Kanute pomaže gradnju prve džamije u Sevilji nakon 700 godina

Nekadašnji napadač španskog kluba tokom ramazana je prikupio polovinu iznosa planiranog za gradnju
1379 pregleda 0 komentar(a)
Kanute u dresu Sevilje, Foto: Wikimedia Commons/Carlos RM
Kanute u dresu Sevilje, Foto: Wikimedia Commons/Carlos RM

Nekadašnji fudbaler Sevilje Frederik Kanute pomaže gradnju prve džamije u Sevilji u posljednjih čak 700 godina, javlja BBC.

Kada se pojavila informacija da će muslimanska zajednica izgubiti svoju džamiju u Sevilji, nekadašnji napadač Totenhema, Vest Hama i Sevilje je odlučio pružiti pomoć. Vlasnik dijela zgrade u dijelu Seville pod nazivom Ponse de Leon 2007. je odlučio prodati objekat, a to je značilo da će muslimanska zajednica ostati bez prostora za molitvu.

"Pomogao sam muslimanskoj zajednici u Sevilji prije nekoliko godina. U to vrijeme su tražili sigurno mjesto za molitvu, a ja sam im pomogao da zadrže svoju privremenu džamiju", podsjetio je Kanute.

Nakon što se uvjerio da je sve legalno, Kanute je insistirao da bude anoniman. Ipak, informacije su se ubrzo pojavile u medijima nakon što je fudbaler poklonio 700.000 dolara Fondaciji Maskita de Sevilja za objekat namijenjen molitvi, koji je koristio on i drugi muslimani iz Sevilje, prenosi Klix.ba.

Danas ta zgrada više nije dovoljna za veliki broj muslimana koji žele u njoj obavljati molitvu, a Kanute ponovo pruža pomoć. Ovog puta njegova kampanja "Kanoute 4 Seville Mosque" ima za cilj prikupiti 250.000 funti za gradnju džamije u Sevilji koja će biti prva u 700 godina. Tokom ramazana je prikupio polovinu tog iznosa.

Kanute je u Sevilju stigao iz Totenhema 2005. godine, a u narednih sedam godina je imao najuspješni period karijere. Osvojio je dvaput UEFA Kup, dvaput Kup Španije, Superkup Evrope i Španije, a 2007. godine je proglašen za najboljeg afričkog fudbaler.

Sevilja i stadion Ramon Sančes Pichuan su ostali posebna mjesta za njega, navijači ga i danas vole.

"Igrao sam u Sevilji sedam godina, a kao musliman u novom gradu sam odmah potražio mjesto za molitvu. Pronašao sam džamiju koja je ustvari bila privremena džamija, ali koja i danas postoji. Fantastičnu zajednicu su formirali ne samo imigranti, nego i Španci. Oni su Evropljani, takođe su i iz Andaluzije. Tu je prelijepa mješavina Marokanaca, Alžiraca, Senegalaca i drugih", izjavio je Kanute.

On uz pomoć Španaca Ibrahima Hernandesa i Lukmana Nijeta planira novi projekt džamije te još uvijek održava vezu sa Seviljom, a podršku pružaju Votfordov fudbaler Abdulaje Dukur i igrač Manchester Sitija Bendžamin Mendi, kao i bivši član Arsenala Abu Dijabi.

Donacije stižu širom svijeta, a Kanute želi izgraditi novu džamiju i islamski centar otvoren za sve.

Bonus video: