Rakojević i Sutjeska - veza koja je šampionu donijela gotovo dva miliona eura

Nikšićki klub je apsolutni crnogorski rekorder po sumi novca koju je dobio od Uefe za učešće u internacionalnim takmičenjima, bez obzira što prethodna dva ljeta nije ostvario ni pobjedu u Evropi
1713 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje igrača Sutjeske nakon osvajanja titule, Foto: Milan Šapurić
Slavlje igrača Sutjeske nakon osvajanja titule, Foto: Milan Šapurić
Ažurirano: 24.05.2019. 09:37h

Sutjeska i Nikola Rakojević - dobitna kombinacija.

Prevedeno na jezik brojki, to je gotovo dva miliona eura, koliko je nikšićki klub zaradio od Uefinih nagrada za plasman na evropsku scenu pod dirigentskom palicom sadašnjeg trenera.

Rakojević se četvrti put vratio na kormilo Sutjeske 1. marta 2017. godine i započeo svoj najplodonosniji period na klupi tima u kojem je proveo gotovo cijeli igračku karijeru. U sve tri sezone, naime, osvajao je po jedan trofej.

Prve godine po povratku, nakon samo tri mjeseca, Rakojević je sa Sutjeskom uzeo Kup Crne Gore, trijumfom u finalu nad Grbljem (1:0), dok je u prvenstvu umalo nadoknadio čak 20 bodova zaostatka u odnosu na Budućnost, koja je te godine postala šampion završivši prvenstvo sa istim brojem bodova kao Nikšićani i Zeta.

Svejedno - Sutjeska je trijumfom u Kupu izborila kvalifikacije za Ligu Evrope. Eliminisana je od Levskog iz Sofije i prihodovala je 220 hiljada eura.

Već naredne sezone, 2018/19. Nikšićani su sa Rakojevićem osvojili najdominantniju titulu u Crnoj Gori - imali su čak 22 boda više od Budućnosti i izborili se za Uefin džek-pot, u pravom smislu te riječi. Bila je to, naime, prva sezona u kojoj je crnogorskom prvaku samo za pojavljivanje u Evropi sljedovalo 770 hiljada eura.

Nikšićani su samo za plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona prihodovali 510 hiljada eura (230 hiljada za učešće u kvalifikacijama za LŠ, još 280 hiljada za nastup u 1. kolu), dok im je za prelazak u kvalifikacije za Ligu Evrope (2. kolo) pripalo dodatnih 260 hiljada.

Ovih 770 hiljada Sutjeska je prošlog ljeta zaradila iako na evropskoj sceni, na četiri meča, nije ostvarila pobjedu, nije postigla ni gol.

Prvo je u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisana od kazahstanske Astane (porazi 1:0 i 2:0), da bi u kvalifikacijama za Ligu Evrope bila slabija od jermenskog Alaškerta (poraz 1:0 u Nikšiću, 0:0 u gostima). Da su eliminisali Jermene Nikšićani bi zaradili dodatnih 280 hiljada eura za nastup u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a ukupan nagradni fond zaokružili bi na milion i 50 hiljada.

Bez obzira, Sutjeska je bila zadovoljna sa 770 hiljada, a isto toliko ima zagarantovano predstojećeg ljeta, nakon nove titule, druge uzastopne pod Rakojevićem, osvojene kolo prije kraja još uvijek aktuelne sezone.

Ponovo će crnogorski šampion dobiti 230 hiljada za učešće u kvalifikacijama za LŠ, ponovo će inkasirati dodatnih 280 hiljada za nastup u 1. kolu, a ukoliko ne napravi čudo i ne iznenadi nekog od favorita (potencijalni rivali su opet isti, Astana, Šerif, BATE, Karabag, Zvezda, Seltik...) za prelazak u Ligu Evrope dobiće ponovo dodatnih 280 hiljada.

Ukupno bi to bilo - 770 hiljada, a računajući prethodne dvije sezone pod Rakojevićem - ravno milion i 760 hiljada!

Još ako bi Sutjeska prvi put predstojećeg ljeta eliminisala neku ekipu na evropskoj sceni, i plasirala se, recimo, u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope (to je realnija varijanta od plasmana u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona), cjelokupan nagradni fond u posljednje tri godine dostigao bi cijelih dva miliona eura!

Nikoli Rakojeviću već krajem naredne sedmice, 1. juna, ističe jednogodišnji ugovor sa nikšićkim klubom, ali imajući u vidu svotu novca koju je Sutjeska sa njim zaradila od nagrada Uefe, pa čak i bez ijedne evropske pobjede, nema sumnje da će čelnici kluba uraditi sve da ga zadrže.

Bonus video: