PRIZNANJE ZA PODGORIČKI KLUB

FK Budućnost dio globalnog projekta - "Fudbal za prijateljstvo"

U aktivnosti je uključeno 211 zemalja svijeta – a završne manifestacije programa će se održati u Moskvi od 8. do 15. juna
90 pregleda 0 komentar(a)
fifa gasprom, Foto: Footballforfriendship.com
fifa gasprom, Foto: Footballforfriendship.com
Ažurirano: 19.03.2018. 11:35h

Fudbalski klub Budućnost biće dio velikog projekta, koji se organizuje u sklopu promocije Mundijala u Rusiji, a koji se održava pod pokroviteljstvom kompanije Gasprom – zvaničnog partnera FIFA Svjetskog prvenstva 2018, saopšteno je iz podgoričkog kluba.

Cilj programa “Fudbal za prijateljstvo”, globalno priznati i višestruko nagrađivani međunarodni društveno-odgovorni projekat za djecu, u šestoj godini postojanja, jeste da obuhvati mlade širom svijeta u promovisanju najvažnijih vrijednosti čovječanstva među svojim vršnjacima – prijateljstva, jednakosti, mira i poštovanja između različitih zemalja i nacija.

U aktivnosti je uključeno 211 zemalja svijeta – a završne manifestacije programa će se održati u Moskvi od 8. do 15. juna.

Prilikom obavljanja otvorenog žrijeba formirana su 32 Tima prijateljstva, a definisane su i igračke pozicije svakog od predstavnika zemalja-učesnica u njima.

Timovi su organizovani po principu projekta koji spaja sportiste različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti unutar istog tima.

Svi igrači i igračice su uzrasta 12 godina, a svaki miješani međunarodni Tim prijateljstva će predvoditi Mladi trener – igrač ili igračica uzrasta od 14-16 godina iz različitih zemalja.

Crnu Goru će predstavljati fudbaleri omladinske škole FK Budućnost, čiji će predstavnik biti dio tima "King Cobra", u čijem sastavu su još po jedan fudbaler iz Holandije, Džibutija, Guama, Namibije i Butana.

Učesnici otvorenog žrijeba održanog u Moskvi bila su djeca iz Rusije, Kine, Urugvaja, Japana, Indije i Gane, a zvanično su ih pozdravili predsjednik upravnog odbora kompanije Gasprom Viktor Zubkov, generalna sekretarka FIFA Fatma Samura, olimpijska šampionka u umjetničkom klizanju Adelina Sotnikova, dvostruki ruski i evropski šampion u ragbiju u invalidskim kolicima Juri Kamenec i svjetska fudbalska legenda Marko van Basten.

“Prvi put će Međunarodni dječji društveno – odgovorni projekat Fudbal za prijateljstvo na istom terenu zbližiti djecu iz cijelog svijeta – u vremenima u kojima nastojimo da ga ujedinimo po principima jednakosti i uzajamnog poštovanja. Ovaj projekat uistinu pruža tu mogućnost svima koji ga prate i koji su u njega uključeni,” kazao je Viktor Zubkov.

"Drago nam je što smo podržali ovu jedinstvenu inicijativu našeg zvaničnog FIFA partnera, kompanije Gazprom,” izjavila je generalna sekretarka FIFA Fatma Samura.

“Ovaj Forum predstavlja savršen primer toga kako fudbal može da posluži da bi otvorio vrata sporta dječacima i djevojčicama, bez obzira na njihovo porijeklo – nešto što FIFA aktivno zagovara širom svijeta.”

"Najveća tekovina ovog jedinstvenog međunarodnog projekta za djecu je sklapanje prijateljstava i spoznaja važnosti jednakosti i fer-pleja, vrijednosti koje ističe FIFA širom sveta. Radujem se druženju sa svim učesnicima projekta u Moskvi – i do tada im želim puno sreće!” naglasio je proslavljeni fudbalski as Marko van Basten.

Preko 5000 medijskih kuća iz cijelog svijeta će izvještavati sa manifestacija, dok će Međunarodni dječiji medijski centar i ove godine okupiti darovite dvanaestogodišnjake – mlade dopisnike iz 211 zemalja i regiona svijeta.

Pored toga što će igrati na turniru “Fudbal za prijateljstvo”, djeca će učestvovati i na Šestom međunarodnom forumu “Fudbal za prijateljstvo”, tokom kojeg će diskutovati o novim načinima da se osnovne vrijednosti projekta promovišu širom planete.

Tokom Međunarodnog kampa prijateljstva mladi fudbaleri će – vođeni od strane mladih trenera i nadgledani od strane proslavljenih svjetskih fudbalskih asova – pohađati kurseve o osnovnim vrijednostima projekta unutar Škole devet vrijednosti, preporučenih od strane Ujedinjenih nacija kao obrazovnog programa jedinstvenog značaja.