Točak sreće se okreće: Ovo su najveći preokreti u modernoj eri Lige šampiona

Veliki preokret Liverpula protiv Barselone, pa nestvaran povratak Totenhema protiv Ajaksa, samo su posljednji u nizu sjajnih preokreta u skorijoj istoriji najjačeg klupskog fudbalskog takmičenja. Ovo su neki od najvećih.
969 pregleda 0 komentar(a)
Barselona još "plaća" zbog preokreta protiv PSŽ-a prije dvije godine, Foto: Reuters
Barselona još "plaća" zbog preokreta protiv PSŽ-a prije dvije godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2019. 14:56h

Iako se radi o klubu sa slavnom tradicijom (između ostalog, peta titula prvaka Evrope), navijači Liverpula će zauvijek pamtiti 7. maj 2019. godine i revanš sa Barselonom.

Pobjeda Liverpula na “Enfildu” od 4:0, kojom je anuliran poraz na “Kamp nou” od 3:0, i to bez Salaha i Firmina, jedan je od najvećih preokreta u skorijoj istoriji Lige šampiona, posebno u ovako kasnoj fazi.

Slično je bilo i noć kasnije, u Amsterdamu, s tim što je Totenhem prije početka meča jurio samo gol minusa (prvi meč izgubio 1:0), a na poluvremenu čak 3:0, nakon vođstva Ajaksa 2:0.

Londonski tim je dao tri gola u nastavku, izjednačio na 3:3 u ukupnom skoru, a prošao je u finale zahvaljujući većem broju golova postignutim u gostima.

U ovoj sezoni, vrijedan pomena je i preokret Juventusa u osmini finala LŠ, protiv Atletiko Madrida. U Madridu je bilo 2:0 za “kolćonerose”, ali se Kristijano Ronaldo het-trikom u revanšu u Torinu pobrinuo za trijumf Juventusa od 3:0 i prolaz u četvrtfinale…

Barselona je bila akter najvećeg preokreta u istoriji LŠ. U osmini finala u sezoni 2016/2017, Pari sen Žermen je u na svom terenu savladao Barsu čak 4:0, pa ni najveći optimisti u katalonskom timu nijesu vjerovali u preokret u revanšu.

Uz dozu sreće, ali i “harakiri” Parižana, Barselona je na svom terenu slavila sa nevjerovatnih 6:1, od čega je posljednja tri gola dala u 88, 91. (Nejmar) i 95. minutu (Serhi Roberto).

Ima onih koji kažu da su u naredne dvije sezone Katalonci na svojoj koži najbolje osjetili koliko se “kolo sreće okreće”. Jer, pored Liverpula, Barselona je i prošle sezone doživjela sličan debakl, protiv Rome.

Nakon pobjede od 4:1 na svom terenu, Katalonci su u Rimu, u revanšu četvrtfinala LŠ, poraženi 3:0 (Džeko, De Rosi, Manolas), pa je Roma otišla u polufinale.

Međutim, u prošlosti je Barselona bila miljenik sreće. U sezoni 1999/2000, Čelsi je na “Stamford bridžu” dobio prvi meč četvrtfinala LŠ sa 3:1, ali su Katalonci prošli dalje zahvaljujući pobjedi u revanšu sa 5:1.

U toj sezoni su, interesantno, čak tri španska kluba igrala polufinale, a Real je u finalu bio bolji od Valensije (3:0).

U sezoni 2012/2013, u osmini finala, Milan je na “San Siru” slavio 2:0 u prvom duelu, ali je Barselona bila ubjedljivija u revanšu, na “Kamp nou” je bilo 4:0 za domaćina.

Milan pamti još težu eliminaciju u sezoni 2003/2004, kada su “roso-neri” dobili prvi četvrtfinali meč LŠ kod kuće protiv Deportiva La Korunje sa 4:1 (dva gola Kake, po jedan Pirla i Ševčenka, nakon vođstva gostiju preko Pandijanija). U revanšu je, međutim, Deportivo slavio sa nevjerovatnih 4:0 i eliminisao tim Karla Anćelotija.

Real je imao različita iskustva. U sezoni 2003/2004. je na “Santijago Bernabeuu” slavio 4:2 protiv Monaka, u prvom meču četvrtfinala, ali je tim iz Monte Karla u revanšu bio bolji sa 3:1 i prošao dalje (kasnije je izgubio finale od Porta).

U sezoni 2015/2016, Real je izgubio u Njemačkoj od Volfsburga 2:0, ali je u revanšu četvrtfinala slavo 3:0, a kasnije i stigao do trofeja (nakon penala je u finalu bio bolji od Atletiko Madrida).

Čelsi je imao sreće sa preokretima. U sezoni 2011/2012, Napoli je kod kuće slavio 3:1, u prvom duelu osmine finala, ali je u Londonu bilo 4:1 za domaćina, i to nakon produžetka, golom Branislava Ivanovića u 105. minutu. Čelsi je kasnije i osvojio trofej.

U sezoni 2013/2014, Paris sen Žermen je u Parizu slavio 3:1protiv Čelsija, koji je u revanšu četvrtfinala bio bolji sa 2:0 i prošao dalje.

Da se može nadoknaditi i poraz kod kuće, osim juče Totenhema, prije devet godin je pokazao i Inter, koji je poraz na “Meaci” od 1:0 protiv Bajerna, u prvom meču osmine finala LŠ u sezoni 2010/2011, nadoknadio pobjedom u Minhenu, u revanšu, sa 3:2, golom Gorana Pandeva u 88. minutu…

Bonus video: