I Ćolo plače zbog odlaska Godina

Kapiten je otišao iz Atletika, kome je postao jedan od najboljih štopera na planeti. Bio je kamen-temeljac filozofije da je tim važniji od svakog pojedinca. Zbog njegovog odlaska zaplakao je i trener Simeone
1158 pregleda 0 komentar(a)
Scenografija na Godinovoj oproštajnoj konferenciji u Atletiku, Foto: Reuters
Scenografija na Godinovoj oproštajnoj konferenciji u Atletiku, Foto: Reuters

Kada veliki fudbaleri odlaze iz Atletiko Madrida, po pravilu se to dešava na isti način - „zbogom” ili „doviđenja”, izgovara se kroz suze, ponekad uz plač koji je teško zaustaviti.

Bilo je tako kada su odlazili Fernando Tores, Falkao, Gabi, Raul Garsija, Tijago, Simao... Emocije koje su unosili u svaki korak napravljen u crveno-bijelom dresu, kao poplava bi izlazile na površinu u trenutku kada su saopštavali da odlaze iz kluba koji doživljavaju kao „kuću, porodicu, stil života”.

A baš tim riječima svoj odlazak iz Atletika opisao je Dijego Godin, igrač čije će ime zlatnim slovima biti upisano u istoriju kluba za koji navijaju pravi Madriđani.

Ni Godin nije uspio da suzbije emocije, ali suze je zaustavio na isti način kako je to radio sa protivničkim napadačima - muški, beskompromisno, dostojanstveno, pošteno. Kapiten je otišao iz Atletika kome je „poklonio devet najljepših godina života”. U kojem je postao jedan od najboljih štopera na planeti, posljednjih nekoliko godina vjerovatno najbolji.

Bio je kamen-temeljac filozofije da je tim važniji od svakog pojedinca, da je klub iznad svih. Princip da je klub na prvom mjestu, ovog puta bio je razlog da se Urugvajac uputi ka Italiji, ka Interu.

- Klub ima pravilo da kad igrači napune 30 godina, potpisuju jednogodišnji ugovor koji se se obnavlja svake godine. Po mom mišljenju, to nije dobro, ja bih to pravilo ukinuo, jer nismo svi isti, a pogotovo kada je u pitanju neko kao Dijego. To je teška odluka, ali odluka koja prolazi kroz gusto sito - kazao je Gabi, koji je prošle godine Godinu ustupio kapitensku traku i u dogovoru sa klubom prihvatio basnoslovni višegodišnji ugovor u Kataru.

Na posljednjoj utakmici odigranoj na stadionu „Vanda Metropolitano”, protiv Valjadolida, navijači su dugo skandirali Godinu, utopijski pokušavajući da promijene neizbježno. Zbog toga nema sumnje da će igraču sa brojem 2 na dresu neuporedivo teže biti da suze zadrži u nedjelju, kada Atletiko dočekuje Sevilju.

Sada već legendarnom kapitenu, koji je za devet godina odigrao 387 utakmica (380 kao prvotimac) i kao odbrambeni igrač postigao 27 golova, uključujući i onaj vrijedan titule na „Kamp nou” 2014. godine, sprema se spektakularan ispraćaj...

„Hvala Godin”, klub je napisao na platnu na kojem se vidjela proslava njegovog čuvenog gola. Najbolji navijači u Španiji, nema sumnje, otići će korak dalje. Godin je to zaslužio. Jer, fudbal nije lijep samo zbog Mesija, Ronalda, Grizmana, Salaha..., nego i zbog onih koji pokušavaju da ih zaustave.

Bonus video: