Obožavao sam Vidićev stil, Ramos je vođa, ali želim da zaigram sa Savićem

Gost “Vijesti” - Stefan Milić, 18-godišnji kapiten Budućnosti, mladi reprezentativac Crne Gore, uskoro vjerovatno i seniorski
3345 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Milić, Foto: Savo Prelević
Stefan Milić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2019. 12:41h

Crnoj Gori već hronično nedostaje pravih mladih fudbalera, ili treneri ne žele da rizikuju i da ih tako rano gurnu u tim.

Telekom 1. CFL je, u prosjeku, “stara” liga - Fudbalski savez Crne Gore mora čak da prisiljava klubove da igrači ispod 21 godine budu u timu. I zato kreće sa strategijom razvoja omladinskog fudbala, kako bi se stvari pomjerile sa nulte tačke, kako bi domaći šampionat napokon dobio jedinu logičnu svrhu - afrimaciju mladih igrača, stvaranje fudbalera...

No, ima i pozitivnih primjera. Kapiten Budućnost, uz Sutjesku najvećeg crnogorskog kluba, je - 18-godišnjak. Stefan Milić je imao čak 17 kada je prihvatio odgovornost, ali i veliku obavezu, da sa kapitenskom trakom bude vođa znatno starijim i iskusnijim saigračima.

Bilo je mnogo polemika ljeta prošle godine je li to pravi potez čelnika Budućnosti - tako mladom igraču nametnuti takvo breme, no period “tranzicije” je prošao, a Milić se oslobodio - igra sve bolje, uskoro će prvi put obući dres mlade reprezentacije u kvalifikacijama, kuca i na vrata “A” tima.

- Skoro godinu dana nosim kapitensku traku, mislim da je pritisak nestao skroz - pomaže mi cijeli stručni štab, pomažu mi svi saigrači - kaže Milić, koji je juče bio gost redakcije “Vijesti”.

Prisjeća se kako je bilo na početku sezone, kada je dobio traku nakon samo nekoliko nastupa u prvom timu...

- Bilo je neuporedivo teže, igrali smo slabije, a ja sam imao neki pritisak kao da moram sve sam da iznesem. Eto tako sam se osjećao. Tu su, međutim, uz mene bili saigrači koji su mi pomagali, pričali sa mnom, davali mi savjete. Na početku je tu bio Petar Grbić, koji je najviše pričao sa mnom, ali brzo nas je napustio. Sada imam veliku podršku sportskog direktora Rista Lakića, kao i mojih saigrača Milana Mijatovića, Igora Ivanovića, Draška Božovića... Tu je, naravno, i cijeli stručni štab - kaže Milić.

I on, i cijela ekipa, igraju znatno bolje u drugom dijelu sezone. Za titulu je vjerovatno prekasno, ali je Budućnost veliki favorit u finalu Kupa protiv Lovćena.

- Sada se osjećam nekako ispunjeno, imam veliko samopouzdanje. Ekipa igra dobro, svjesni smo šta možemo i kako možemo. Mislim da smo dostigli tu granicu da uradimo nešto više u Evropi, da ne igramo samo epizodnu ulogu. Mnogo toga zavisi od žrijeba, ali vjerujem da smo spremni da prođemo kolo ili dva, što bi bilo od velikog značaja, i za igrače i za klub - navodi Stefan Milić.

Prošao je već dosta toga, ali ono pravo tek slijedi, odmah po završetku sezone - Milić bi 11. juna trebalo da prvi put obuče dres mlade reprezentacije Crne Gore u kvalifikacionom meču, protiv Kazahstana.

Za tako mladog fudbalera, biće to neka vrsta ulaska u novi fudbalski svijet...

- Imam dva nastupa za mladu reprezentaciju u prijateljskim mečevima, jedva čekam da zaigram u kvalifikacijama. Očekujem da se pripremimo dobro, bićemo svi na okupu 15 dana, za početak je najvažnije da svi dođemo zdravi i spremni. Cilj nam je da utakmicu sa Kazahstanom u Podgorici riješimo u našu korist, a onda idemo korak po korak.

Milić je nedavno dobio i javne komplimente selektora “A” tima Ljubiše Tumbakovića, što znači da ni seniorska selekcija nije daleko, ako nastavi da igra dobro...

- Svaki igrač se nada pozivu u “A” reprezentaciju, to je san svakog fudbalera, tako da se i ja nadam - veliki je kompliment za mene to što me je selektor pohvalio, svakako i ogroman motiv da nastavim da radim.

Na pitanje koji mu je omiljeni štoper, igrač kojem se divi, čije poteze upija, Milić odgovara:

- Van Dajk je u posljednje vrijeme došao do izražaja, nevjerovatan je igrač... Nemanja Vidić je bio drugi tip, često gledam njegove poreze, možda agresivnošću više podsjećam na njega. Nekako između njih dvojice po stilu je Serhio Ramos, koji je pravi lider, vođa...

Nabrajajući vrhunske defanzivce, Milić se, svjesno ili ne, vraća na crnogorsku reprezentaciju...

- Volio bih da jednog dana da zaigram u paru sa Stefanom Savićem. Bilo bi to sjajno iskustvo, dao bi mi savjete, uputio bi me na pravi put. On je momak koji je sve zaslužio svojim radom i nije slučajno tu gdje jeste. Vidi se koliko fali reprezentaciji kada ga nema - zaključuje Stefan Milić.

Gotova je borba za titulu, naučili smo iz ove sezone

Četiri kola prije kraja Budućnost ima sedam bodova manje od Sutjeske, a Stefan Milić kaže da je borba za titulu “manje-više, gotova”.

- Pokušali smo da stignemo Sutjesku, igrali smo odlično u drugom dijelu sezone, nismo doživjeli poraz, ostvarili smo samo tri remija, mogli smo rezultatski možda još bolje, ali se ispostavilo da smo titulu izgubili u finišu prvog dijela. Mislim da Sutjeska neće ispustiti ovu prednost - kaže Stefan Milić.

Nije, međutim, gotova sezona za Budućnost - slijedi finale Kupa sa Lovćenom, za mladog kapitena “plavih” šansa da podigne prvi trofej. - Jedva čekamo finale, ipak je to najljepša utakmica, meč za trofej, igramo praktično na domaćem terenu, pred našom publikom i sigurno je da ćemo imati veliku prednost. Nadam se da ću podići prvi trofej, što bih pamtio do kraja karijere. Favoriti smo, ali nikad se ne zna u jednom meču, svaka utakmica ima svoju priču. Dokazali smo, međutim, da možemo da igramo sa svima i mnogo smo naučili iz ove sezone - kaće Milić.

Belgija ili Hrvatska: Za mladog igrača je najvažnija prava sredina

Na pitanje gdje vidi sebe naredne sezone, da li u plavom, ili nekom drugom dresu, Stefan Milić još ne zna odgovor:

- Polako, vidjećemo, još je to daleko, na neki način.

Ima, međutim, jasnu viziju kako bi mogla da se razvija njegova karijera.

- Mislim da je najvažnije za mladog igrača da pronađe pravu sredinu, baš kao što sam se ja pronašao ovdje, u Budućnosti.

Koja bi to bila sredina? Milić (još) ne razmišlja o Španiji, Italiji, Njemačkoj...

- Hrvatska, Belgija... Mislim da su te zemlje najbolje za mlade igrače. Dinamo Zagreb, Rijeka... Zašto da ne - ističe Milić, bez ustezanja.

Prenaglašene emocije, golovi i žuti kartoni

Stefan Milić je u dosadašnjem dijelu sezone dao tri gola, ali i dobio - 10 žutih kartona. Za sebe smatra da mora da malo smiri emocije... - Često me ponese igra, ulazim u utakmice previše emotivno, treba da se obuzdam. Vjerovatno to dolazi sa godinama, ali želim da dođe što prije. Golovi su, međutim, nešto posebno i Stefan Milić kaže da u tom segmentu “zavidi napadačima”. - Za nas defanzivce golovi su bonus, dolaze kao nešto ekstra što vas mentalno podigne. Fenomenalan je osjećaj kada lopta uđe u mrežu, stvarno zavidim napadačima. Gol koji sam dao protiv Zete na Trešnjici mi je najljepši trenutak u dosadašnjoj karijeri - ističe Stefan Milić.

Bonus video: