Na Kosovo i Češku sa samo dva napadača

Više nemamo luksuz da gubimo bodove, poručio je selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković saopštavajući spisak za mečeve protiv Kosova 7. juna u Podgorici i Češke tri dana kasnije u Olomucu
1166 pregleda 2 komentar(a)
Novo okupljanje, novi problemi: Crnogorska reprezentacija nekompletna je kao protiv Engleza u martu, Foto: Boris Pejović
Novo okupljanje, novi problemi: Crnogorska reprezentacija nekompletna je kao protiv Engleza u martu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.05.2019. 09:25h

Samo dva napadača nalaze se na spisku selektora fudbalske reprezentacije Crne Gore Ljubiše Tumbakovića za predstojeće kvalifikacione utakmice za plasman na Evropsko prvenstvo, protiv Kosova 7. juna u Podgorici i Češke tri dana kasnije u Olomucu.

Povrede Stevana Jovetića (operisao koljeno, odustvovaće makar do novembra) i Luke Đorđevića (mišić, pauza četiri sedmice) svele su napadačke opcije “hrabrih sokola” na samo dva imena - Stefana Mugošu, koji je tek izašao iz povrede u Inčonu, i Fatosa Bećiraja, iza kojeg je dobra sezona u izraelskom Makabiju iz Natanje.

Činjenica da Tumbaković nije pronašao alternative za Jovetića i Đorđevića, dovoljno govori u kakvom se stanju nalazi crnogorska reprezentacija, i kada su u pitanju povrede i kada se radi o širini fonda kvalitetnih fudbalera.

Tumbaković je, umjesto sa napadačima, popunio spisak veznim igračima - tu je ponovo Sead Hakšabanović, koji je odigrao četiri meča za reprezentaciju, ali ga odavno nije bilo na spisku (u međuvremenu je prelaskom u švedski Norčeping iz Malage počeo da sakuplja minutažu), zatim Vukan Savićević iz Visle Krakov, kao i Dušan Lagator iz ruskog drugoligaša Sočija, nekadašnji fudbaler Mladosti koji je pozivan u nekoliko navrata, ali još nije imao priliku da debituje...

- Spisak je, i ovog puta, sačinjen od igrača koji su ‘aktuelni’ od kada sam na mjestu selektora reprezentacije. U odnosu na martovsko okupljanje imamo tri promjene, pa su sa nama Savićević, Hakšabanović i Lagator, momci sa čijim smo kvalitetima upoznati. Igrama i konstantnošću u posljednjih nekoliko mjeseci zaslužili su poziv i računamo na njih za ove dvije utakmice - rekao je Tumbaković za sajt FSCG.

Bez Jovetića, a sa dva ključna fudbalera iz španske Primere koji su povrijeđeni završili sezonu (Stefan Savić i Nikola Vukčević) Crna Gora igra krucijalne mečeve u grupi A u kojima će pokušati da ostane u trci za plasman na Euro uoči jesenjeg raspleta.

- Očekuju nas dvije veoma važne utakmice, prvo protiv Kosova kod kuće a zatim u gostima sa Češkom. Trudićemo se, da uz sve kadrovske probleme koje imamo, pripremimo selekciju što bolje i da oni koji budu najspremniji odgovore zahtjevima utakmica koje nas očekuju - dodao je Tumbaković.

Kosovo je selekcija u usponu, vjerovatno najopasnija reprezentacija koja je mogla da dopadne Crnoj Gori iz petog šešira, a koja se u svom dosada jedinom meču u grupi A u martu ispromašivala protiv Bugarske u Prištini (1:1).

Dodatni problem za Savića i društvo biće sablasno prazne tribine stadiona pod Goricom - zbog kazne Uefe nakon rasističkog ponašanja dijela navijača protiv Engleske, Crna Gora će morati da odigra jedan domaći meč pred praznim tribinama.

Česi su stari “dužnici”, selekcija koja je zaustavila Crnu Goru na stepenici ka najvećem uspjehu do sada (baraž za Euro 2012. godine), sada mlada i talentovana reprezentacija, predvođena napadačem Rome Patrikom Šikom.

Umjesto Praga, gdje 7. juna dočekuju Bugare, Česi su za 10. jun odabrali grad Olomuc koji će ugostiti crnogorsku reprezentaciju.

Česi su na dnu grupe A, ali odigrali su samo jedan meč, i to najteži - poraženi su od Engleske na “Vembliju” sa 5:0.

Crna Gora je odigrala dvije utakmice i osvojila jedan bod, protiv Bugarske u Sofiji je bilo neriješeno 1:1, dok su neprikosnoveni Englezi slavili u Podgorici sa 5:1.

Još je rano za kalkulacije šta je potrebno Crnoj Gori u tradicionalno neugodnim junskim terminima, ali je jasno da je u izjednačenoj borbi za drugo mjesto, za koje konkurišu četiri tima, najvažnije pobjeđivati kod kuće i ne gubiti bodove u gostima.

Pobjeda nad Kosovom i remi u Češkoj - “magična” su četiri boda koja će Tumbakovićevi fudbaleri tražiti u junu, ali je pitanje koliko će to biti realno protiv opasnih rivala i sa ponovo desetkovanim timom.

- Sve utakmice koje dolaze imaju neke svoje ciljeve. Tako je bilo i prethodnog puta. Da smo u Bugarskoj upisali pobjedu, bili bismo zadovoljni martovskim okupljanjem. Ipak, to se nije desilo i više nemamo luksuz da gubimo bodove - poručio je Tumbaković.

Crnogorska reprezentacija počeće okupljanje već u ponedjeljak 27. maja.

Tumbinih 28 odabranih

Na Tumbakovićevom spisku nalazi se 28 fudbalera.

Golmani: Danijel Petković (Lorijen, Francuska), Milan Mijatović (Budućnost), Damir Ljuljanović (OFK Titograd).

Odbrana: Stefan Savić (Atletiko Madrid, Španija), Marko Simić (Pahtakor, Uzbekistan), Žarko Tomašević (Ostende, Belgija), Adam Marušić (Lacio, Italija), Filip Stojković (Crvena zvezda, Srbija), Boris Kopitović (Čukarički, Srbija), Risto Radunović (Astra, Rumunija), Igor Vujačić (Zeta).

Vezni red: Nikola Vukčević (Levante, Španija), Marko Vešović (Legija Varšava, Poljska), Vladimir Jovović (Jablonec, Češka), Marko Janković (SPAL, Italija), Aleksandar Šćekić (Partizan, Srbija), Mirko Ivanić (Crvena zvezda, Srbija), Marko Bakić (Muskron, Belgija), Nebojša Kosović (Kairat, Kazahstan), Aleksandar Boljević (Vasland Beveren, Belgija), Sead Hakšabanović (Norčeping, Švedska), Luka Mirković (Budućnost), Stefan Lončar (Istra, Hrvatska), Vukan Savićević (Visla Krakov, Poljska), Deni Hočko (Famalikao, Portugal), Dušan Lagator (Soči, Rusija).

Napad: Fatos Bećiraj (Makabi Netanja, Izrael), Stefan Mugoša (Inčon junajted, Južna Koreja).

Bonus video: