Mesi i Ronaldo: Sezona u kojoj nije bilo dileme, ali je Argentinac napravio razliku

Još po jedna utakmica do kraja sezone - Argentinac je dao 50 golova, CR7 imao najslabiji učinak od 2010.
2320 pregleda 2 komentar(a)
Ronaldo i Mesi, Foto: Beta/AP
Ronaldo i Mesi, Foto: Beta/AP

Od 2009. godine, kada je Kristijano Ronaldo pojačao Real Madrid iz Mančester junajteda, počelo je veliko rivalstvo Portugalca sa majstorom iz Barselone - Lionelom Mesijem.

Poređenja više nije bilo moguće zaustaviti, nije se situacija promijenila ni ove sezone kada je Ronaldo odlučio da ode u Juventus i prihvati se novog izazova.

Nova liga kao da je usporila portugalskog asa, pa je ovo prva sezona u karijeri da dileme nema i da može da se kaže da je Mesi bio uspješniji od velikog protivnika.

Klupski, to nije izraženo - Barselona je ove sezone osvojila Primeru i Superkup Španije, za vikend ima šansu i da odbrani trofej u Kupu kralja, dok je Juventus potvrdio dominaciju u Seriji A, slavio je i u Superkupu Italije u avgustu...

Otvorena rana obojici je Liga šampiona - Barsa je čudesnim preokretom u polufinalu eliminisana od Liverpula, za Juve je koban bio Ajaks u četvrtfinalu...

ŠEST MEČEVA i 21 GOL VIŠE

Ne pamti se, međutim, da je razlika bila tako izražena pojedinačno - Mesi je do sada u sezoni odigrao 49 utakmica i postigao je 50 golova u svim takmičenjima, od čega 36 u Primeri.

Argentinac je odličnu sezonu imao i u Ligi šampiona. Završio je sa 12 pogodaka, od kojih je po šest dao u grupnoj i nokaut fazi, a dva je postigao i u Kupu kralja u kojem na putu do finala odigrao svega 297 minuta. Na sve golove, Mesi je dodao i 22 asistencije.

Ronaldove brojke definitivno nisu tako blještave kao Mesijeve. Tačnije, u posljednjih deset godina nikada nisu bile slabije. CR7 je odigrao 43 utakmice (za vikend Juve čeka posljednji meč u sezoni protiv Sampdorije) i upisao se 28 puta. Čak nije ni prvi strijelac Serije A, u kojoj je postigao 21, pet manje od veterana Fabija Kvaljarele iz Sampdorije. Ispred Ronalda su i Duvan Sapata (Atalanta) i Kšištof Pjontek (Milan) sa po 22. Očekivano, Ronaldo je imao i manje asistencija od Mesija ove sezone u svim takmičenjima - podijelio ih je ukupno 13...

Od 2009, kada je stigao u Real, do ove, Ronaldo je imao najslabiju prvu sezonu sa 33 pogotka. Kasnije je uvijek išao na 40+ golova, a najviše ih je dao u sezoni 2014/15. kada se zaustavio na 61.

POSTOJI LI BORBA ZA ZLATNU KOPAČKU?

Mesi je sezonu Primeri završio sa 36 golova, a jedini koji bi mogao da mu pokvari računicu u borbi za Zlatnu kopačku je Kilijan Mbape.

Napadač Pari Sen Žermena je dao četiri pogotka manje od Argentinca, s tim što tek treba da odigra meč posljednjeg 38. kola u Ligi 1. PSŽ gostuje Remsu, Mbape (ako uopšte bude igrao) ima motiv da makar pokuša da stigne petostrukog dobitnika Zlatne kopačke, koju je osvajao 2010, 2012, 2013, 2017. i 2018. godine.

Ronaldo je istu nagradu osvajao 2008, 2011, 2014. i 2015. U eri Mesija i Ronalda samo su još Dijego Forlan (2008/09) i Luis Suares (2015/16) bili najbolji strijelci u evropskim ligama.

Bonus video: