinuo je kapu kolegi i Žoze Murinjo.

A šta o svemu misli Klop? Nije se suzdržao, čak je i opsovao.

- Moji momci su j.... nevjerovatni. Izvinite, kaznite me, ali to sam morao da kažem - poručio je Klop.

Domaćin studija BT sporta bivši napadač Gari Lineker se nadovezao:

- Rečeno mi je da se izvinim zbog Klopovog rječnika u programu, ali ja to neću uraditi. Samo naprijed Jirgene - rekao je Lineker.

Barsu niko ne žali - 0:14 u Parizu, Torinu, Rimu i Liverpulu

Kako se situacija promijenila za sedam dana - hvalospjeve na račun Barselone i Lionela Mesija nakon prve utakmice zamijenile su žestoke kritike. I to potpuno opravdane - čak je i najmanji problem u svemu što je Barsa primila početnički gol za 4:0 kada je očajno branila korner.

“Barsa uništena u katakombama Enfilda”, napisali su katalonski mediji.

Sve što se “blaugrani” događa prethodnih godina i jeste za analizu, jer kada izgubi onda to odjekuje. Kako drugačije objasniti poraze od Pari Sen Žermena u gostima 4:0 (pa spektakularni preokert u Kataloniji 6:1), Juventusa u Torinu 3:0, Rome na “Olimpiku” 3:0, pa Liverpula 4:0.

Sve to od sezone 2016/17. do danas.

“Debakl u Liverpulu nije slučajnost, već alarmantan trend”, piše Mundo deportivo.

Moguće je i da je Ernesto Valverde prije dvije noći potpisao otkaz na kraju sezone. U dvije godine je donio dvije titule prvaka Španije, ali u Evropi nije ispunio cilj - prošle je stao u četvrtfinalu, ove u polufinalu. Oba puta poslije čudesnih preokreta u revanšima...

“Valverde je trener za Ligu Evrope”, poručili su razočarani navijači Barse na društvenim mrežama.

Bonus video: