Sergej Grubač - nova nada crnogorskog fudbala: Moj Kjevo zaslužuje Seriju A, golovi će doći

Crnogorski napadač Sergej Grubač u finišu sezone dobio minutažu u klubu iz Verone. Prije dvije noći je zaigrao i pred 60 hiljada gledala na “Đuzepe Meaci”
1777 pregleda 0 komentar(a)
Grubač u duelu sa Bonfacijem iz Spala, Foto: ANSA
Grubač u duelu sa Bonfacijem iz Spala, Foto: ANSA
Ažurirano: 15.05.2019. 12:00h

Kjevo iz Verone će ovu sezonu pamtiti po tome što je prvi put još od 2008. morao da se vrati u Seriju B, a mladi crnogorski napadač Sergej Grubač po prvoj pravoj šansi koju je dobio u seniorskoj konkurenciji.

Bivši fudbaler APOEL-a sa Kipra prošlog ljeta je stigao u grad Romea i Julije i odmah upao u žestoku konkurenciju, da se bori sa provjerenim napadačima za italijanske prilike - Serđom Pelisijeom, Rikardom Međorinijem, Filipom Đorđevićem, Maurijušom Stepinskim, Manuelom Pućarelijem...

Grubač je čekao priliku među starijim i iskusnijim saigračima i dočekao je - debitovao je protiv Napolija 14. aprila kada je odigrao 17 minuta, onda je bio cijeli meč na terenu protiv SPAL-a, a kao nagrada je uslijedio i duel sa Interom u ponedjeljak veče kada je mladi fudbaler dobio šansu u startnoj postavi.

Grubač i dalje čeka na prvi gol u dresu „letećih magaraca”, samo je pitanje momenta i kada će ga postići...

- Radio sam dobro na treninzima od starta sezone, vjerovao da će šansa doći, iako je konkurencija velika. Nije lako dobiti priliku kao 18-godišnjak u Seriji A, ali se na kraju trud isplatio i ne želim da se ovdje zaustavim. Znam da će doći vrijeme i za golove - kaže Grubač u razgovoru za „Vijesti”.

Kjevo je baš u tom duelu protiv Napolija prije mjesec i matematički ispao iz lige. I to je sigurno uticalo da trener Domeniko di Karlo do kraja šampionata povjerenje ukaže momcima koji bi mogli da budu budućnost Kjeva. Među njima je i Grubač.

- Serija A je najteža liga za napadače, pogotovo kad se igra protiv velikih klubova. Vidjelo se to i prije dvije noći protiv Intera, kojem je pobjeda bila neophodna u borbi za Ligu šampiona. Trema? Nisam je imao, osjećaj je neopisiv kad igraš na takvom stadionu kakav je „Đuzepe Meaca”, i to pred velikim brojem gledalaca i u fantastičnoj atmosferi. Jedva sam čekao da izađem na teren, ali šanse nam objektivno nisu bile velike - kaže Grubač, koji je proveo na terenu 50 minuta.

Šta dalje? Kjevo ima jasne ambicije, vjerovatno sa Grubačem u sastavu.

- Imam ugovor još četiri godine, vidjećemo šta će se desiti na ljeto. Kako god, Kjevo je klub za Seriju A i sigurno je cilj da se naredne sezone vratimo u elitu. I ove sezone smo imali dobru ekipu, mislim i da smo zaslužili više. Falilo je i sreće u nekim utakmicama. Malo ko je vjerovao da ćemo i ispasti, ali dogodilo se, moramo da se vratimo što prije - jasan je član U19 reprezentacije Crne Gore.

Sergej je sin Vanje Grubača, bivšeg napadača OFK Beograda i dugogodišnjeg internacionalca. Stariji Grubač je u karijeri igrao i u Hamburgeru, francuskom Avru, Bragi, bio je i u Grčkoj, na Kipru, u Kataru...

- Logično je da me porede sa ocem, ta poređenja su neminovna. Ipak, mislim da smo dosta različiti tipovi napadača - kaže Sergej.

Korpulentan je napadač, visok je 180 centimetara i obožava Zlatana Ibrahimovića.

- Odavno mi se sviđa Ibrahimović. Volim da gledam i Kristijana Ronalda, kao i Maura Ikardija, Kšištofa Pjonteka i Edina Džeka. To su napadači po mom ukusu - zaključio je Grubač, koji za tačno dvije sedmice puni 19 godina.

Jugoslovenski “leteći magarci” i živa legenda Serđo Pelisije

Da je birao, Sergej Grubač vjerovatno ne bi poželio bolji klub od Kjeva, gdje se osjeća domaćinski.

Nije mu ni čudo, jer u timu ima veliki broj igrača sa prostora bivše Jugoslavije, tu su srpski internacionalci Filip Đorđević, Nenad Tomović i Strahinja Tanasijević, Slovenac Boštjan Cesar, hrvatski golman Adrian Šemper...

- Mnogo mi je značilo što sam imao sve njih od prvog dana u Kjevu. Tomović, Cesar, Đorđević, Šemper, Tanasijević..., kao i Valter i Birsa i Ivan Radovanović, koji su u januaru napustili klub, bili su mi od velike pomoći - rekao je Grubač.

Morao je da pomene i Serđa Pelisijea - 40-godišnjak na kraju sezone završava karijeru.

- I on mi je mnogo značio i na treninzima i na samim utakmicama. Serđo je živa legenda Kjeva i italijanskog fudbala, igrač od kojeg može mnogo da se nauči - istakao je Grubač, koji će u duelima sa Sampdorijom i Frozinoneom tražiti prvi gol u sezoni.

Bonus video: