Rasplet u Njemačkoj, Gvardiola stavlja krunu na sezonu, Hetafe se nada čudu

Bajern čeka Ajntraht i odbraniće titulu u Bundesligi ako osvoji barem bod. Mančester siti protiv Votforda juri treći trofej u sezoni
734 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Bajerna, Foto: AP
Fudbaleri Bajerna, Foto: AP

Njemci ne pamte kada se u posljednje kolo Bundeslige ušlo s dilemom ko će biti šampion - Bajern je dežurni prvak, na dobrom putu je da i ove godine odbrani titulu, ali posljednjih 90 minuta (danas, 15.30) ne smije da dozvoli da izgubi od Ajntrahta na “Alijanc areni”.

Ako Borusija Dortmund ne slavi u Menhengladbahu, Bavarci mogu i da izgube jer imaju dva boda više, ali trener Niko Kovač ne želi da misli o takvom scenariju.

- Odlučujemo o tituli kod kuće. Želimo da pobijedimo, remi je tek druga opcija, ionako nam garantuje titulu - kaže Kovač.

Dan pred ključne bitke za Salataru obilježila je vijest da će Kovač, osvojio duplu krunu ili ne (Bajern igra i finale Kupa protiv Lajpciga), na kraju sezone napustiti Bajern.

- To su lažne informacije u bitnom momentu - rekao je izvršni direktor Bajerna Karl-Hajnc Rumenige.

Ajntrahtu takođe trebaju bodovi, jer se bori za Ligu šampiona. Pred posljednju rundu ima jedan manje od četvrtoplasiranog Menhengladbaha i petoplasiranog Bajera, ali i bolju gol-razliku od tih ekipa.

Borusija Dortmund, s druge strane, zna da ništa ne zavisi od nje i da ima obavezu samo da pobijedi i stvori pritisak Bajernu.

- Misija je gotovo nemoguća, ali nikad se ne zna - kazao je trener “milionera” Lusijen Favr.

SITI JURI 50. POBJEDU I TRIPLU KRUNU

U Engleskoj se utakmicom finala FA kupa spušta zavjesa na spektakularnu klupsku sezoni koju je obilježila prvenstvena bitka Mančester sitija i Liverpula. “Građani” su prošle nedjelje odbranili titulu, a danas na “Vembliju” protiv Votforda (18) jure treći domaći trofej ove sezone i 50. pobjedu u ukupno 59. meču u svim takmičenjima.

- Kup je uvijek specifičan, jedan detalj može da promijeni sve. Normalno je da bolje ekipe pobjeđuju, ali u fudbalu se nekada dese i nenormalne stvari - rekao je Pep Gvardiola pred duel sa Votfordom.

Siti je trofej pobjednika FA kupa osvajao pet puta, ali ga čeka od 2011. Votford je jedino finale igrao u sezoni 1983/84. kada je bolji bio Everton.

- Moramo da budemo ponosni i spremni na sve ako želimo da pariramo Sitiju. Igramo protiv jedne od najboljih engleskih ekipa, ali FA kup je znao da režira čuda. Zašto ne bi čudo bio i Votford? - pita se menadžer Votforda Havi Grasija.

HETAFE NE ODUSTAJE, ŠTA ĆE BITI S MONAKOM?

U Primeri se igra posljednje kolo s dilemom ko ide u Ligu šampiona - Valensija, Hetafe, koji imaju po 58 bodova, ili Sevilja (56).

U najboljoj poziciji je Valensija, kojoj trijumf u Valjadolidu garantuje 4. mjesto, bez obzira na to šta će uraditi Hetafe (koji čeka Viljareal) od kojeg je bolja u međusobnom skoru. Da bi Hetafe, dakle, bio četvrti, potrebno je da u posljednjoj rundi ostvari bolji rezultat od “slijepih miševa”, dok je Sevilja u najtežem položaju - ide u Ligu šampiona samo ako pobijedi Atletik Bilbao kod kuće, a Valensija i Hetafe izgube.

Baskima, s druge strane, remi na “Pishuanu” garantuje da će igrati u Ligi Evrope naredne sezone.

U francuskoj Ligi 1 su ostala još dva kola. Prva četiri mjesta su rezervisana (PSŽ, Lil, Lion i Sent Etjen), ali borba za opstanak uveliko traje. U panici je Monako, jer u posljednjih 180 minuta ulazi “iznad crte” samo zahvaljujući boljoj gol-razlici od Kaena.

Zato tim našeg Stevana Jovetića večeras nema prava na grešku kada dočekuje Amijen (21).

Inter na tri boda od Lige šampiona, Atalanta napada Juve

Inter sjutra gostuje Napoliju u 37. kolu i pobjedom bi osigurao plasman u Ligu šampiona. Ako propusti prvu meč loptu, tim Lućana Spaletija u posljednjem kolu ima zicer kod kuće kada dočekuje Empoli, kojem će vjerovatno bodovi biti neophodni za opstanak.

Mnogo toga zavisi od utakmice između Juventusa i Atalante, koja je četvrtoplasirana s bodom manje od Intera, a tri više od Milana i Rome.

“Rosoneri” i “vučica” u ovom kolu imaju mečeve u kojima bi bila katastrofa da ne osvoje tri boda - Milan sjutra čeka Frozinone, a Roma ide u goste Sasuolu.

Bonus video: