Dan za titulu: Sutjeska sprema slavlje, Budućnost se nada čudu

Sutjeska će osvojiti rekordnu četvrtu titulu prvaka Telekom 1. CFL ako danas pobijedi Grbalj kraj Bistrice (17 sati). Senzaciju u Nikšiću priželjkuje Budućnost, koja gostuje Rudaru u Pljevljima i nada se da će o novom prvaku odlučivati veliki derbi u posljednjem kolu
1920 pregleda 0 komentar(a)
Marko Ćetković (Sutjeska) ima šansu da osvoji titulu sa trećim različitim klubom, Foto: Milan Šapurić
Marko Ćetković (Sutjeska) ima šansu da osvoji titulu sa trećim različitim klubom, Foto: Milan Šapurić

Posljednjih 180 minuta na terenima Telekom 1. CFL, u sezoni 2018/19.

Sutjeska ima šansu da derbi protiv Budućnosti u posljednjoj rundi, naredne subote 26. maja, pretvori u čistu formalnost ako danas pobijedi Grbalj kraj Bistrice (17 sati).

Nikšićani će u slučaju trijumfa osvojiti četvrtu titulu i postati rekorderi na fudbalskoj sceni samostalne Crne Gore (tri titule ima i Budućnost, po dvije Rudar i Mogren), ali i drugi put uraditi ono što nijednom drugom klubu nije uspjelo u minulih 13 godina - odbraniti šampionski tron. Dvije uzastopne titule osvojila je generacija Sutjeske predvođena trenerom Draganom Radojičićem, 2013. i 2014. godine.

Sadašnji trener Nikšićana Nikola Rakojević, takođe, ima šansu da postane najtrofejniji domaći trener - jedini sa tri šampionske titule.

Nekoliko rekorda, jubileja, lijepih brojki se ukazuje na horizontu, ali Sutjeska prethodno mora da pobijedi Grbalj, koji u Nikšić dolazi rasterećen. Tim iz Radanovića je izgubio šanse da se plasira u Evropu, ali i (skoro) prebrinuo sve brige oko opstanka.

Marković: Znamo šta nam ovo donosi

Čudu kraj Bistrice nada se Budućnost, koja gostuje Rudaru u Pljevljima. Podgoričani pod Golubinjom moraju da ostvare bolji rezultat od Sutjeske, kako bi u posljednjem kolu na svom terenu u derbiju igrali za šampionsku titulu.

Dakle, sve je u rukama aktuelnog prvaka i aktuelnog lidera.

"Gledamo samo sebe, ne interesuje nas rezultat iz Pljevljalja. Naporno smo radili cijele sezone da bismo došli u situaciju da kolo prije kraja zavisimo samo od našeg rezultata i želimo to da iskoristimo", poručuje najbolji strijelac Sutjeske Božo Marković (11 golova).

Za njega, baš kao i za trenera Rakojevića, vezane su dirljive fudbalske priče - vrlo moguće sa šampionskom pozadinom.

Marković se oktobra prošle godine vratio na teren, i to rekordom brzinom nakon najteže moguće povrede (operacija prenjeg ukrštenog ligamenta koljena). Pauza od pola godine nije mu smetala da golovima dovede svoj tim na korak od trona.

Rakojević je, s druge strane, prije manje od dvije sedmice imao komplikovanu operaciju prostate, nakon koje je ignorisao savjete ljekara i vratio se na klupu u prošlom kolu protiv Zete.

"Mnogo nam znači što je šef sa nama, njegovo zdravlje je naša najveća pobjeda", dodaje Marković.

Vezista Sutjeske Marko Ćetković ima priliku da osvoji titulu sa trećim različitim klubom, jer se 2007. radovao sa Zetom, a 2009. i 2011. sa Mogrenom.

"Imamo meč-loptu pred našim navijačima, dakle sve što smo mogli da poželimo. Neće biti lako, naš rival je rasterećen i stiže da se nadigrava, ali bolja smo ekipa od Grblja i vjerujem da će to presuditi", ističe Ćetković.

Božović: Vjerujemo u sebe i u Grbalj

Budućnost je prinuđena da osluškuje šta se dešava kraj Bistrice, ali mora da završi svoj dio posla - da pobijedi Rudar, koji još nije izgubio šanse da se spasi bez baraža.

"Neće biti lako, Budućnost odavno nije pobijedila u Pljevljima, ali mi u svakom meču idemo na trijumf", kaže Draško Božović, najbolji igrač “plavih” u posljednje vrijeme.

Budućnost je posljednji put slavila pod Golubinjom prije tačno šest godina - maja 2013. Od tada je u Pljevljima odigrala 10 utakmica, osam je izgubila i samo dva puta izborila remi.

Za titulu je, dakle, potreban prekid tradicije, ali i barem remi Grblja u Nikšiću.

"Mislim da Grbalj ima kvalitet da uradi nešto protiv Sutjeske. Ako ne uspije, čestitaćemo rivalu na tituli i okrenuti se finalu Kupa", dodaje Božović.

Rudar, matematički, još nije u baražu, ali mora da pobijedi oba meča do kraja (Budućnost kući, Iskra u gostima), te da se nada da Iskra danas neće slaviti u Petrovcu.

Zeta je na trening kampu FSCG gost novom drugoligašu Mornaru, ali joj pobjeda neće matematički osigurati treće mjesto ako OFK Titograd, takođe na neutralnom terenu u Danilovgradu, pobijedi Lovćen.

Druga liga: Za baraž i opstanak

Mečevi pretposljednjeg, 35. kola igraju se danas i u Drugoj ligi. Kom će matematički potvrditi 2. mjesto i obezbijediti baraž mečeve sa Lovćenom ako na Zlatici pobijedi Igalo.

Šansu da se matematički pridruži Komu u baražu ima Bokelj, ako pobijedi Arsenal u Tivtu. Eventualnom kiksu Kotorana nada se Otrant, koji na 4. mjestu ima tri boda manje, a dočekuje novog prvoligaša, Mladost Lješkopolje.

Velike borbe i na dnu - Berane je već ispalo, a Dečić i Jezero ulaze u dva posljednja kola bodovno poravnati na 9. mjestu.

Jezero danas dočekuje Berane, a Dečić Jedinstvo. Opstanak nije obezbijedilo ni Igalo, koje ima tri boda više od Jezera i Dečića, a danas gostuje Komu.

Sve utakimice počinju u 17.30 sati.

Bonus video: