Do velike scene preko siromašne četvrti i robije

Priča o Troju Diniju, kapitenu i simbolu Votforda, koji će danas povesti svoje saigrače iz tunela ka centru “Vemblija”, u finalu FA Kupa protiv Mančester sitija
2673 pregleda 0 komentar(a)
Imao je problematičnu prošlost, sada je simbol Votforda: Troj Dini, Foto: Beta/AP
Imao je problematičnu prošlost, sada je simbol Votforda: Troj Dini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.05.2019. 09:38h

Engleski FA kup najstarije je fudbalsko takmičenje na svijetu. Od 1871. godine, kada je prvi put održano, klubovi su mu pridavali veliki značaj. Tradicija, do koje drže Englezi, nije narušena ni u savremenom dobu - velika je čast boriti se za trofej na “Vembliju“.

U današnjem finalu FA kupa (18:00 časova) igraće Mančester siti i Votford. Čar kup utakmica leži u tome što se često desi da autsajder trijumfuje. A današnji autsajderi su “stršljenovi“. Mančester siti je bolji, kvalitetniji, skuplji tim, ali, kao što je govorio Johan Krojf, “vreća novca ne postiže gol”.

Navijači kojima je žuto-crna kombinacija bliža srcu velika očekivanja će imati od jednog čovjeka. Troj Dini, kapiten i simbol Votforda, održaće u svlačionici saigračima motivacioni govor. Nakon toga sa trakom oko ruke, povešće ekipu iz tunela “Vemblija“ ka centru igrališta. Možda i ka istoriji.

Troj Dini je živopisan lik. Od prvog pojavljivanja na terenu, prilijepljena mu je etiketa “lošeg momka”. Što zbog okruženja iz kojeg je dolazio, što zbog prgavog karaktera. A za to je bilo mnogo razloga...

Rođen je 1988. godine u Čelmsli Vudu, predgrađu Birmingema. Težak život u siromašnoj četvrti sa majkom i očuhom dilerom, ostavljao je ožiljke na Dinija. Bijeg od realnosti tražio je u alkoholu.

- Mnogo sam pio kad sam bio mlađi. Bio sam ljut - rekao je nedavno u intervjuu za “Gardijan“.

Druženje u parku, izlasci zaliveni alkoholom bili su redovna pojava. Problem je bio u tome što je često znao da pretjera.

Školu je napustio sa 14 godina, zatim se vratio godinu kasnije, ali je opet odustao kad je imao 16. Radio je kao zidar za 120 funti nedjeljno, sanjao da bude vatrogasac, a završio kao fudbaler.

Priča o taletnovanom momku iz Čelmsli Vuda stigla je do Aston Vile. Bivši evropski šampion pozvao ga je da dođe na četvorodnevnu probu. Nije došao na tri treninga. Jednostavno, fudbal ga nije zanimao. Pojavio se četvrtog dana, ali nije dočekan raširenih ruku.

Priznaje da mnogo duguje majci za uspješnu karijeru. Ona je imala običaj da subotom čisti kuću. Troj bi joj tada samo smetao. Probudila bi ga i izbacila iz kuće, da bi mogla na miru da se posveti obavezama.

- Uvijek subotom čisti kuću. I danas to radi. Samo bi mi rekla: “Ustaj! Nećeš ostati u krevetu čitav dan“. I ja bih izašao i igrao fudbal - priča Dini i priznaje da je i danas “mamin sin”.

Jedne subote otišao je na meč lokalnog Čelmsli Tauna. Tu ga je primijetio Mik Halsol, skaut Volsola. Halsol je jednog dana došao da gleda sina, čija je utakmica odložena. Vidio je Dinija, koji je odigrao dobar meč i pozvao ga da dođe u klub, da pokuša. Dini nije znao gdje je Volsol. A bio je par minuta udaljen od njegovog kvarta.

- Nikada nijesam išao dalje od Čelmsli Vuda - kasnije je objasnio.

Po dolasku u Volsol 2007. godine, proslijeđen je na pozajmicu u Hejlesoven Taun. Votford ga je otkupio 2010. godine za 653 hiljade funti.

U Votfordu mu je dobro krenulo. Sezonu 2011/2012 završio je kao najbolji strijelac ekipe. Postigao je 12 golova. Taman kada se činilo da nema razloga za brigu, pojavili su se porodični problemi.

Dinijevom očuhu 2012. godine dijagnostifikovan je rak jednjaka. Igrača je ta vijest totalno poremetila. Svijet mu se srušio. Ponovo je izlaz tražio u alkoholu. Jedne noći u pabu popio je previše i počeo da udara svakog ko mu se našao na putu. Jednom momku slomio je vilicu. Osuđen je na 10 mjeseci zatvora. Bio je to jedan pogrešan korak. Dovoljan da poništi sto dobrih.

U međuvremenu, očuh je preminuo, a Dini je - da bi prisustvovao sahrani - morao za nedjelju dana da odloži odlazak u pritvor.

Iz zatvora je izašao poslije tri mjeseca, u septembru 2012, zbog dobrog vladanja. Nekoliko dana kasnije igrao je utakmicu sa nanogicom u Čempionšipu.

Ostao je u Votfordu i tri godine kasnije uveo “stršljenove“ u Premijer ligu. Sada je Votford stabilan premijerligaš, a dio zasluga pripada i krupnom momku iz Čelmsli Vuda.

Troj Dini i Elton Džon - kad fudbal spoji nespojivo

Navijači Votforda obožavaju Troja Dinija, on je kapiten, simbol, vođa ekipe, neko po kome se ona prepoznaje.

Dinija naročito obožava najpoznatiji navijač “stršljenova”, ser Elton Džon. Čuveni muzičar je veliki navijač i dioničar Votforda. I on će danas biti na tribinama “Vemblija“, gdje će njegov tim igrati finale FA kupa poslije 33 godine.

Elton Džon i Troj Dini - dva različita karaktera, koja samo fudbal može da spoji.

Bonus video: