Rasplet ili zaplet: Sutjeska i danas može do titule

Sutjeska - OFK Titograd kraj Bistrice (16 sati), Petrovac - Budućnost pod Malim brdom (17 h), u derbi mečevima 33. kola Telekom 1. CFL
519 pregleda 0 komentar(a)
Pavlović i Mendi (OFK Titograd) i Marko Vučić (Sutjeska), Foto: Savo Prelević
Pavlović i Mendi (OFK Titograd) i Marko Vučić (Sutjeska), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2019. 12:07h

Ako na stadionu kraj Bistrice padne OFK Titograd (16 h), a Budućnost sat kasnije izgubi u Petrovcu, Sutjeska će danas, tri kola prije kraja, osvojiti rekordnu četvrtu titulu prvaka Crne Gore.

To je, međutim, samo jedna, najintrigantija solucija ishoda derbi mečeva 33. kola Telekom 1. CFL, koji su na programu danas.

Na drugoj strani “ekstrema” je eventualni remi, ili poraz Sutjeske, kao i pobjeda Budućnosti u Petrovcu - takva varijanta vratila bi Podgoričanima nadu, da u naredna dva kola sačekaju još jedan kiks rivala, kako bi u posljednjoj rundi na svom terenu u direktnom obračunu sa Nikšićanima odlučili ko je prvak.

Nikšićani imaju pravo na jedan kiks, ne žele da ga danas “ispucaju”

Kako god, sve je na strani Sutjeske, koja ima pravo na jedan kiks prije posljednjeg kola, ali ne želi danas da ga “ispuca”.

Na dosadašnja tri međusobna duela ove sezone OFK Titograd nije Nikšićanima dao ni gol - nakon podgoričkih 0:0 na startu prvenstva, Sutjeska je u finišu jeseni slavila 3:0 kod kuće, a početkom proljeća 2:0 na Starom aerodromu.

- Zahtjevna utakmica, favoriti smo, ali neće biti lako, jer i naši rival imaju svoju računicu, bore se za Evropu - poručuje vezista Sutjeske Branislav Janković. Nije Sutjeska ove sezone još primila gol od OFK Titograda, ali će joj danas biti možda i najteže da to uradi - jer, Nikšićanima nedostaje standardni par štopera, Stefan Cicmil i Nemanja Nedić (žuti kartoni).

- Nedostaju nam dva vrlo bitna igrača, ali siguran sam da će momci koji budu pokrivali njihove pozcije dati sve od sebe da se to što manje osjeti. Pozivam navijače da dođu u što većem broju, da nam pomognu, blizu smo titule, ali još nije gotovo - dodaje Janković.

OFK Titograd je u prošlom kolu odbio žestok nalet Grblja, golom u 89. minutu izabrenici Petera Pakulta sačuvali su tri boda prednosti na 4. mjestu i drže sve u svojim rukama kada je u pitanju pozicija koja bi mogla da donese Evropu.

Ako “romantičari” ostanu na 4. mjestu, njihova sudbina je u rukama Budućnosti - trijumf gradskog rivala u finalu Kupa protiv Lovćena donio bi Titogradu mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

- Dočekuje nas aktuelni šampion, koji će dati sve od sebe da nastavi sa dobrim partijama i odbrani titulu šampiona. Ovo je odličan ispit i za nas, ali i za njih, uoči završnice prvenstva. Poznajemo Sutjesku i znamo koliko je opasna, ali se nadamo da ćemo njihove napadačke sposobnosti neutralizovati svojom igrom - poručio je Peter Pakult za sajt OFK Titograda.

Budućnost još vjeruje pred Petrovac: Nada umire posljednja

Vezanim remijima protiv Lovćena u Kotoru i Zete pod Goricom Budućnost je poništila sve dobro što je uradila na prethodnih 11 prvenstvenih mečeva na proljeće, u kojima je zabilježila devet pobjeda i dva neriješena rezultata, uz 32 postignuta gola.

Ili barem djeluje tako, kada se pogleda tabela, gdje Sutjeska ima istu prednost (sedam bodova) kao što je imala na kraju prve polusezone.

Je li sve gotovo?

- Sportski je nadati se, nema predaje dok god imamo matematičku šansu da budemo prvi. Borićemo se do kraja. Svjesni smo da lider ima veliku prednost, ali u fudbalu se dešavaju čuda - kazao je Milan Mijatović, golman Budućnosti.

Ko je gledao revanše polufinala Lige šampiona i zaista treba da vjeruje u čuda, ali je problem Podgoričana što ne zavise od sebe.

- Želimo da održimo dobar ritam, jer nemamo poraz u proljećnoj polusezoni. Vezali smo dva remija i ne bi bilo prijatno da vežemo treću utakmicu bez pobjede. Želimo da pružimo maksimum u Petrovcu, upišemo tri nova boda i teoretski ostanemo u igri za titulu. Ima i Sutjeska još teških mečeva, treba vjerovati do kraja - poručuje vezista “plavih” Luka Mirković.

Budućnosti je, u najgorem, ostao meč u kojem leži spas sezone - finale Kupa protiv Lovćena, pod Goricom 30. maja.

- Finale Kupa je možda i najljepša utakmica na domaćoj sceni. Budućnost uvijek ide na trofeje i znamo šta treba da uradimo u utakmici sa kojom bismo izvukli sezonu - dodaje Mirković.

Danas u Petrovcu, Budućnost će biti oslabljena za kapitena Stefana Milića (kartoni) i najboljeg strijelca Aleksandra Vujačića (povreda).

Meč je značajan i domaćinu, koji još nije osigurao opstanak.

- Teška utakmica u delikatnom trenutku, kada nismo baš u najboljoj formi. Neće biti lako iznenaditi Budućnost, ali potrebni su nam bodovi i daćemo sve od sebe - istakao je Rudolf Marčić, trener OFK Titograda.

U Radanovićima za Evropu, trka Iskre i Rudara

Grbljani žele da se vrate u borbu za Evropu, a Zeta da otkloni sve dileme, uoči današnjeg duela u Radanovićima.

Uz svoju pobjedu, Grbalj priželjkuje i poraz Titograda od Sutjeske u Nikšiću, kako bi se izjednačio sa rivalom na 4. poziciji. Zeta je, s druge strane, prilično mirna na 3. mjestu, ima šest bodova više, čak bi i remijem napravila veliki korak naprijed.

U donjoj polovini tabele, gdje je Mornar prošle subote matematički ispao u Drugu ligu, a Lovćen stigao na korak od baraža, vodi se grčevita trka za izbjegavanje druge pozicije koja vodi u doigravanje.

Iskra ima bod više od Rudara, a oba tima su favoriti u današnjim mečevima, koji se igraju na neutralnim terenima.

Danilovgrađani na Trešnjici “gostuju” Mornaru, dok Pljevljaci u Podgorici, na kampu FSCG, igraju sa Lovćenom.

- Igramo sa ekipom koja nema šta da izgubi i koja će biti rasterećena, pa nam sigurno neće biti lako. Poznato je, međutim, da smo ove sezone većinu bodova uzeli u gostima - ističe fudbaler Iskre Nikola Kumburović.

Rudar ima teži zadatak, jer Lovćen nema poraz već pet mečeva u prvenstvu i Kupu.

Parovi

SUTJESKA - OFK TITOGRAD (16 h)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

PETROVAC - BUDUĆNOST (17)

Sudija: Vladan Kojović (Podgorica)

GRBALJ - ZETA (17)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

LOVĆEN - RUDAR (17)

Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

MORNAR - ISKRA (17)

Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

Standings provided by Sofascore LiveScore

Bonus video: