Ko će biti šampion, Siti ili Liverpul: Niko nije zaslužio da bude drugi

Osmi put se titula u Premijer ligi odlučuje u posljednjem kolu i nikada u istoriji tim koji je sam finiš dočekao kao lider nije propustio šansu da osvoji titulu
2937 pregleda 0 komentar(a)
Liroj Sane postiže pobjedonosni gol za Siti protiv Liverpula 3. januara, Foto: BETA/AP
Liroj Sane postiže pobjedonosni gol za Siti protiv Liverpula 3. januara, Foto: BETA/AP

Najuzbudljivija trka za titulu u Premijer ligi svih vremena konačno će dobiti epilog - slijedi posljednjih 90 minuta spektakularne sezone na Ostrvu koju su začinile nevjerovatne brojke Mančester sitija i Liverpula.

Siti je prošle sezone osvojio titulu sa 100 bodova, a sada je nakon 37 kola sakupio 95.

Sve su prilike da će mu trebati još tri da odbrani trofej.

"Ovo je nevjerovatna sezona i nisam vjerovao da nakon onakve prošle možemo da ponovimo nešto slično. Mislim da smo uradili mnogo, osvojili titulu ili ne, ali ovo je vrijeme kada se gledaju samo rezultati i kada se menadžeri samo po tome ocjenjuju", rekao je menadžer Sitija Pep Gvardiola.

Osmi put se titula u Premijer ligi odlučuje u posljednjem kolu i nikada u istoriji tim koji je sam finiš dočekao kao lider nije propustio šansu da osvoji titulu.

Da li će Siti biti prvi koji je sve prokockao?

Čak 32 puta timovi su se ove sezone smjenjivali na vrhu tabele, što je takođe rekord.

Liverpul je 3. januara derbi na "Etihadu" dočekao sa sedam bodova prednosti, a onda je izgubio od Sitija.

To mu je jedini porazu u ligi.

"Sanjali smo da dođemo u ovu situaciju - da se pitamo pred posljednje kolo. Bilo je momenata kada nisu stvari izgledale baš dobro i bilo je perioda kada nisam očekivao da će pred posljednju rundu sve zavisiti od nas", ističe Gvardiola.

Katalonac ima šansu da postane treći trener koji je odbranio titulu u Premijer ligi, nakon ser Aleksa Fergusona i Žozea Murinja.

A Jirgen Klop?

Nakon što je čudesno srušio Barselonu u utorak u Ligi šampiona, sada se uzda u Brajtonovo čudo - samo tako može do prvog trofeja kao menadžer Liverpula.

Naravno, pod uslovom da "redsi" urade domaći zadatak i na "Enfildu" savladaju neugodni Vulverhempton.

"Dobili smo na hiljade poruka čestitki i podrške nakon Barselone, a ni u jednoj od njih niko nije pomenuo vikend i ono što nas čeka. Ne znam šta će se dogoditi u nedjelju, ali ništa neće umanjiti uspjeh u Ligi šampiona koji smo napravili. Idemo da pobijedimo da vjerujemo u Brajton da može da napravi čud", kaže Klop.

Ni Vulverhemptonu i Brajtonu današnji mečevi koji počinju u 16 časova ne znače ništa.

Brajton je izborio opstanak prije dva kola, a “vukovi” su sedmoplasirani i igraće u Ligi Evrope u slučaju da Siti osvoji FA kup (čeka ga finale sa Votfordom).

"Potrudićemo se da ne mislimo na to šta radi Liverpul. Jer, ako mi svoj posao uradimo kako treba, onda nam i neće biti bitno", dodao je Gvardiola.

Siti pred posljednje kolo ima bod više i pobjedom sigurno osvaja titulu, a Liverpul bi do trofeja koji čeka od 1990. mogao i u slučaju remija.

Ali, samo pod uslovom da Siti izgubi u Brajtonu četiri ili više golova razlike.

Bonus video: