Barsu čeka remont - sa ili bez Valverdea

Katalonci jurili tripletu, na kraju su morali da se zadovolje samo titulom prvaka Španije
872 pregleda 1 komentar(a)
Mesi u šoku nakon poraza od Velsnije, Foto: JON NAZCA
Mesi u šoku nakon poraza od Velsnije, Foto: JON NAZCA

Prije tačno mjesec, 27. aprila, Barselona je pobjedom nad Levanteom na “Nou kampu” proslavila titulu i najavila pohod na sve trofeje:

- Želimo i trofeje u Ligi šampiona i Kupu kralja - euforično je izjavio Đerard Pike.

Niko u Kataloniji nije vjerovao da će pehar prvaka Španije biti i jedini ove sezone, drugi računajući i Superkup Španije u avgustu prošle godine, niti je mogao da pretpostavi kakav se finiš sprema.

Barsa je u posljednjih dvadesetak dana sezone doživjela debakl - nedavno je u nezaboravnom meču polufinala protiv Liverpula ostala bez finala Lige šampiona, a prije dvije noći je u Sevilji izgubila i Kup kralja, koji je osvajala posljednje četiri godine. Bolja je bila Valensija - slavila je 2:1, dominirala je, imala i dva gola prednosti...

Trener Ernesto Valverde je navodno poslije poraza od “slijepih miševa” ponudio ostavku, iako mu je Lionel Mesi prije samo tri dana dao podršku. - Valverde ima ugovor. Ovaj poraz nije njegova odgovornost - kazao je prvi čovjek Barse Đozep Marija Bartomeu.

Valverde, dakle, ima dobre šanse da ostane, ali većina igrača je u subotu na stadionu “Benito Viljamarin” odigrala posljednji meč za Katalonce. Jer, katalonski mediji pišu da su u ovom trenutku za narednu sezonu sigurni samo Mesi i golman Mark Andre ter Štegen. Svi ostali bi mogli da idu u slučaju ponude koja bi zadovoljila klub, s tim što se velike šanse da ostanu daju i Pikeu, Ivanu Rakitiću i Luisu Suaresu.

Dolazak Frenka de Jonga iz Ajaksa je odavno dogovoren, blizu je i Antoan Grizman, čeka se i transfer Matajsa de Lihta, kao i želja čelnika kluba da naredne sezone prvom timu priključe veći broj igrača iz La Masije nego što je bio slučaj do sada.

Sve ovo govori da će “blaugrana” u bitno promijenjenom sastavu dočekati novu sezonu, a najveća misterija u Kataloniji je Filipe Kutinjo. Ne liči na sebe od kada je u januaru 2018. stigao iz Liverpula, u najvažnijim mečevima je bilo najslabija karika Barse na oba dijela terena...

- Neke igrače smo već doveli, neke ćemo tek da dovedemo. Logično, neko će morati i da ide - tako je svakog ljeta - poručio je Bartomeu.

Valensija je, s druge strane, osvojila prvi trofej još od 2008. godine, a trener Marselino Garsija Toral je prvi put pobijedio Barsu u karijeri, i to iz 21. pokušaja - ima i 14 poraza i šest remija.

Bonus video: