Kako je slomljeno hrabro rimsko srce

Priča o Danijeleu de Rosiju, fajteru koji je karijeru posvetio Romi, a onda doživio da ga ta ista Roma ponizi
2383 pregleda 0 komentar(a)
Danijele de Rosi, Foto: AP
Danijele de Rosi, Foto: AP

U Rimu je prije dva dana nastao muk, nestala je romantika onog trenutka kada je postalo jasno da je Roma samo običan klub i da nema više sluha za fudbalere koji su joj u karijeri dali apsolutno sve.

Nije takvih u istoriji bilo baš previše, najveći od svih je Franćesko Toti, a prvi do nedodirljivog je Danijele de Rosi - kapiten budućnosti, kako su ga zvali navijači, koji je u utorak dobio šamar od jedinog kluba za koji je igrao.

Roma mu nije ispunila jedinu želju na zalasku karijere - umjesto da mu ponudi novi ugovor, dala mu je ultimatum da postane jedan u nizu i da zauzme neko direktorsko mjesto u klubu. Toti je nešto slično prihvatio prije dva ljeta, De Rosi nije želio ni da čuje...

- Svi mi kažu da bih bio dobar direktor, a ja bih kao direktor produžio ugovor meni kao igraču. Nisam srećan, ali nisam ni kivan na klub - rekao je De Rosi u utorak na konferenciji za medije.

De Rosi je, baš kao i Toti, legenda koja je sama izabrala da ne napušta „Olimpiko” i u vremenima kada je to bilo sasvim realno. Roma nikada nije mogla da privuče igrače velikim novcem i velikim trofejima, mogla je uglavnom samo da „igra” na emociju.

Emociju koju je očigledno izgubila onog trenutka kada je porodica Sensi 2011. prodala klub i poslala ga u ruke Amerikanaca. Kasnije ga je preuzeo Džejms Palota, Amerikanac italijanskih korijena, koji možda zna kako se zarađuju milijarde dolara, ali nema pojma šta su Roma i Rim u fudbalskom smislu. Uz to, pokušava da rukovodi klubom direktno iz Bostona.

- Mogao sam da odem ranije, negdje gdje bih osvojio više trofeja, ali ja sam izabrao Romu i Roma je izabrala mene. I tako će biti zauvijek - kaže De Rosi i poentira:

- Siguran sam da su moje odluke na profesionalnom nivou bile uglavnom pogrešne. S druge strane, bile su i vrlo egoistične zato što sam imao potrebu da igram za Romu. To što nosim dres ovog kluba mi čini fizičko i emocionalno zadovoljstvo - kazao je ranije De Rosi.

Možda se, doduše, De Rosi i naigrao vrhunskog fudbala, u julu puni 36 godina, ali nijednog momenta poenta nije bila u tome da li bi i koliko kao veteran mogao da da bude od koristi na terenu.

Suština je da je De Rosi vođa svlačionice, igrač koji je bio spreman i na to da bude samo neka vrsta mentora ostalim igračima. I da, naravno, u rotaciji dobije poneki minut u Seriji A, Ligi šampiona ili Ligi Evrope i Kupu Italije. Legenda koja, dakle, ne traži mnogo, samo da još malo nosi dres koji mu je sve u životu.

- Toti je legenda, bog u Rimu, a De Rosi je istinski lider Rome. Franćesko kada stvari ne idu kako treba ljutito napusti stadion ne pričajući ni sa kim, a Danijele ostane u svlačionici i bodri ostale igrače - otkrio je golman Juventusa Vojćeh Šćešnji, bivši čuvar mreže „vučice”.

Prvi put u karijeri Roma je razočarala De Rosija i sada nema nazad. Igrač poznat po čeličnom karakteru i fudbalu koji ne priznaje kompromis (nisu mu tek tako fudbalski idoli Roj Kin i Erik Kantona) drhatim glasom je morao da saopšti da je njegovo vrijeme u Vječnom gradu prošlo, jer mu klub više ne vjeruje.

Svjetski mediji su se ovih dana prisjetili čuvene rečenice Johana Krojfa...

„Kada mi kažu gitarista, pomislim na Kita Ričardsa. Kada bi me probudili i rekli fudbaler, odmah bi mi se pojavila slika Denisa Bergkampa”.

I dopunili je:

„Kada kažu vođa, svi mislimo na Danijele de Rosija”.

Serija A, MLS ili „Bombonjera”?

Danijele de Rosi nema ponudu na stolu, budućnost je u magli, ali italijanski mediji uveliko pišu o opcijama 35-godišnjeg fudbalera.

Rimska „Republika” prenosi da De Rosija želi Inter, da budući trener „crno-plavih” Antonio Konte planira da mu ponudi jednogodišnji ugovor. Inter je bio opcija za De Rosija i prije dvije godine kada je iz Rima u Milano pošao Lućano Spaleti, ali je fudbaler tada dobio novi, dvogodišnji ugovor sa „vučicom”.

Najrealnija varijanta je, ipak, da De Rosi napusti Evropu - pominju se Njujork i LA Galaksi iz MLS lige, ali da je zainteresovana i Boka juniors.

3 trofeja sa Romom u karijeri je osvojio Danijele de Rosi. Radovao se dva puta u Kupu Italije (2007, 2008), a ima i pehar pobjednika Superkupa Italije (2007). Najveći uspjeh sa reprezentacijom ostvario je 2006. kada je postao prvak svije

Bonus video: