Evo koliko su crnogorski klubovi zaradili u Evropi: Sutjeska rekorder

Nikšićani su imali fantastičan “tajming” za osvajanje titula - uzeli su, naime, dvije vezane od momenta kada je Uefa odlučila da poveća nagradni fond za šampione država sa 500 na 740 hiljada eura
2488 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa meča Sutjeska-Budućnost, Foto: Milan Šapurić
Detalj sa meča Sutjeska-Budućnost, Foto: Milan Šapurić
Ažurirano: 24.05.2019. 09:28h

Sa milion i 760 hiljada eura, zarađene u posljednje tri sezone (računajući i novac koji će dobiti za novu titulu) Fudbalski klub Sutjeska je crnogorski rekorder kada su u pitanju nagrade od Uefe.

Nikšićani su imali fantastičan “tajming” za osvajanje titula - uzeli su, naime, dvije vezane od momenta kada je Uefa odlučila da poveća nagradni fond za šampione država sa 500 na 740 hiljada eura.

Prethodno, po pola miliona za osvajanje titule i plasman u kvalifikacije za LŠ zaradili su Rudar 2015, OFK Titograd 2016. i Budućnost 2017. godine.

Prije toga, nagrade su bile još manje, pa je Sutjeska recimo za titule 2013. i 2014. i nastup u 1. kolu kvalifikacija za LŠ (dvije eliminacije od moldavskog Šerifa) zaradila dva puta po oko 250 hiljada...

Svi crnogorski šampioni do sada eliminisani su u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Najduže se od crnogorskih klubova u Evropi kada je u pitanju jedna evropska sezona zadržala Zeta, koja je 2012. pod dirigentskom palicom Rada Vešovića igrala plej-of fazu za plasman u Ligu Evrope.

Golubovčani su eliminisani od PSV Ajndhovena, ali su prije toga u pobjedničkom nizu nanizali jermenski Pjunik, finsku Jivaskilu i Sarajevo.

Zeta je, međutim, tog ljeta zaradila samo 400 hiljada eura, jer su nagrade Uefe prije sedam godina bile značajno manje. Kada bi isti uspjeh Zeta ponovila predstojećeg ljeta, zaradila bi - ravno milion.

Mladost, sadašnji OFK Titograd, je sa Nikolom Rakojevićem ljeta 2013. eliminisao Videoton i Senicu, prije nego što je ispao od Sevilje.

Uefa je u međuvremenu povećala "tarifu", pa je Mladost dva ljeta kasnije uzela blizu pola miliona, nakon trijumfa nad azerbejdžanskim Nefčijem i poraza od albanskog Kukešija.

Isto toliko - skoro pola miliona, zaradila je Budućnost pod Miodragom Vukotićem 2016. u kvalifikacijama za LE (prošla Rabotnički, ispala od Genka),te ponovo Mladost 2017, kada je izbacila jermenski Gandžasar, pa ispala od austrijskog Šturma.

Najosnovnije nagrade (220 hiljada eura za nastup u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope) u minulih pet godina su pokupili Sutjeska i Budućnost 2015. godine (eliminisani od Debrecina, odnosno letonske Jurmale), zatim Lovćen (ispadanje od Željezničara 2014), Bokelj (ispadanje od Vojvodine), te ponovo Budućnost (ispadanje od Trenčina), OFK Titograd (od B36 sa Farskih Ostrva)...

Bonus video: