Kreće druga faza Tumbine misije - EURO 2020

Crna Gora u petak gostuje Kipru, narednog utorka dočekuje Tursku
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2018. 17:50h

Pet i po mjeseci je prošlo od posljednje utakmice crnogorske fudbalske reprezentacije, vrijeme je za novu stranicu...

Kraj kvalifikacija za Mundijal označio je kraj još jednog sna, mada budućnost izgleda mnogo ljepše nego prije dvije godine, kada je nacionalni tim preuzeo Ljubiša Tumbaković i počeo od nule - sa namjerom da vrati entuzijazam, pozitivnu energiju, vjeru da će Crna Gora ponovo biti faktor iznenađenja na evropskoj fudbalskoj sceni, a jednog, ne tako dalekog, dana možda i učesnik velikog takmičenja...

Rusija je bila preveliki zalogaj za malu Crnu Goru, put do završnice našle su Poljska i Danska, ali prvi korak ka stvaranju ozbiljnog tima sa ozbiljnim namjerama je napravljen...

Sada Tumbaković prelazi na drugu fazu "projekta", koji isključivo ima rezultatski cilj - odlazak na EURO 2020.

U pripremi za jesen i prvu šansu - Ligu nacija - slijede prve dvije provjere, protiv Kipra u petak u Nikoziji i Turske narednog utorka na stadionu pod Goricom.

Prijateljske utakmice su posljednjih godina često remetilački faktor u napornim klupskim sezonama, klubovima su trn u oku, igračima često dodatni napor...

"Svima nama prija da dođemo u nacionalni tim, da dođemo kući", ističe, međutim, Danijel Petković, golman francuskog Lorijena.

Petković je jedan od reprezentativaca koji je pod velikim takmičarskim pritiskom, jer se njegov klub bori za ulazak u elitno društvo.

U pripremama za ono što dolazi u septembru, takmičarski pristup prijateljskim utakmicama je obavezan kada je nacionalni tim u pitanju, a Kipar je prvi test u novom ciklusu.

"Kipar mi je nepoznata selekcija, ali nema sumnje da je riječ o timu koji je na domaćem terenu neugodan i opasan. Te, uslovno rečeno, manje selekcije uvijek imaju veliki motiv, igraju tvrdo, žele da se dokažu. I mi moramo tako da nastupimo. Naravno da vjerujem da možemo da pobijedimo", kazao je Petković.

Nakon Kipra slijedi Turska, na papiru mnogo jača selekcija. Turci su bili daleko od Mundijala, završili su iza Islanda, Hrvatske i Ukrajine, nije im pomogao ni legendarni Fatih Terim na klupi...

Igrali su promjenljivo, uzeli su četiri boda Hrvatskoj, a samo jedan Ukrajini i oba puta izgubili od Islanda.

Terima je naslijedio Mirčea Lučesku, još jedna trenerska legenda, koji je dobio talentovan tim, sa novim zvijezdama Underom (Roma), Morom (Selta), Tosunom (Everton)...

"Odlična su selekcija, sa mnogo kvalitetnih pojedinaca", istakao je Petković.

Turska je bila rival Crnoj Gori u pripremama za kvalifikacije za Mundijal, 29. maja 2016. godine u Antaliji je slavila golom Mehmeta Topala u posljednjim trenucima meča (1:0).

"Izgubili smo nesrećno. I tada smo pokazali da možemo da se nosimo sa njima. Očekujem da će pokušati da se nametnu na terenu, bez obzira što su gosti, sigurno vjeruju u svoj kvalitet, ali mi kod kuće uvijek igramo dobro. U svakom slučaju, biće to dvije lijepe provjere", rekao je Petković.

Prvog dana priprema reprezentacija nije bila kompletna. Stefan Savić, Emrah Klimenta i Marko Bakić dolaze sjutra.

U kombinaciji za mečeve od pozvanih igrača neće biti Boris Kopitović, koji je povrijeđen, te Elsad Zverotić zbog, kako je saopšteno iz FSCG, porodičnih obaveza.

Očekivali smo lakšu grupu u Ligi nacija

Prve takmičarske obaveze, Crnu Goru čekaju u septembru u Ligi nacija, novom takmičenju i alternativnom putu ka Evropskom prvenstvu.

Rivali našeg tima su Srbija, Rumunija i Litvanija.

"Očekivali smo lakšu grupu. Od Rumunije smo bili bolji u prethodnim kvalifikacijama, ali to je mnogo dobra selekcija. Srbija je, naravno, specifičan protivnik, zbog rivalstva i činjenice da igramo prvi put. Mi ćemo se spremiti najbolje što možemo, izvući ćemo iz sebe maksimum, pokušati da uradimo nešto više", rekao je Petković.

Galerija

Bonus video: