Giljen i Marković uglas: Ovo je Pecova titula

Sačuvao je mir u klubu i svlačionici kada je to bilo najpotrebnije, a onda se odmah nakon operacije vratio da završi ono što je počeo - kaže Božo Marković o treneru Sutjeske Nikoli Rakojeviću
1697 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićani žale za duplom krunom, Foto: Milan Šapurić
Nikšićani žale za duplom krunom, Foto: Milan Šapurić

Sutjeska je potvrdila dominaciju u crnogorskom fudbalu, jedina je ekipa koja je odbranila titulu dva puta, pa je pred rivalima sada težak domaći zadatak i izazov kako da makar izjednače podvig nikšićkog kluba.

“Plavo-bijeli” su sa četiri titule najtrofejniji tim u CFL (tri ima Budućnost, po dvije Mogren i Rudar, na jednoj su Zeta i Mladost/OFK Titograd), a pamtiće se i da je Sutjeska u sezoni 2018/19. imala niz od 25 utakmica bez poraza u prvenstvu i Kupu koji je trajao od 20. oktobra do 11. maja.

- Kvalitet i kontinuitet su na kraju presudili. Bili smo tokom cijele godine najbolja ekipa, dali smo uz Budućnost najviše golova... Igrali smo dobro, pa i kada rezultat na početku prvenstva nije bio najbolji imali smo samopouzdanja, nismo gubili glavu - rekao je kapiten Vladan Giljen.

Sutjeska je u jednom momentu imala osam bodova manje od lidera (OFK Titograda), a onda je zahvaljujući velikoj seriji dobrih rezultata preuzela vrh. I više ga nije puštala, iako je bilo prvenstvenih izazova, poput onog protiv Budućnosti kraj Bistrice.

Jači od pritiska

- Bilo je pritiska, posebno na kraju. Osjećali smo ga u posljednjih nekoliko utakmica s obzirom na to šta se sve izdešavalo u svega nekoliko dana - prvo smo ispali iz Kupa, onda je i trener Nikola Rakojević morao na operaciju. Hvala bogu, na kraju se sve odlično završilo - titula je u Nikšiću, a Peco je dobro - dodaje iskusni golman.

Sezona za Sutjesku nije završena - ima još duel protiv Budućnosti u subotu.

- Pokušaćemo da pobijedimo u Podgorici, jer je derbi uvijek derbi. Onda ćemo imati vremena da odmorimo i da se posvetimo kvalifikacijama za Ligu šampiona. Nadam se da možemo i u Evropi da budemo konkurenti, a ne samo učesnici - kaže Giljen.

Kup je otvorena rana - Nikšićani vjeruju da su mogli više.

- Ostaje žal, primili smo u revanšu polufinala gol sa igračem više protiv Budućnosti... Mislim da je i Budućnost zaslužila igrama tokom sezone, a posebno u drugom dijelu, da osvoji trofej, ali mora da odradi i finale. Čestitali smo protivniku što nas je eliminisao, titula je ipak mnogo vrednija - jasan je Giljen.

Pehar koji budi posebne emocije

Možda i ključna figura u odbrani titule bio je napadač Božo Marković, strijelac 12 golova u CFL, od kojih je jedan ipak napravio razliku. Marković je pogodio za 2:2 u sudijskoj nadoknadi u derbiju protiv Budućnosti i tako sačuvao pet bodova prednosti.

- Taj gol protiv Budućnosti je definitivno imao težinu i može se reći da je bio najvažniji. Ali, ne bih od tih 12 izdvojio nijedan, najvažnije je da je svaki doprinio da Sutjeska osvoji bodova i približi se tituli - kaže Marković.

Tituli koja vrijedi mnogo - za Sutjesku, za Markovića, za Rakojevića...

- Ove godine je bilo posebno emotivno. Ja sam se vratio nakon teške povrede, prošao pakao gledajući kako se momci bore bez mene. Na kraju je i Peco imao velikih zdravstvenih problema, koji su nas sve potresli. Konačno se završilo, i to na pravi način. Peco je, naravno, imao ključnu ulogu. Kada smo bili u minusu u odnosu na Titograd, Zetu i Budućnost on je sačuvao mir u timu i klubu, učinio da vjerujemo da će se trud isplatiti. Vratio se na posao odmah poslije operacije, ugrozio zdravlje, ali želio je da završi ono što je počeo - priča Marković i dodaje:

- Bilo je mnogo teže nego prošle sezone, ali ovako je na kraju i slađe. Nikom nije bilo prijatno nakon eliminacije u Kupu, nadali smo se da možemo do duple krune, a ispali smo na čudan način - rekao je Marković i obrazložio:

- Kažem čudan, jer smo u prvenstvu osvojili bod vrijedan titule protiv Budućnosti, iako je naš rival zaslužio da pobijedi u Nikšiću i priđe na dva boda minusa. Onda smo u oba meča polufinala bili bolji, mislim da smo i zaslužili da prođemo. U revanšu smo vodili 1:0, promašivali šanse s igračem više, a onda primili gol i ispali. Zbog toga žalimo, ali neka dupla kruna bude izazov za narednu sezonu - zaključio je Marković.

Bonus video: