Najljepša utakmica: Budućnost u Kupu vidi spas sezone, Lovćen sanja čudo

Budućnost je samo jednom iz četiri pokušaja osvojila Kup (izgubila je dva finala od Rudara, jedno od Mogrena), Lovćen se radovao 2014, a jedino finale koje je izgubio bilo je prije 10 godina od Petrovca
2091 pregleda 3 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti i Lovćena poziraju sa trofejom Kupa, Foto: FSCG
Fudbaleri Budućnosti i Lovćena poziraju sa trofejom Kupa, Foto: FSCG
Ažurirano: 30.05.2019. 10:08h

Dupla kruna je ostala san za Budućnost, a posljednjih 90, možda i 120 minuta, daće odgovor na pitanje da li je sezona podgoričkog kluba neuspješna ili djelimično dobra.

Trofej u Kupu Crne Gore donekle bi zaliječio rane “plavih” koji su izgubili šampionsku bitku sa Sutjeskom, a na suprotnoj strani je Lovćen, tim koji ima mnogo veće brige od borbe za pehar u ovom takmičenju, jer tek treba da igra baraž za opstanak protiv Koma.

Budućnost je samo jednom iz četiri pokušaja osvojila Kup (izgubila je dva finala od Rudara, jedno od Mogrena), Lovćen se radovao 2014, a jedino finale koje je izgubio bilo je prije 10 godina od Petrovca.

Na klupi Petrovčana tada je sjedio Aleksandar Miljenović, sada trener Lovćena.

Večerašnje finale (20.30, ulaz na stadion pod Goricom je besplatan) nije bitno samo za Budućnost i Lovćen. Zanimaće i OFK Titograd, četvrtoplasirani tim crnogorskog šampionata koji bi u slučaju da Podgoričani osvoje Kup igrao u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

”BUDUĆNOST JE UVIJEK FAVORIT”

Budućnost je u 2019. izgubila samo jedan meč, i to od Sutjeske u posljednjem kolu CFL. Drugi poraz bi bio koban...

- Ne osjećamo pritisak, uprkos tome što je finale. Prihvatamo ulogu favorita, svi nam je daju, jer Budućnost je u praktično svakoj utakmici na domaćoj sceni favorit - rekao je trener Budućnosti Branko Brnović.

U četiri međusobna duela ove sezone čak tri puta je bilo neriješeno, a jednom je slavila Budućnost - i to rezultatom 7:0.

- Dobili smo ih 7:0, ali sam i tada rekao da to nije realno stanje. Lovćen je odličan tim, da je domaće mečeve igrao na Cetinju ove sezone sigurno se ne bi borio za opstanak. Ima ekipu za top 4, da su drugačije okolnosti borio bi se za Evropu kroz prvenstvo - istakao je Brnović.

Lovćen, dakle, ima poštovanje od Budućnosti.

- Ni ne pomišljamo da će biti lako. Moramo da budemo oprezni, a motiv je ogroman. Zbog nas, kluba, navijača..., dužni smo da osvojimo Kup. Htjeli smo duplu krunu, imali i šanse da dođemo do titule, ali nismo ih iskoristili i Sutjeska je na kraju zasluženo slavila - kazao je trener Budućnosti koji ima šansu da dođe do prvog trofeja u karijeri:

- Ne bih da zvuči prepotentno, da me neko pogrešno shvati, ali nisam opterećen trofejom. Naravno, volio bih da ga osvojimo, ali ne lično zbog mene, već zbog Budućnosti i igrača. Rekao sam im ranije: titula je za klub, a finale Kupa je vaša utakmica. Očekujem veliku podršku s tribina, čujem da će je imati i Lovćen. Na igračima je da uživaju u najljepšoj utakmici u sezoni i da potvde kvalitet.

Budućnost će odbranu Lovćena napasti bez najboljeg strijelca Aleksandra Vujačića, neće biti ni suspendovanih Stefana Milića i Slavka Damjanovića. To zahtijeva korekcije u startnoj postavi.

- Vujačić će biti na klupi. Da li će igrati zavisi od toga kako se bude odvijala utakmica i kakav bude rezultat. Imamo zamjene za startne štopere, sigurno će igrati Dejan Boljević, nismo još odlučili s kim u tandemu - kaže Brnović.

Brnović je nakon poraza od Sutjeske u subotu istakao da Budućnost ima problem kada u timu nije Vujačić. Sada je pojasnio na šta je mislio.

- Možda sam brzo reagovao, izgovorio nešto što nije trebalo. Na taj način sam povrijedio Mihaila Perovića i Dejana Zarubicu. Oni su važan dio tima, bilo je utakmica kada smo stvarali šanse, pa je i Vujačić promašivao. Ulazili smo u šanse i kada su igrali Perović i Zarubica...

MILJENOVIĆ: KONAČNO ĆEMO SE OSJEĆATI KAO DOMAĆINI

Lovćen kroz Kup može u Evropu, ali slaba bi to bila utjeha ako naredne sezone bude igrao Drugu ligu.

- U uslovima u kojima radimo možda i ne zaslužujemo da budemo prvoligaši. Idealno bi bilo da osvojimo Kup i izborimo opstanak - rekao je trener Aleksandar Miljenović.

Gotovo da nema stadiona u Podgorici i na primorju na kojem Lovćen ove sezone nije makar jednom bio domaćin zbog radova na Obilića poljani. A pod Goricom se očekuje da bude i veliki broj Cetinjana...

- U svim utakmicama ove sezone smo bili gosti, a sada ćemo se pod Goricom osjećati kao domaćini. Veliko je interesovanje na Cetinju, vlada euforija i očekujem da će veliki broj navijača doći na stadion. Siguran sam da će Lovćen pružiti sve, vidjećemo šta će nam to donijeti - kaže bivši selektor omladinske reprezentacije.

- To da je Budućnost favorit nije prazna priča, već činjenica. Kvalitetnija je od nas, ali želimo da iznenadimo.

Miljenović ima dva trofeja u Kupu, Brnović se večeras bori za prvi u karijeri - može li to da bude presudno?

- Dugo nisam bio u klupskom fudbalu, sve do prošle godine. Osvojio sam Kup 2009, pa 2018. Ipak, u finalu je presudna uloga igrača na terenu - zaključio je 55-godišnji Cetinjanin.

Božović igra za 3. pehar u Kupu, Radišić bira opstanak prije trofeja

I kapiteni, Draško Božović i Mirko Radišić, složni su da Budućnosti pripada uloga favorita. I to - izrazitog.

- Imali smo izvanrednu polusezonu, želimo da je završimo trofejom. Mislim da smo igrali najljepši fudbal i bilo bi dobro da ovaj ciklus krunišemo pobjedom u finalu Kupa. Pehar je bitan za Budućnost, a i bio bi prvi za našeg trenera - istakao je Božović, kapiten Budućnosti u odsustvu Stefana Milića.

Božović je dva puta bio osvajač Kupa - jednom s Rudarom (2016. kada je na penale savladao Budućnost), a jednom upravo u dresu Lovćena - 2014. je postigao jedini pogodak u finalu protiv Mladosti.

- Budućnost je izgubila tri finala, vrijeme je da sada pobijedi - jasan je Božović, koji cijeni Cetinjane:

- To nije ekipa koja treba da se bori za opstanak, sigurno i ne bi da je mogla domaće mečeve da igra na Cetinju. Dobili smo ih 7:0, ali smo i tri puta remizirali, pa je jasno da nas je Lovćen koštao titule. To nam je dodatni motiv.

Radišić obećava borbeni Lovćen.

- Rasterećeni smo, protivnik je izraziti favorit. Budućnost je projektovana da osvoji duplu krunu i nema dileme da je bolja ekipa. Mi ćemo dati sve, probati da dođemo do trofeja. Obećavam da ćemo izgarati na terenu, onda nas valjda i sreća posluži. Imamo obavezu prema navijačima koji će doći u velikom broju.

Trofej u Kupu ili opstanak?

- Važniji je opstanak, ali idemo redom. Biće teško u baražu nakon finala Kupa, bićemo istrošeni - rekao je Radišić.

SVI OSVAJAČI KUPA SAMOSTALNE CG

2007: RUDAR

2008: MOGREN

2009: PETROVAC

2010: RUDAR

2011: RUDAR

2012: ČELIK

2013: BUDUĆNOST

2014: LOVĆEN

2015: MLADOST

2016: RUDAR

2017: SUTJESKA

2018: OFK TITOGRAD

2019: ?

Bonus video: